Doktorsitesi.com

Sağlıklı Tabak Nasıl Olmalı?

Uzm. Dyt. Melisa Eken
Uzm. Dyt. Melisa Eken
15 Eylül 2023136 görüntülenme
Randevu Al
Sağlıklı beslenmek yalnızca kilo vermek için değil sağlıklı yaşam sürdürebilmek için de önemlidir. Hastalıklardan korunmak, daha dinç hissetmek, iyi bir psikoloji/motivasyon vb. duygulara sahip olmak ve bunun gibi birçok olumlu yaşam koşullarını sağlamak için gereken en baş faktörlerden biri sağlıklı, dengeli ve doğru beslenmektir. Peki sağlıklı tabak modeli nasıl olmalıdır?
Sağlıklı Tabak Nasıl Olmalı?

Sağlıklı tabak modelini oluşturan besin grupları 5'e ayrılmaktadır bunlar; süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, taze sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar, yağlar ve yağlı tohumlardır.

Vitamin, mineral ve liften zengin olduklarından dolayı tabakta sebze ve meyveye ayrılan bölüm tabağın yarısı kadar olmalıdır. Sebze ve meyveler antioksidan etkisiyle hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık güçlendirici etkiye sahiptir.

Tabağın dörtte birlik kısmını tam buğday, çavdar, kepekli ürünler, bulgur, yulaf, mısır vb. tahıllara diğer dörtte birlik kısmını ise et, yumurta, kurubaklagil, süt, yoğurt, peynir gibi proteinlere ayırmak doğrudur.

Tahıl gruplarında beta-glukan ve lifler bulunmaktadır. Böylelikle bağırsak hareketlerini arttırır ve uzun süreli tokluk hissiyatı sağlarlar. Proteinlerin tüketimi kas kütlesi üzerinde öneme sahiptir.

Zeytinyağı, balık, fındık, fındık yağı, ceviz, badem gibi omega 3, omega 6 ve omega 9 yağları tüketilmeli, hayvansal ve trans yağlardan kaçınılmalıdır. Sağlıklı yağlar vücutta düzenleyici olarak görev almaktadır.

Etiketler

Kilo almaSağlıklıDiyet lifiKilo verme yöntemleriKilo verme tedavisiKilo vermeDiyetisyenKilo vermenin ideal yollarıSağlıklı diyetDiyet yaparken nelere dikkat edilmeliDiyetisyene sorulacak sorularKilo almaya yönelik önerilerKilo vermeye yönelik önerilerDiet

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Melisa Eken

Uzm. Dyt. Melisa Eken

Uzm. Dyt. Melisa EKEN 1997 yılında İstanbul’da doğmuştur. Lise öğrenim hayatını yabancı dil eğitim veren Marmara Koleji’nde 2015 yılında tamamlamıştır. Lisans eğitimini Bahçeşehir Üniversitesi’nde almış ve lisans eğitimi gördüğü süreçte Özel Medicana Kızıltoprak Hastanesi, Pendik İSADEM ve Özel Göztepe Medicalpark Hastanesi’nde (2 kere) staj yapmıştır. 2017-2018 akademik yıl döneminde Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Onur Belgesi almaya hak kazanmıştır. 2017-2020 yılları arasında Fenerbahçe Spor Klubü’nde lisanslı olarak boks sporuyla ilgilenmiş bu sebeple de sporcu beslenmesini ilgi alanlarına eklemiştir.2021 yılında Spor Endüstirisi’nin gerçekleştirmiş olduğu Uluslararası Sports Nutrition Specialist eğitimini tamamlayıp sınavını başarıyla sonuçlandırarak sporcu beslenmesi uzmanı olup, uzman kimliğine sahip olmuştur. 2019 yılında lisans eğitimini tamamladıktan hemen sonra Bahçeşehir Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimine başlamış ve 2022 yılında ‘’Amatör Boksörlerin Müsabaka Öncesi Beslenme Örüntülerindeki Değişikliklerin Araştırılması’’ başlıklı tezi ile başarılı olup lisansüstü eğitimini tamamlamış ve uzmanlık ünvanını almaya hak kazanmıştır. Lisans ve lisansüstü eğitimleri sürecinde beslenmenin her alanında sertifika programlarına katılmıştır ve bu katılımlarına mezun olduktan sonra da devam etmektedir, kendini geliştirmeye açıktır. Diyet algısının yansıtılmasından çok danışanlarına sağlıklı olmanın ve kendilerinin neye ihtiyacı olduğunu anlatmayı benimsemektedir. Sporcu beslenmesi, hastalıklarda beslenme (diyabet, tiroid, kalp-damar hastalıkları, gut hastalığı, hipertansiyon, böbrek hastalıkları vb.), kilo verme, obezite, kilo alma, yeme bozuklukları, gebe-emziren annelerde beslenme, çocuk ve adölesanlarda beslenme, aralıklı oruç vb. alanlarda hizmet vermektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.