Emdr nedir

Emdr nedir

Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) manasına gelen kuvvetli bir psikoterapi yaklaşımıdır. Travma sonrası stres bozukluğu başta olmak üzere bir çok ruhsal sorunun tedavisinde kullanılır. Tüm dünyada farklı tanılarda özel standartlaştırılmış tedavi protokolleri bulunan, Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Psikiyatri Derneği başta olmak üzere birçok kurumca etkili bulunan bütüncül bir terapi yöntemidir. 

Beyinde her yaşanılan olay bilgi işleme modeline göre işlenir ve işlevsel hale getirilir. Düşünce, duygu, ses, koku gibi bilgiler işlenerek anı ağlarına aktarılır. Edindiğimiz işlenen bu bilgiler gelecekte tepkilerimizi uygun bir şekilde yönlendirmek üzere depolanmış olur. Bu sistem doğru çalıştığında ruh sağlığı  uyumlu bir mekanizma olarak gelişir.  Travmatik olaylar yaşandığında bu bili işleme modeli çalışamaz, yaşanan olaylar anı ağına aktarılamaz. Yaşanan olay anlamlandırılamaz ve işlenmeden aynen o anki haliyle depolanır. Bu nedenle yaşanan olumsuz olayı ya da travmayı hatırlatan bir tetikleyici olduğunda o olayın bütünü ya da bir kısmı yeniden yaşanıyormuşcasına kişi etkilenir.  Travma ile ilgili olumsuz duygular, düşünceler, belirtiler defaten yaşanır.

İşte bu noktada EMDR, işlenmemiş, anılaşmamış bu olumsuz yaşantıların yeniden işlenerek (duyarsızlaştırma, yeniden yapılandırma ve beden tarama ile)  kişide adaptif bir bilgi/anı haline gelmesini sağlar ve travmaya bağlı belirtilerin ortadan kalkmasına neden olur. EMDR sadece belirtileri ortadan kaldırmaz aynı zamanda yeni bakış açısının kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin kendisine, ilişkilerine, dünyaya bakışını da olumlu yönde değiştirerek kişisel gelişim sağlar. 

Bu makale 22 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Hatice Alkan Akdağ

Uzm.Dr Hatice Alkan Akdağ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2005 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri kliniği'nde Psikiyatri ihtisasını tamamlamıştır. 2012-2014 yılları arasında Bursa Devlet Hastanesi'nde, 2014-2016 yılları arasında Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim yardımcılığı ve Dörtçelik Ruh Sağlığı Hastanesinin kurucusu olarak idari görev aldı. 2017 yılında psikoterapi ağırlıklı çalışmalar yapmak üzere, istifa ederek serbest hekim olarak çalışmaya başlamıştır. Psikiyatrik hastalıkların tanı ve tedavisinin yanı sıra Cinsel Terapi, Bireysel Psikoterapi, Çift ve Evlilik terapisi, travma ile ilişkili ruhsal bozukluklarda EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeni ...

Uzm. Dr. Hatice Alkan Akdağ
Uzm. Dr. Hatice Alkan Akdağ
Bursa - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube