Duygusal Açlık ve Fiziksel Açlık Arasındaki Fark Nedir?

Uzm. Dyt. Melisa Eken
Uzm. Dyt. Melisa Eken
16 Haziran 202382 görüntülenme
Randevu Al
Bazı dönemlerde kendimize ''Çok iştahım açık, yemekten vazgeçemiyorum, aç değilim ama canım bir şeyler yemek istiyor vb.'' gibi cümleler kurabiliriz. Eğer ki bu cümleleri kendimize kurmaya başladıysak ilk olarak kendimize ''Acaba üzüntülü bir dönemden mi geçiyorum? duygusal açlık yaşıyor olabilir miyim?'' sorularını sormalıyız. Duygusal açlık yaşayıp yaşamadığımızı anlamak mümkün. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek duygusal açlık yaşayıp yaşamadığınızı anlayabilirsiniz:
Duygusal Açlık ve Fiziksel Açlık Arasındaki Fark Nedir?

1)Duygusal açlık aniden oluşurken fiziksel açlığın basamakları vardır. Duygusal açlıkta aklınızda hiç yemek yokken bir anda aşırı aç hissedebilirsiniz. Fiziksel açlıkta ise ilk başta midenizden sesler gelir ve guruldamaya başlar böylelikle kademeli şekilde açlığınızı hissedersiniz.

2)Duygusal açlıkta belli bir yiyeceğe istek duyulur (genellikle karbonhidrat). Fiziksel açlıkta çok seçici davranmazsınız amaç tokluk sağlamaktır.

3)Duygusal açlıkta acil bir şekilde yemek yemeniz gerektiğini hissedersiniz. Fiziksel açlıkta hemen yemeniz gerekiyor gibi hissetmez uygun olduğunuzda yiyebileceğinizi düşünürsünüz.

4)Duygusal açlık aslında aklınız ve ağzınız tarafından yönetilir. Ağzınızın tüketmek istediği o besini aklınızdan çıkaramazsınız.Fiziksel açlıkta ise açlığınız mideniz tarafından yönetilir, acıktığınız zaman mideniz guruldar ve ağrır.

5)Duygusal açlıkta yiyerek kendinizi iyi hissedip daha sonrasında pişmanlık hissine kapılırsınız bu pişmanlık hissi beraberinde ''artık yemeyeceğim, detoks yapacağım vs.'' cümlelerini size kurdurtur ancak tekrardan başa dönersiniz. Fiziksel açlıkta ise pişmanlık hissine kapılmazsınız çünkü yaşamın devamlılığı için beslenmeniz gerektiğinin farkında olursunuz.

6)Duygusal açlık hissi genellikle üzüntülü ve stresli durumlarda ortaya çıkar. Fiziksel açlık ise saatlerce aç kalma durumunda ortaya çıkar.

7)Duygusal açlığın asıl amacı sizi üzen durumları susturmaktır bu sebeple çok tok olsanız bile yemeye devam edebilirsiniz. Fiziksel açlığın asıl amacı ise vücudun enerji gereksinimini sağlamaktır bu sebeple tokluk hissiyatı sağlandığında yemeyi sonlandırabilirsiniz.

Etiketler

Duygusal açlıkDuygusal açlıktan kurtulmak için neler yapmalıyız?Duygusal açlık nedir

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Melisa Eken

Uzm. Dyt. Melisa Eken

Uzm. Dyt. Melisa EKEN 1997 yılında İstanbul’da doğmuştur. Lise öğrenim hayatını yabancı dil eğitim veren Marmara Koleji’nde 2015 yılında tamamlamıştır. Lisans eğitimini Bahçeşehir Üniversitesi’nde almış ve lisans eğitimi gördüğü süreçte Özel Medicana Kızıltoprak Hastanesi, Pendik İSADEM ve Özel Göztepe Medicalpark Hastanesi’nde (2 kere) staj yapmıştır. 2017-2018 akademik yıl döneminde Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Onur Belgesi almaya hak kazanmıştır. 2017-2020 yılları arasında Fenerbahçe Spor Klubü’nde lisanslı olarak boks sporuyla ilgilenmiş bu sebeple de sporcu beslenmesini ilgi alanlarına eklemiştir.2021 yılında Spor Endüstirisi’nin gerçekleştirmiş olduğu Uluslararası Sports Nutrition Specialist eğitimini tamamlayıp sınavını başarıyla sonuçlandırarak sporcu beslenmesi uzmanı olup, uzman kimliğine sahip olmuştur. 2019 yılında lisans eğitimini tamamladıktan hemen sonra Bahçeşehir Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimine başlamış ve 2022 yılında ‘’Amatör Boksörlerin Müsabaka Öncesi Beslenme Örüntülerindeki Değişikliklerin Araştırılması’’ başlıklı tezi ile başarılı olup lisansüstü eğitimini tamamlamış ve uzmanlık ünvanını almaya hak kazanmıştır. Lisans ve lisansüstü eğitimleri sürecinde beslenmenin her alanında sertifika programlarına katılmıştır ve bu katılımlarına mezun olduktan sonra da devam etmektedir, kendini geliştirmeye açıktır. Diyet algısının yansıtılmasından çok danışanlarına sağlıklı olmanın ve kendilerinin neye ihtiyacı olduğunu anlatmayı benimsemektedir. Sporcu beslenmesi, hastalıklarda beslenme (diyabet, tiroid, kalp-damar hastalıkları, gut hastalığı, hipertansiyon, böbrek hastalıkları vb.), kilo verme, obezite, kilo alma, yeme bozuklukları, gebe-emziren annelerde beslenme, çocuk ve adölesanlarda beslenme, aralıklı oruç vb. alanlarda hizmet vermektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.