Dudak estetiği

Dudak estetiği
 

Dudakların görünümünde çene yapısı, burun ve dişler önemli yer tutar. Dudakların yerleşimi dışında dudağın boyu, genişliği, alt ve üst dudak kalınlıklar, gülme durumunda dişlerin ne kadar görüldüğü de operasyon planı açısından önemlidir. Alt dudak, üst dudaktan daha dolgun olmalı, gülerken diş etleri görünmemelidir. Dudaklar, burun ucundan çene ucuna çizilen hayalı çizginin gerisinde kalmalıdır. Bu hattın önünde yer alan abartılı dudaklar estetik bir görüntü vermeyecektir. Ayrıca yaslılıkla birlikte üst dudak uzayıp sarkmakta, dudak incelmekte, ağız köseleri düşmekte ve burun ile dudak arası mesafe artmakta, dikey kırışıklıklar olmaktadır. Dudak kaldırılması ile bu yaşlılık belirtileri önlenebilir. Dudak eski yerine getirilerek kısaltılır.

 

 

Problem doğru teşhis edildikten sonra dudak kaldırılması, dolgunlaştırılması, dudak büyütme, burun-dudak mesafesinin yeniden yapılandırılması, incelmiş olan dudağın kırmızı kısmının belirginleştirilmesi, ağız köşelerinin yeniden oluşturulması, alt-üst dudak oranlarının düzeltilmesi cerrahi olarak gerçekleştirilebilir. Bu uygulamaların çoğu ağız içerisinden yapılacak cerrahi işlemlerle olabileceği gibi, dudağın hacimli görünmesi dolgu maddelerinin kullanımıyla da gerçekleştirilebilir.

 

 

Eğer hasta özellikle genel anestezi istemiyor ise, sınırlı uyuşturma yeterlidir ki; zaten pek çoğu kısa süreli cerrahi müdahalelerdir. Dolgu maddelerinin uygulanması ise 1-2 k. sürer ve bu uygulamada lokal anesteziye bile ihtiyaç duyulmaz.

 

 

Kollojen ve hyaluronik asid gibi maddelerle dudak hatları yeniden sekillendirilecegi gibi, kişinin kendi vücudundan alınan yağ, dermis, faysa vb. dokularla da dudak sekli ve boyutu yeniden biçimlendirilebilir.

 

 

 

Her dolgu materyalinin birbirine karsı avantajı ve dezavantajı vardır. Etkileri uygulamadan hemen sonra ortaya çıkar fakat kalıcı değillerdir. Hastanın kendisinden alınan dokuların verilmesi ise, uygulanacak doku çeşidi ve tekniğe bağlı olarak %30-80 arası kalıcıdır. Uygulanacak prosedürün artı ve eksileri anlatıldıktan sonra hangi dolgu maddesinin veya hangi dokunun kullanılacağı estetik cerrah ile hastanın birlikte karar vereceği bir durumdur. Hasta operasyondan sonra karsılaşmaktan korktuğu bir dudak sekliyle veya herhangi bir sürprizle yüz yüze kalmamalıdır.

 

 

Sıvı silikon kullanımında, silikon vücut tarafından emilmediğinden dolayı kalıcıdır fakat geç dönem komplikasyonları nedeniyle tercih edilmemektedir. Sıvı silikon enjeksiyonu Amerika’da yasaklanmıştır.

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hasan Fındık

Etiketler
Kollajen
Op. Dr. Hasan Fındık
Op. Dr. Hasan Fındık
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube