Efor testi

Efor Testi Nedir? Neden Yapılır? Kişiye belli kriterlere uygun şekilde egzersiz yaptırılarak kalp iş yükünün artırılması ve bu yüklenme esnasında, kalp kasının beslenmesinde yetersizliğe yol açabilecek bir kalp damar hastalığının olup olmadığının araştırılması için EKG’sinin sürekli izlenmesi ve belirli aralıklar ile kayıt alınmasıdır.

Efor testi

Efor Testi Kimlere Uygulanır?

Efor kapasitesinin tespiti,

Kalp ritim bozukluklarının, eforla ilişkisinin araştırılması,

Hastanın mevcut şikâyetinin kalp hastalığı nedeniyle olup olmadığının belirlenmesi gereken hastalara uygulanır.

Efor Testi Öncesi Ne Yapmanız Gerekir?

İşlem öncesi hafif bir şeyler tüketilmelidir, aç olunmamalıdır.

Bu süre içerisinde sigara içilmemelidir.

Daha önceden çekilmiş EKG var ise hasta yanında getirmelidir.

Eğer aşağıdaki ilaçlar kullanıyorsa hekime bildirilmelidir ve testten en az 48 saat öncesinde kesilmelidir. Beta Bloke Edici Ajanlar (dilatrend, arlec, beloc, nortan, concor, nexivol, vasoxen, dideral, tensinor, tenoretic, saneloc, calbicor, darob), Kalsiyum Kanal Blokerleri (diltizem, ısoptin).

Sürekli kullanılan ilaçların alınıp alınmayacağı konusunda doktora danışılmalıdır.

Erkek hastaların göğüs tıraşı olması gerekmektedir.

Mutlaka rahat kıyafetler giyilmelidir.

Test günü eşofman veya şort ve spor ayakkabısı getirmelidir. Kadın hastaların 2 parçadan oluşan kıyafet giymesi gerekmektedir.

Günlük kıyafetinizle efor testi gerekiyorsa, lastik tabanlı ve alçak topuklu bir ayakkabı ve rahat pantolon giyilmesi uygun olacaktır.

Hamilelik şüpheniz var ise lütfen hekiminizi önceden bilgilendiriniz.

Efor Testi Nasıl Yapılır?

Hastanemizde Efor Testi, motorlu koşu bandı üzerinde kardiyolog doktor ve hemşire gözetiminde yapılır.
Hastanın göğsüne EKG kaydı amacıyla pullar (elektrodlar) yapıştırılarak kişiye istirahat halinde EKG çekilir ve tansiyonun ölçülür.
Testin başlangıcında koşu bandı yavaş ve az eğimle hareket eder. Sonra her üç dakikada bir hız ve eğimde uygulanan egzersiz protokolüne göre artış olur.
Başlangıçta belli bir tempoyla yürümek yeterli iken, ileri kademelerde koşulması gerekir. Bu sırada sürekli olarak EKG takibi ve kayıtları ve belli aralarla kan basıncı ölçümü yapılır.
Efor testinde egzersiz süresi kişinin yaşına ve efor kapasitene göre değişir. Ortalama süre genellikle 6-12 dakika arasındadır.
Test boyunca kalp ritmi takip edilir ve her 3 dakikada bir kan basıncı ölçülür.

Efor testi yapılmadan önce kişilerin bir doktor tarafından muayenesi ve özellikle istirahat EKG’lerinin değerlendirilmesi çok önemlidir. Bazı EKG değişikliği olan hastalarda test doğru yorumlanamaz. Bu hastalar kendileri için uygun tetkiklere yönlendirilmelidir.

Efor Testi Sırasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Koşu bandı yanlarında bulunan destek kolları test sonuna kadar bırakılmamalıdır. Egzersiz sırasında herhangi bir yakınma (göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, çarpıntı, bacak ağrısı, yorgunluk vb.) ortaya çıkarsa testi yapan ekip bilgilendirilmelidir. Testin egzersiz bölümü, hedef kalp hızına ulaşması, yorulmanız veya devam etmenizi önleyecek şikâyetlerinizin ortaya çıkması halinde ya da doktorun karar vereceği tıbbi gerekçelerle sonlandırılır. Bu dönemde asgari beş dakika süreyle ritim takibi, EKG ve kan basıncı kaydı yapılır ve işlem sonlandırılır.

Test randevunuza, işlem sonrasında size yardımcı olması açısından bir yakınınız ile gelmeye özen gösteriniz.

Bu makale 25 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Mustafa Aytek Şimşek

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde hasta kabulüne devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
efor testi
Doç. Dr. Mustafa Aytek Şimşek
Doç. Dr. Mustafa Aytek Şimşek
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube