Duygusal yeme

Duygular bize ait ve doğal, duygularla mücadele etmeyi değil duyguları fark etmeyi ve bedeni dinlemeyi önemsemek nasıl olurdu ?

Duygusal yeme

Duygusal yemeyi genellikle stres kaygı öfke yalnızlık çaresizlik mutsuzluk gibi duygularla baş edemediğimizde yiyecekleri kullanarak bu zorlayıcı duygulardan uzaklaşma ve baş etme hali olarak tanımlayabiliriz.

Sınır sorunları olan, hayır demekte zorlanan, duygularını ifade etmekte güçlük çeken, bedeniyle sorunu olan, ilişki problemleri yaşayan, mükemmeliyetçi kişilerde daha çok görülme durumu olan bu yeme biçiminin yemeklerle pek de bir ilgisi yok. Hayata dair belirsizlikler ve duyguları dengeleyememek kişileri besin gibi kontrol edilebilen, haz veren ikame çözüm yollarına itebilir.

Fizyolojik açlık olmaksızın duygu doyumu sağlamak adına yapılan duygusal yemeler enerji kaynağımız olan yemeklerin hayatımızdaki anlamını da değiştirir. Mesele yemeklerle ilgili değilken bu semptomlar besinlerle mi çözülecek, ifade edilememiş, bastırılmış duygularınızı ifade ederek, karşılanmamış ihtiyaçlarınızı karşılayarak mı ? Duygusal yemeler işlevsiz ve geçiştirici çözümlerdir.

Bedene açtığınız her savaşı kaybederiz. Duygusal yemelerinizi fark etmek çözüme atılan ilk adım olacaktır.Duygular bize ait ve doğal, duygularla mücadele etmeyi değil duyguları fark etmeyi ve bedeni dinlemeyi önemseyin. Beden bize neye ihtiyacı olduğunu her daim söyler. Bedeni görerek, dinleyerek iyi oluşu sağlamayı önemseyin. Duygusal yemelerinize dair kendinize yardım etmek için kendinize el uzatın.

Bu makale 19 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Derya Arslan

Derya Arslan, Klinik Psikolog & Psikoterapist, psikodiyet psikoloğu/yeme bozukluğu uzmanı, grup danışmanı ve grup atölyeleri yürütücüsüdür. Arslan, klinik uzmanlığını “Yetişkinlerin Kendini Sabotaj Eğilimleri ve Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Düzeylerinin Yeme Tutumları Üzerine Etkisinin İncelenmesi’’ adlı çalışması ile almıştır. İstanbul Psikodrama Enstitüsü- Zerka Moreno Uluslararası Psikodrama Enstitüsünde iki öğrenci yaşantı grubu ve psikodrama eğitimi hazırlık aşamasını tamamlamıştır. Aynı enstitüde Psikodrama Grup Terapisi Temel aşama eğitimini tamamlamıştır. Arslan, Psikodinamik psikoterapi, Psikodrama, aile terapisi, travma ve iyileşme odaklı terapi, çift terapisi, şema terapi, bilişsel davranışçı terapiler, ilişki odaklı psikoterapi, yeme bozuklukları, deneyimsel terapi teknikleri, sanat terapi, yaratıcı drama eğitimleri alm ...

Etiketler
Duygusal yeme sendromu
Uzm. Kl. Psk. Derya Arslan
Uzm. Kl. Psk. Derya Arslan
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube