En güzel aylar: annelik ayları!

En güzel aylar: annelik ayları!

Bugün harika bir haber aldınız, TEBRİKLER ANNE OLACAKSINIZ! Peki bu en güzel ayları bebeğinize ve size daha iyi ve daha sağlıklı geçirtmek için ben,  beslenme uzmanınız nasıl yardımcı olabilirim?

Kendiniz ve bebeğiniz için yapacağınız en önemli şeylerden biri,  gebelik döneminde doğru bir şekilde beslenmektedir. Sağlıklı beslenme, hem sizi doğuma ve emzirme sürecine en iyi şekilde hazırlar hem de bebeğinizin zihinsel ve bedensel gelişimini olumlu yönde etkiler. Yetersiz ve dengesiz beslenme, gebelikte oluşabilen sorunlar için önemli bir risk faktörüdür. Eğer hamilelik öncesi sağlıklı besleniyorsanız sadece küçük değişikliklerle hamilelikteki besin ihtiyacınızı karşılamanız mümkün olacaktır.

“Ben nasıl besleneceğimi biliyorum ama bebeğim için daha fazlasını yapmaya hazırım” diyorsanız, size mutlulukla önerebileceğim tavsiyelere bir göz atalım!

Eğer hamilelik sürecinde almanız gereken kilonun altında veya üstünde kilo alımı görülürse, bu hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından risk oluşturabilir. İdeal kilonuzu değil, ideal kilo aralığınızı hesaplayın. Hamile kaldığınız dönemdeki ağırlığınızı göz önünde bulundurarak 9 ay süresince almanız gereken ortalama kiloyu buraya not ediyorum, bakmakta yarar var!

                                                                ZAYIF BKİ: 12,5-16 kg

                                                             NORMAL BKİ: 10-14 kg

                                                              HAFİF OBEZ: 7-9 kg

                                                                      OBEZ: 6 kg

İlk 3 ayda bulantı ve kusmaların görülmesiyle kilo kaybı olabilir. Bu durumda lütfen telaşlanmayın, bulantılar bittiğinde kilo almaya başlayacaksınız.

Gebeliğinizin ilk 3 ayında hormonsal değişiklikler nedeniyle aşerme ve tiksinme durumları ortaya çıkacaktır. En çok çikolata, turşu, turunçgiller, cips ve dondurma gibi gıdalara aşerme gözlenirken et, süt, yumurta, kızarmış besinler, yüksek baharatlı gıdalara karşı tiksinme görülür. Merak etmeyin, 4.ayınızdan itibaren bu belirtiler ortadan kalkacaktır.

Bebeğinizin yetersiz besleneceği düşüncesine kapılmayın; bebekler ilk 3 ayda çok küçüktür, normalden fazla bir şey yemeseniz de tüm ihtiyaçlarını anne vücudundan karşılayacaktır.

Kilonuza dikkat etmek yerine doğru yiyecekleri yemeye özen göstermelisiniz. Siz ve bebeğiniz aynı gıdaları paylaşmakta; siz doğru olanı yemezseniz bebeğiniz de doğru beslenemez demektir. Hamilelik sırasında kilonuz fazla olsa da kesinlikle kilo vermeye çalışmayın. Beslenmenizde kontrolsüz yapacağınız her yanlış adım bebeğinizin alacağı besini riske atar. Gebelik döneminde gereken ölçüde kilo alınması, bebeğinizin kilosunu da olumlu yönde etkileyecektir.

Gebelikte fazla kilo alımı da aynı şekilde istenmeyen bir durumdur. Vücudun artan yüküyle sırtta ve bacaklarda ağrılar ortaya çıkar. Hızlı ve aşırı kilo alımı kan basıncını yükseltir ve kalbe ekstra yük getirir (28. haftadan sonra tansiyon yüksekliği ile seyreden gebelik zehirlenmeleri preeklampsi, eklampsi olabilir). Aşırı kilo alımı 24. haftadan sonra gebelikte oluşan şeker hastalığı için (gestasyonel diyabet) de zemin oluşturur. Ayrıca, doğum sırasında zorluklara da yol açar.

Gestasyonel diyabet, gebeliğin 24-28.haftalarında geçici olarak ortaya çıkabilen kandaki şeker seviyesinin yükselmesiyle meydana gelen bir durumdur. Ailede veya bireyde diyabet öyküsü, obezite, sorunlu gebelikler, 35 yaş sonrası hamilelik gibi durumlar gestasyonel diyabet riskini arttırır. Gestasyonel diyabet tanısı konmuş anne adayı mutlaka bir beslenme uzmanıyla görüşmeli ve anneye uygun bir beslenme programı düzenlenmelidir.

Bu makale 17 Temmuz 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Fulya Turan

Dyt.Fulya Turan, İstanbul Bilim Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü'nde başlamış olduğu eğitimini başarı ile tamamlayarak 2017 yılında Diyetisyen ünvanı almıştır. 

Mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu danışmanlık merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Gebelikte beslenme
Dyt. Fulya Turan
Dyt. Fulya Turan
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube