El bileği artroskopisi

El bileği artroskopisi

El Bileği Artroskopisi Nedir?

Artroskopi, eklemlerin içini gözlemleyen, gerektiğinde çeşitli işlemler yapılmasını sağlayan, normal cerrahi işlemlere göre daha az zarar veren (minimal invaziv) bir ameliyat çeşididir. El bileği bir çok kemik ve bağdan oluşan karmaşık bir eklemdir. El bileği artroskopisi bu işlemi yapan hekime, küçük delikler kullanılarak eklemin bir çok probleminin tanısının konmasına ve tedavisinin yapılmasına izin verir. Son yıllarda diz ve omuzdan sonra artroskopinin üçüncü sıklıkta uygulandığı eklem el bileğidir. Açık ameliyata göre bu işlemde küçük giriş delikleri kullanıldığı ve daha az yumuşak dokuya zarar verildiği için artroskopi sonrası ağrı, şişlik ve eklem sertliği daha az; iyileşme daha hızlı olabilmektedir. 

El Bileği Artroskopisi Ne Zaman Yapılır?

Bu işlem, söz konusu eklemi oluşturan kemiklerin kıkırdak yüzeylerini ve aralarındaki bağları net bir şekilde gözlemlemeye ve incelemeye izin verdiği için, bu yapıların devamlılıklarının tespiti, hasar durumu veya hastalıklarının ortaya konması ve tedavisinin yapılması ihtiyacı doğduğu zaman gündeme gelmektedir. El bileğinde ağrı, şişlik, atlama hissi veya hareket kısıtlılığı olması eklemde bir sorun varlığını işaret edebilir. El bileği artroskopisi yapılması söz konusu olduğunda küçük kesilerden özel ekipmanlar kullanılarak bu sorunları tetkik ve tedavi etmek mümkün olabilmektedir. Bu yöntem, eklem içi kırıklarının düzeltilmesi ve tespitine de yardımcı olabilmektedir. El bileğinin menisküsü de denilen triangüler fibrokartilaj kompleksi sorunlarının çözümü de bu cerrahi işlemin en sık kullanılan durumlarından birini oluşturmaktadır. Günümüzde bazı el bileği ganglionlarının tedavisinde ve çeşitli artritik durumlarda da kullanılmaktadır.

Nasıl Yapılır?

Ucunda minik dijital kamera olan ince bir çubuk boru, küçük bir delikten ekleme yerleştirilir. Eklemin içi bir monitore yansıtılan görüntülerle incelenir. Başka deliklerden yerleştirilen özel ekipman ve aletlerle gerekli cerrahi işlem uygulanır. Nadiren işlem sırasında küçük kesilerle açık cerrahi yapmak da gerekebilir. 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eftal Güdemez

Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1970 yılında Gaziantep'te doğmuştur. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1993-1998 yılları arasında ise Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde ihtisasını yapmıştır. Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1995-1996 yılları arasında VKV Amerikan Hastanesi El ve Mikrocerrahi Bölümü'nde El Cerrahisi fellowship'liği, 1997-1998 yıları arasında ise The Cleveland Clinic Foundation Department of Plastic and Reconstructive Surgery, OH, USA'de Mikrocerrahi fellowship'liği yapmıştır. Askerlik vazifesini 1999-2000 yılları arasında İstanbul Haydarpaşa Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde Ortopedi Uzmanı olarak yerine getirmiştir. 2000-2004 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Orto ...

Etiketler
Artroskopik cerrahi
Prof. Dr. Eftal Güdemez
Prof. Dr. Eftal Güdemez
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube