Rotator cuff (omuz manşeti- omuzu sabitleyen ve hareket ettiren kas tendon yapıları)

Rotator cuff (omuz manşeti- omuzu sabitleyen ve hareket ettiren kas tendon yapıları)

Rotator cuff; omuzu sabitlemek için birlikte çalışan kas ve tendon grubuna verilen isimdir. Bu tendon yapıları, omuzu yerinde sabitler ve tendonların devamı olan kaslarla birlikte omuz hareketinden sorumludurlar. Omuz bölgesindeki ağrıların birçok sebebi, rotator cuff yaralanmaları nedeniyle olur.

Omuzumda hareket kısıtlılığı var endişelenmeli miyim?

Omuzda ağrı, ortopedik pratiğinde sık olan bir şikâyet sebebidir. Ağrı, genellikle omuzdaki bağ zedelenmesi, ödem, kas zedelenmesi gibi basit travmalarla olabileceği gibi rotator cuff yırtığı, donuk omuz, romatizmal hastalıklar gibi ciddi hastalıklarda da olur. Ağrıyla beraber hareket kaybının olması ise şikâyetin daha ciddiye alınmasını gerektirir. Bu nedenle, omuzda hareket kaybı daha ciddiye alınması gereken bir şikayettir.

Rotator cuff neden yırtılır?

Genellikle akut olarak ani hareketler; ağır yük kaldırma, zorlayıcı fiziksel aktiviteler veya büyük travmalar gibi sebeplerle olabileceği gibi kronik safhada yaşlılık, yıpranma veya omuz sıkışması sendromları ile ilgili de olabilir.

Tedavisi

Rotator cuff yırtıklarının tedavisinde; fizik tedavi, çeşitli ilaç tedavileri, omuz içi enjeksiyonlar (kök hücre, PRP) yırtığın açık ameliyatla onarılması ve günümüzde en popüler tedavisi olan yırtığın kapalı ameliyatla onarılması (omuz artroskopisi) gibi tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Bu makale 2 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bangin Bekir Candan

Op. Dr. Bangin Bekir CANDAN, 1984 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2007 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2010- 2015 yılları arasında Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 

Op. Dr. Bangin Bekir CANDAN, mesleki çalışmalarına Özel Esentepe Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
rotator cuff
Op. Dr. Bangin Bekir Candan
Op. Dr. Bangin Bekir Candan
Bursa - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube