Düzgün konuşmaktan ne kast ediyoruz?

Düzgün konuşma bireyin ses üretiminde yer alan organlarının ardışık, uyumlu hareketleriyle belli bir dile ve dilin kullanıldığı bölgeye ait doğru üretme becerisidir. Belirli ülkenin farklı telaffuz biçimlerinden bağımsız o bölgede kabul edilmiş konuşma biçimidir.

Düzgün konuşmaktan ne kast ediyoruz?

Düzgün konuşmayı neler etkiliyor?

Düzgün konuşmayı belirli ülkeye ait dil bilgisi kuralları, vurgu, tonlama, seslerin doğru üretimi, sesin yüksekliği ve konuşma hızı etkiler. Bireyden tüm sesleri edindiğinde düzgün konuşmasını bekleriz fakat bütün sesler aynı zamanda edinilmez. Bu sesler edinim dönemlerine göre farklılık gösterir (Tablo1). Edinim dönemleri de cinsiyete göre farklılık gösterir. Ortalama bir birey 5.5-6 yaş civarında tüm sesleri doğru olarak üretebilmelidir. Herhangi bir nedene bağlı veya bağımsız olarak bu sesler edinilmez. Bu nedenler yarık dudak-damak, işitme kaybı, nörolojik kökenli bozukluklar, ağız ve diş anomalileri, yüz anomalileri, zihin engeli gibi faktörlerdir. Seslerin üretim hataları; konuşma seslerinin çıkartılış yeri, biçimi, hızı,  basıncı ve zamanlamasının yanlış olmasından kaynaklanır. Tüm seslerin edinimi gerçekleşene kadar çocuklarda çeşitli fonolojik işlemler görülebilmektedir. Bu fonolojik işlemler;

– önleştirme (köpek yerine töpet)

– Artlaştırma (tuş yerine kuş)

– Seslerin yer değiştirmesi ( şemsiye yerine şesmiye)

– Hece/ ses yitimi ( telefon yerine tefon)

– Benzeşim işlemleri (kapı yerine kakı)

– Sürtünmelilerin duraklaştırması (saz yerine kaz)

– Durak-sürtünmelilerin duraklaştırılması (cami yerine dami)

– Akıcılıların değiştirilmesi (Arı yerine ayı)

Bir çocukta bir veya birden çok fonolojik işlem bir arada görülebilir. İşlemlerin gereken zamanda sonuçlanmaması çeşitli fonolojik sorunların, özgün dil bozukluklarının, ileriki yıllarda okuma-yazma güçlüklerinin göstergesi kabul edilmektedir (Topbaş S. (2015). Dil ve Kavram Gelişimi s:96)

Çocuğumun sesleri doğru üretmesine nasıl yardımcı olabilirim?

Çocuğun konuşmasını sonuna bölmeden kadar dinleyin.

Hatalarını sürekli düzeltmeyin. Yaptığı hatalara alay etmeyerek ve tatlı bulup pekiştirmeyerek doğru şekilde model olarak geri dönüt sağlayın.

Peki çocuğum hangi dönemde ne kadar anlaşılır olacak?

Çocukların aile dışı bireyler tarafından 2 yaşta %50, 3 yaşta %75-80 ve 4 yaşta %100 anlaşılır olmalarını bekleriz. Çocukların konuşma anlaşılırlıkları aile bireyleri tarafından anlaşılıyor fakat aile dışı bireyler anlamakta zorluk çekiyorsa bir dil ve konuşma terapistine başvurulması önerilmektedir. Gerekli bilgilendirme, yönlendirme, terapi süreci ve aile danışmanlığı dil ve konuşma terapisti tarafından verilir. Dil ve konuşma terapisti durumun belirlenmesi için ayrıntılı bir değerlendirme seansı yapar. Değerlendirme seansı sırasında aileden aile öykü formu, gözleme dayalı bilgiler alınır ve çeşitli testler uygulanır. Değerlendirme bir veya iki seans sürebilmektedir.

Bu makale 3 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dil ve Konuşma Terapisti İrem BAĞÇECİ

İrem Bağçeci, Manisa/Turgutlu'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, 2017 yılında Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü'nü başarıyla bitirmiştir. 2017 yılında Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü'nde yüksek lisans eğitimine başlamıştır.  Haziran 2015- Temmuz 2015 tarihleri arası Özel Işıklar Özel eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (Stajyer)Haziran 2016- Temmuz 2016 Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (Stajyer),Ekim 2016- Mayıs 2017 tarihleri arası Anadolu Üniversitesi Dilkom (Stajyer), Ekim 2017-... tarihinde Özel Binsu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, Şubat 2018- Haziran 2018 tarihleri arası Centrium Tıp Merkezi'nde görev yapmıştır. 2020 yılında yüksek lisansını tamamlamış olup Uzman Dil ve Konuşma Terapisti ünvanı almaya hak kazanmı ...

Etiketler
Düzgün konuşamayan çocuklar
Dil ve Konuşma Terapisti İrem BAĞÇECİ
Dil ve Konuşma Terapisti İrem BAĞÇECİ
Antalya - Dil Konuşma Bozuklukları
Facebook Twitter Instagram Youtube