Drenaj nedir

Drenaj Nedir

Drenaj nedir

DRENAJ NEDİR?, DRENAJ NEREDE KULLANILIR?

Drenaj boşaltma anlamına gelir. Vücudumuzda olmaması gereken herhangi bir doku ya da organ yerleşiminde gelişen sıvı içerikli birikintilere koleksiyon denir. Kist, apse, karın için ya da göğüs boşluğundaki sıvı birikimleri genel tanımda koleksiyon olarak adlandırılır.

Girişimsel radyolojide bu koleksiyonların ameliyatsız tedavisine drenaj denir. Drenaj görüntüleme yöntemleri eşliğinde direkt ciltten girilerek o koleksiyonun kateter, kılavuz tel kullanılarak tedavi edilme işlemidir. Drenaj yine safra yolları ya da idrar yolları tıkanıklığında gelişen safra ya da idrar yolları genişlemelerinin de tedavisinde uygulanır.

Bu makale 22 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu, Çukurova Tıp Fakültesi'nde eğitimini tamamladıktan sonra mecburi hizmetini gerçekleştirmiştir. Askerlik hizmeti sırasında askeri hastanenin aktif ve motive acil hekimi olarak çalışmıştır.  Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim dalında  uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra  West General Hospital, İskoçya’ da Dr. Sellar’ ın yanında çalışmıştır. İlk kez burada GDC koili ile ilgili tecbüre edinme fırsatı olmuştur.  Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu, Fırat Üniversitesi'nde Girişimsel Radyoloi Bölümü'nün kurucusudur. Justus-Liebig Universitesi Almanya'da  ilk superior vena cava stentleme yöntemini tecbüre etmiştir. Chicago’ da hem MR konusunda hem de girişimsel radyolojide  tecrübelerini pekiştirmiştir. Nöroradyolojinin dünya çapıdan duayenleri olan Prof. Ramsey, Prof. Huckman, Prof. Osborn ile  çal ...

Etiketler
Drenaj Nedir
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
İstanbul - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube