Duygusal Açlıkla Nasıl Başedilir?

Uzm. Dyt. Melisa Eken
Uzm. Dyt. Melisa Eken
16 Haziran 2023234 görüntülenme
Randevu Al
Duygusal açlık yaşıyorsunuz ve bundan bir türlü kurtulamadığınızı mı düşünüyorsunuz? O zaman sizler için duygusal açlıktan kurtulmak için birkaç ipucu:
Duygusal Açlıkla Nasıl Başedilir?

-Aç hissettiğiniz zaman 15 dakika beklemeye çalışın ve bu süreçte duygusal açlık mı yoksa fiziksel açlık mı yaşıyorsunuz anlamaya çalışın. Eğer ki süre geçtikten sonra hala aç hissediyorsanız yemek yiyebilirsiniz ancak duygusal açlıkta genellikle 15 dakika önce yaşadığınız açlık hissiyatını şiddetli bir şekilde yaşamaya devam etmezsiniz.

-Yiyecekleri ulaşabileceğinizden daha uzakta tutun. O anda yiyeceğe ulaşamamanız siz ulaşana kadar yeme atağınızın hafiflemesine yardımcı olacaktır.

-Alışveriş yaparken atıştırmalıklarınızı daha sağlıklı olacak şekilde tercih edin (kuruyemiş, meyve, pirinç patlağı vb.) böylelikle tükettikten sonra hem suçluluk duygusu duymayacaksınız hem de daha fazla kalorili yiyeceklerden uzak durarak kalori alımınızı azaltacaksınız.

-Belirli yiyeceklere karşı isteğinizi bastırmak için açlık hissettiğinizde dişinizi fırçalayın böylelikle ağızda aradığınız tadın unutulmasına yardımcı olursunuz. Bunun haricinde su tüketimi çok önemlidir çünkü bazı dönemlerde susuzluk açlık ile karıştırılabilir. Su tüketimini renklendirmek (örn: limon, maydanoz, çilek, tarçın vb.) hem su tüketimini kolaylaştırır hem de iştah baskılanmasına yardımcı olur.

-Duygusal açlık durumlarında dalgın bir yeme biçimi görüldüğü için bazen ne yendiği farkedilememektedir. Bunun önüne geçebilmek için günde her yediğinizi not ederek besin tüketim kaydı oluşturmak önemli bir adımdır. 

-Aniden gelen yeme ataklarında yemek yemek yerine fiziksel aktiviteye (yürüyüş, dans, spor, yüzme, bisikler vb.) yönelin. Fiziksel aktivite hem ruhunuza iyi gelir hem de suçluluk duygusu hissedeceğiniz yeme ataklarından sizi uzaklaştırır.

-Duygusal açlıkta asıl önemli etken stres ve üzüntü olduğu için aslında en önemli olan detay sizi üzen ve strese sokan şeylerden kaçmak yerine onları kabullenmek, hayatınızı onlara göre şekillendirmektir. Genel olarak kaçınma duygusuyla duygusal yeme atakları yaşanır bu sebeple en doğru yol kabullenmektir. 

 

Duygusal açlık kolaylıkla aşılabilecek bir durumdur. Bu maddeler halinde yine de toparlanma yaşanamazsa profesyonel bir yardım almak en doğrusudur.

Etiketler

Duygusal açlığın nedeni?Duygusal açlığımızı nasıl anlarız?Duygusal açlığı yeninDuygusal açlığın belirtileri

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Melisa Eken

Uzm. Dyt. Melisa Eken

Uzm. Dyt. Melisa EKEN 1997 yılında İstanbul’da doğmuştur. Lise öğrenim hayatını yabancı dil eğitim veren Marmara Koleji’nde 2015 yılında tamamlamıştır. Lisans eğitimini Bahçeşehir Üniversitesi’nde almış ve lisans eğitimi gördüğü süreçte Özel Medicana Kızıltoprak Hastanesi, Pendik İSADEM ve Özel Göztepe Medicalpark Hastanesi’nde (2 kere) staj yapmıştır. 2017-2018 akademik yıl döneminde Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Onur Belgesi almaya hak kazanmıştır. 2017-2020 yılları arasında Fenerbahçe Spor Klubü’nde lisanslı olarak boks sporuyla ilgilenmiş bu sebeple de sporcu beslenmesini ilgi alanlarına eklemiştir.2021 yılında Spor Endüstirisi’nin gerçekleştirmiş olduğu Uluslararası Sports Nutrition Specialist eğitimini tamamlayıp sınavını başarıyla sonuçlandırarak sporcu beslenmesi uzmanı olup, uzman kimliğine sahip olmuştur. 2019 yılında lisans eğitimini tamamladıktan hemen sonra Bahçeşehir Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimine başlamış ve 2022 yılında ‘’Amatör Boksörlerin Müsabaka Öncesi Beslenme Örüntülerindeki Değişikliklerin Araştırılması’’ başlıklı tezi ile başarılı olup lisansüstü eğitimini tamamlamış ve uzmanlık ünvanını almaya hak kazanmıştır. Lisans ve lisansüstü eğitimleri sürecinde beslenmenin her alanında sertifika programlarına katılmıştır ve bu katılımlarına mezun olduktan sonra da devam etmektedir, kendini geliştirmeye açıktır. Diyet algısının yansıtılmasından çok danışanlarına sağlıklı olmanın ve kendilerinin neye ihtiyacı olduğunu anlatmayı benimsemektedir. Sporcu beslenmesi, hastalıklarda beslenme (diyabet, tiroid, kalp-damar hastalıkları, gut hastalığı, hipertansiyon, böbrek hastalıkları vb.), kilo verme, obezite, kilo alma, yeme bozuklukları, gebe-emziren annelerde beslenme, çocuk ve adölesanlarda beslenme, aralıklı oruç vb. alanlarda hizmet vermektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.