Ekrana Bağlanan Çocuk

Uzm. Kl. Psk. Zübeyde Ezgi Horzum
Uzm. Kl. Psk. Zübeyde Ezgi Horzum
14 Haziran 202180 görüntülenme
Randevu Al
Ekrana Bağlanan Çocuk

Günümüzde çocuklar teknoloji, bilgisayar, telefon ve tablet ile çok erken yaşlarda tanışabiliyorlar. Bunu tamamen engellemek mümkün değil çünkü şu an bu yazıyı bile elinizde bulunan veya karşınızda duran teknolojik aletleri kullanarak okuyorsunuz. Teknoloji hayatımıza sayısız kolaylık getirmiş olsa da, çocuklar için tehlikeli bir duruma, bağımlılığa dönüşebiliyor. Çocukların teknolojiyle ilgilenmesini tamamen engellemenin mümkün olmadığını belirtmiştim ancak bu teknolojik aletlerin kullanımına sınırlar getirerek çocukları ekran bağımlılığı tehlikesinden korumak mümkün.

Çocuğun telefon, tablet gibi nesnelerle tanışması ve bunların çocukların dikkatini dağıtmak için kullanılması ilk başlarda anne-babalar için kolaylık olarak görülebilir. Yemeğini yememek için direnen, dışarıda ağlayan, evin içinde koşturan çocukları sakinleştirmek ve istediklerini yaptırmak için eline verilen tablet, telefon gibi nesneler zamanla çocukta bağımlılık ortaya çıkarabilir. Ekran süresinin zamanını kontrol edemeyen ve oyunlardan, uygulamalardan vazgeçemeyen çocuklarda ortaya çıkma olasılığı daha fazladır. Ekran bağımlılığında çocuklarda yaşa göre farklı belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Uzmanlar tarafından 0-2 yaş aralığında teknoloji kullanımı kesinlikle önerilmemektedir. Bu yaş aralığında teknolojik aletlere çok fazla maruz kalmış çocuklarda konuşma becerilerinde gerilik, diğer insanlarla iletişimde eksiklik, dikkat eksiklikleri veya sosyal yaşamda genel olarak isteksizlik ortaya çıkabilir. Çocuk zorluk çıkarmadan yemek yesin diye karşısına koyulan tabletler veya telefonlar ileride çocuğun düzgün bir beslenme düzeni olmamasına sebep olabilir. Ekran süresi arttıkça çocuklarda çeşitli uyku bozukluklarına, yeme bozukluklarına, iletişimsizliğe sebep olabilir.

Çocukların ekranla tanışmaları olabildiği kadar geç olmalı ve ebeveynler tarafından kontrol altında tutulmalıdır. Bu sadece ekran süresinin kontrol altında tutulması anlamına gelmez. Ebeveynler çocukların hangi oyunları oynadıklarına, hangi videoları/çizgi filmleri izlediklerine, internet üzerinden kimlerle iletişim halinde olduklarına dikkat etmelidirler. Çocuklar üzerinde olumsuz etki bırakabilecek türden oyunlar ve videoların çocuklardan uzak tutulması gerekmektedir. Teknolojik ortamdaki oyunların çocukların dikkatini bu denli çekmelerinin sebebi kısa sürede sonuca ulaşmaları, kolayca kazanabilmeleri ve karşılığında ödül kazanmaları gibi avantajları vardır.

Ebeveynlerin burada yapması gereken şey çocuğun elinden tüm teknolojik aletleri alıp onu tamamen teknolojiden mahrum bırakmak değildir. Bunun gibi aşırı kısıtlayıcı davranışlar yerine çocuklarıyla telefonsuz/tabletsiz etkinlikler yapmak, onunla daha fazla vakit geçirmek çocuğun ekran süresini azaltmasına ve sosyal hayatla daha ilgili olmasına yardımcı olabilir. Ortak hobilerinizi bulup beraber bunları gerçekleştirmek çocuğun ihtiyacı olan ilgiyi telefondan veya tabletten beklemesi yerine anne-babadan görmesini sağlar. Çocuklarla yaşına uygun çeşitli kutu oyunları oynamak çocuğun ebeveynleriyle (varsa diğer insanlarla) keyifli vakit geçirmesine ve iletişimlerinin artmasına yardımcı olacaktır. Çocukla beraber okumaktan hoşlanacağı, yaşına uygun kitaplar seçip ailece okuma saatleri yapılabilir. Böylece hem çocuğunuzun okuma becerileri gelişmiş olur hem de ekran yerine okuma alışkanlığı kazanabilir.

Çocuğunuzun arkadaş kazanması ve sosyal çevreye uyum sağlaması amacıyla çeşitli sosyal aktivitelere katılım sağlanabilir. Arkadaşlarıyla vakit geçirmesini sağlayacak çeşitli oyunlar öğretilebilir. Çocuğun çeşitli hobilere yönlendirilmesi sağlanabilir. Anne-babanın boş zamanlarında hep beraber çocuğun sevdiği bir yemek beraber yapılabilir.

Etiketler

ÇocukÇocuk ve bilgisayar oyunlarıTelefon ve internet bağımlılığı nasıl anlaşılırEkran bağımlılığı

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Zübeyde Ezgi Horzum

Uzm. Kl. Psk. Zübeyde Ezgi Horzum

• Uzm. Kl. Psk. Zübeyde Ezgi Horzum İzmir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden 2016 yılında şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Ardından Dokuz Eylül Üniversitesinde Pedagojik Formasyon eğitimini tamamladı. Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans eğitimini tamamladı.
• Lisans eğitimi süresince birçok yerde staj yaparak deneyim kazandı. Staj yaptığı yerler: Denizli Devlet hastanesi (1 ay), Bornova Rehberlik ve Araştırma Merkezi (2 yıl belirli aralıklarla), Denizli Yamaç Anaokulu (1 ay) ve Dünya Psikolojik Danışma ve Eğitim Merkezi (2 ay). Bunların yanında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde Geriatri Bölümünde ve Balçova’da özel bir Huzurevinde de bir dönem stajyer psikolog olarak görev aldı.
• Yüksek lisans eğitimi sürecinde yaptığı stajlarda Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın ve NP İstanbul Beyin Hastanesinde bulunan diğer psikiyatristlerin seanslarını izleme fırsatı bulup, birçok deneyim kazanmıştır.
• Hem lisans eğitimi süresince hem de sonrasında birçok eğitim almıştır. İstanbul Üniversitesinden CAS (Cognitive Assessment System) eğitimi, Prof. Dr. M. Hakan Türkçapar’dan Bilişsel-Davranışçı Terapi eğitimi, Prof. Dr. Ümran Korkmazlar’dan Çocuk EMDR Eğitimi, Uzm. Kl. Psk. Emre Konuk ve Uzm. Kl. Psk. Asena Yurtsever’den EMDR I. ve II. Düzey eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır. Bunların yanında 450 saatlik aile danışmanlığı eğitimi, MMPI Uygulayıcı eğitimi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi eğitimi, Psikolojik Değerlendirme Sürecinde Ön Görüşme ve Kısa Süreli Danışmanlık eğitimi, Travma, Krize Müdahale ve Psikososyal Destek eğitimi, Aile Arabuluculuğu eğitimi gibi birçok eğitimi başarıyla tamamlamıştır. Hürriyet yazarıdır.
• 35 Psikoloji ve Danışma Merkezi’nde Kurucu Psikologdur. Danışanlarına hem yüz yüze hem de online olarak hizmet vermektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.