Doğum kadar sonrası da önemli!

Doğum kadar sonrası da önemli!

Emziklilik döneminin  ilk 3 ayında dikkat edilmesi gerekenler;

Taze meyveler yüksek miktarda posa içerirler. Posa sindirim sistemi sağlığı için son derece gerekli olmasına rağmen barsağa sindirilmeden geldikleri için barsak bakterilerinin fazla çalışmasına neden olurlar. Bu da gaz problemleri yaratabilir.Bu dönemde muz hariç diğer tüm meyveler tüketilmemelidirler.  Muzun sindirimi diğer meyvelere göre daha kolaydır.

Kuru meyvelerin içerdikleri posa çeşidinden dolayı sindirimleri taze meyvelere göre daha kolaydır. Bu yüzden kuru meyveler rahatlıkla tüketilebilir.Hurmanın içindeki bir madde oksitosin salgılanmasını sağlar. Oksitosin emzirme döneminde sütün salınımını sağlayarak emzirmeye yardımcı olur. Bu dönemde hurma tercih edilebilir.

Haşlanan meyvelerin taze meyvelere göre sindirimi daha kolay olduğu için kuru ya da yaş meyveler iyice haşlanıp taneleriyle birlikte şekersiz bir şekilde komposto olarak tüketilebilir.

Sebzelerin yüksek posa içeriğinden dolayı mide ve barsakta kalma süreleri ve sindirimleri uzundur. Sebzelerden sadece kabak, patlıcan, bamya tüketilebilir. Bu sebzeler ince kabuklu oldukları için diğer sebzelere göre sindirimleri daha kolaydır ve gaz problemi yaratmazlar. Çiğ haldeki sebzeler salata vb. tüketilmemelidir.

Bakliyatlar son derece besleyici olmasına rağmen içinde gaz yapan ‘rafinoz’ adlı doğal şekerden bol miktarda bulunur. Aynı zamanda bakliyatların posa içeriği yüksek olduğu için sindirimleri uzundur ve gaz problemleri yaratırlar. Bundan dolayı bakliyatlar (nohut,barbunya,fasülye,mercimek vb.) tüketilmemelidir.

Kuruyemişler herhangi bir  gaz problemi yaratmadığı için rahatlıkla (ceviz, badem, fındık vb. ) tüketilebilir.

Sütün sindirimi zordur. Barsaklarda gaz problemleri yaratır. Bu yüzden emziren bir anne süt yerine sütlü tatlıları haftada 1-2 kez tüketilebilir ve biraz daha günlük yemesi gereken peynir miktarını arttırabilir.

Yoğurt ve ayranın sindirilirken barsaklarda gaz oluşumuna sebep olduğu için bunların yerine yoğurt çorbası, yayla çorbası gibi çorbalar tercih edilebilir. Süt ürünlerinden kefir kullanılabilir. Ayrıca günlük gereken kalsiyum miktarını karşılamak için tüketilen peynir miktarı arttırabilir.

Etler herhangi bir gaz problemi yaratmadığı için rahatlıkla kullanılabilir.

Bulgurun İçeriğindeki yüksek posa içeriğinden dolayı sindirimleri zordur, barsakta kalma süreleri uzundur ve barsaktaki bakterilerin daha çok çalışmasına  ve daha çok gaz üretilmesine sebep olurlar. Pirincin ise sindirimi bulgura göre daha kolaydır. Bu yüzden bulgur pilavı yerine pirinç pilavı tercih edilebilir.

Kepek, barsaktaki bakterilerin daha çok çalışmasına ve gaz problemlerine sebep olur. Bu yüzden kepek ekmeği  tüketilmemelidir. Ayrıca kepek demir emilimini azalttığı için emziren annelerin sağlığı açısında uygun olmayacaktır. İlk 1-2 haftadan sonra tam buğday ekmeği tüketilebilir.

 

 

 

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Gizem Taşkın Kalay

Dyt. Gizem TAŞKIN, 2005-2009 yılları arasında İzmir Güzelbahçe 60.Yıl Anadolu Lisesi’nde lisans öncesi öğrenimini tamamlamıştır. 2009 yılında Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini 2014 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Halen Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Dyt. Gizem TAŞKIN, henüz öğrenciyken pek çok farklı kurumda staj yapmış ve mesleğine dair deneyim kazanmıştır. 2013 yılında Zekai Tahir Kadın Doğum Hastanesi’nde, 2013-2014 yılları arasında Ankara Başkent Hastanesi’nde (Klinik Diyetisyenlik), Ankara Dışkapı Çocuk Hastanesi’nde ve TAİ / TUSAŞ -Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nde staj eğitimlerini tamamlamıştır. Mezuniyetinin ardından 15 ay boyunca Eskişehir Diyetera Spor, Beslenme ...

Etiketler
Emzirme
Uzm. Dyt. Gizem Taşkın Kalay
Uzm. Dyt. Gizem Taşkın Kalay
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube