Ebeveynler nasıl davranırsa çocuk sevgiyi doğru öğrenir ve karşısındakine aktarabilir?

👉🏻Çocuklar, 2 yaş itibariyle sosyalleşmeye başlarlar. Yetişkinleri, özellikle anne-babalarını, taklit etmeye başlar, onları rol model alırlar. Bu nedenle, çevrelerindeki kişilerin sevgiyi nasıl yaşadıkları, birbirlerine sevgilerini nasıl gösterdiklerini gözlemlerler. Çevredeki insanların tutumları, davranışları, düşünceleri, inançları bu süreçte oldukça etkilidir. Örneğin, kişiler birbirlerini sevdiklerini söyleyip de birinin yokluğunda o kişinin hakkında olumsuz yorumlarda bulunursa, çocuk için birbirini seven iki kişi tanımı bu olur.

Ebeveynler nasıl davranırsa çocuk sevgiyi doğru öğrenir ve karşısındakine aktarabilir?

👉🏻Çocuklar, 2 yaş itibariyle sosyalleşmeye başlarlar. Yetişkinleri, özellikle anne-babalarını, taklit etmeye başlar, onları rol model alırlar. Bu nedenle, çevrelerindeki kişilerin sevgiyi nasıl yaşadıkları, birbirlerine sevgilerini nasıl gösterdiklerini gözlemlerler. Çevredeki insanların tutumları, davranışları, düşünceleri, inançları bu süreçte oldukça etkilidir. Örneğin, kişiler birbirlerini sevdiklerini söyleyip de birinin yokluğunda o kişinin hakkında olumsuz yorumlarda bulunursa, çocuk için birbirini seven iki kişi tanımı bu olur. Dolayısıyla, ebeveynlerin çocuğa karşı olan davranışlarında dikkatli olmaları gerektiği kadar, birbirlerine karşı davranışlarında da özenli olmaları gerekmektedir.
👉🏻 Çocuğunuza karşı sevgi sözcükleri kullanın. “Şımarır” veya “Zaten onu sevdiğimizi biliyor” gibi düşünceler zaman zaman sizi engelleyebilir ancak çocuğunuz bunları bilse bile sizden duyması olumlu etki oluşturacaktır.
👉🏻 Çocuğunuza özel zaman ayırın. Aile bireylerinin hep birlikte olduğu ev içi ya da ev dışı etinlikler planlayın. Kendilerine özel zaman ayrılmadığına inanan çocuklar değersizlik duyguları geliştirebilirler. Sizin dikkatinizi kendi üzerilerine çekmek için olumsuz davranışlar sergilemeye başlayabilirler.
👉🏻 Bir Afrika kabilesinde şöyle bir söz vardır.“Köyü tarafından sevilmeyen çocuk, sonunda o sevgi sıcaklığını hissetmek için köyünü yakar.”

Bu makale 6 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Pedagog Hafsanur Şenyuva

Psk.Dan.Hafsanur Şenyuva,  Uludağ Üniversitesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden erken dönem, derece ile mezun olmuştur. Lisans döneminde ilkokul, ortaokulu kademesinde devlet okulunda ardından da özel bir klinikte stajlarımı yapmıştır. Bu dönemde çeşitli öğrenci topluluklarında görev almıştır. Görev aldığı bir öğrenci topluluğuyla 4 dönem dergi çıkartmıştır. Lisans döneminde ve mezun olduktan sonra bir yardım kuruluşunda aktif olarak rol almıştır. Psk.Dan.Hafsanur Şenyuva, aynı zamanda alanımla ilgili çeşitli seminer ve sempozyumlara katılmıştır. Şu an bir yandan Paye Psikolojik Danışmanlık Merkezinde psikolojik danışman olarak çalışırken bir yandan da devlet okulunda liseye hazırlık kademesindeki öğrencilere eğitim koçluğu yapmaktadır. Esenyurt Üniversitesinde Kliinik psikoloji bölümünde yükseklisansına devam etmektedir. ...

Etiketler
Ebeveyn davranışları
Pedagog Hafsanur Şenyuva
Pedagog Hafsanur Şenyuva
Bursa - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube