Diz ağrıları protez ile giderilebilir

Diz ağrıları protez ile giderilebilir

Bütün eklemlerimizde olduğu gibi diz eklemimizi oluşturan kemiklerin üzeri de hareket sırasında kemiklerin birbirine sürtmesini engelleyen kıkırdak denilen doku ile kaplıdır. Kıkırdak ağrısız bir şekilde hareketin gerçekleştirilmesini sağlar. Ancak bu kıkırdağın ileri derecede yıpranması ile dizdeki hareketler kısıtlanır ve ağrı hissedilmeye başlar. İleri derecedeki ağrılar diz protezi ameliyatı ile giderilebilir. Diz eklemi kıkırdağının ileri derecede yıprandığı kişilerde, diz eklem hareketleri kısıtlanır ve ağrılı bir dönem yaşanabilir.

Kireçlenmeye ya da bazı romatizmal hastalıklara bağlı olarak oluşan diz ağrıları, daha çok ilerleyen yaşlarda ortaya çıkar. Bu ağrılar nedeniyle günlük en basit hareketleri bile yapmak zor olabilir. Örneğin merdiven inip çıkmak, yürümek ilerleyen dönemlerde hastayı epey zorlayabilir. Ancak günümüzde diz protezi ameliyatı sayesinde bu ağrılardan kurtulmak mümkün.

Hastaların yaşam kalitesi yükselir

Ameliyat ile yeniden ağrısız bir şekilde günlük aktiviteler yapılabilir. Uygulama ile diz eklemleri rahatlıkla hareket ettirebilir. Bu şekilde hastaların yaşam kaliteleri de yükselir. Ameliyat ile kişinin yürümesi ve dizini bükmesi kolaylaşır. Diz protezinin başarılı olması için teknik olarak iyi yerleştirilmesi oldukça önemlidir. Hastalar genel olarak diz protezi ameliyatından sonra ağrı hissedeceklerini düşünürler ve korkarlar. Ancak günümüzde modern teknikler ve ilaçlarla bu ağrının tamamına yakını önlenebilir.

İki hafta sonra dikişler alınır

Hasta ameliyattan sonra 2 gün hastanede kalır. Bu süre boyunca hastaya fizik tedavi ve egzersizler yaptırılır, ağrısı kesilir. Taburcu olduktan iki hafta sonra dikişleri alınır. Dikişler alındıktan sonra da yıkanabilir. Hasta ameliyattan hemen sonra dizini kullanabilir, hareket kısıtlaması yoktur. Yaklaşık bir ay sonra tam olarak normal aktivitelerini yapmaya başlayabilir.

Bu makale 1 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bangin Bekir Candan

Op. Dr. Bangin Bekir CANDAN, 1984 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2007 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2010- 2015 yılları arasında Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 

Op. Dr. Bangin Bekir CANDAN, mesleki çalışmalarına Özel Esentepe Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Diz ağrıları
Op. Dr. Bangin Bekir Candan
Op. Dr. Bangin Bekir Candan
Bursa - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube