Kış aylarında artan ortopedik rahatsızlıklar neler?

Kış aylarında artan ortopedik rahatsızlıklar neler?

Özel Esentepe Hastanesi'nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Bangin Bekir Candan, kış aylarında ortopedi bölümündeki hasta sayısında artış olduğunu altını çizdi ve vatandaşı dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda uyardı. Candan, "Birkaç ufak önlemle ciddi yaralanmalardan korunabiliriz" diyerek önemli ipuçlarını okuyucularımızla paylaştı.

Kış ayları ortopedik rahatsızlıkların fazlalaştığı bir ay olarak biliniyor.

Kimi zaman soğuk havaların etkisiyle kas ağrıları, kimi zamansa kayıp düşmeden ya da geçirilen trafik kazalarının yarattığı travmatik rahatsızlıklar, içinde bulunduğumuz kış aylarında artıyor.

Özel Esentepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünden Op. Dr. Bangin Bekir Candan, artan rahatsızlıkları, kazalardan korunma yollarını ve kırık durumlarında yapılan müdahaleleri anlattı.

KIŞ AYLARINDA ARTAN HASTALAR İKİ GRUBA AYRILIYOR

Op. Dr. Bangin Bekir Candan, soğuk havaların kas ağrısı olan hastaları etkilediğinden bahsederken şunları kaydetti: "Kış aylarında bize gelen ve artış gösteren hastaları iki gruba ayırabiliriz. Kas ağrıları olan hastalar ve kayıp düşmeye bağlı travma hastalarıdır. Kırıkları olan ağır hasta sayısında artış olur" diyerek hastaları iki gruba ayırdı ve şöyle konuştu: "Kış aylarında kas ağrısı daha fazla görülür. Soğuk da bir strestir ve stres kas ağrısını artırır, özellikle boyun ve sırt bölgesinde kalkan kaslarımız vardır bu kasların ağrısında artış olur. Bu kas grubu soğukla temas ettiğinde kendini kasar ve şiddetli bir ağrı yapar, gelen ani soğuk kasların kasılmasına sebep olup ağrı yapar, bizler bunlara mekanik ağrı diyoruz. Soğuk bu ağrıya sebep oluyorsa, sıcak azaltacaktır. Pandemi sürecinde olmasaydık bu tür ağrısı olan hastalara sıcak suları, kaplıcaları, otelleri önerebilirdik."

KIŞ AYLARINDA YARALANMALARI AZALTMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

"Yine kış aylarında sayısında artış olan bir diğer grup travma grubudur, kırıklarda da artış görülür" diyen Candan, travmalardan korunmamız adına şu tavsiyelerde bulundu; "Kış aylarında havalar soğuk ve karlıysa, yerde buz varsa olabildiğince araç kullanımını azaltmamız gerek. Ayakkabı seçimi yine havaya göre olmalı altı lastik ayakkabılar tercih edilmelidir. Sokakta yürürken ellerimizi cebimize sokmamamız dengemizi sağlamak adına oldukça önemli. Bu ve bunun gibi birkaç ufak önlemle ciddi yaralanmalardan korunabiliriz."

"KALÇA KIRIĞI YAŞLILARDA ÖLÜMCÜL OLABİLİR!"

Düşme vakalarında neden daha çok yaşlılar var sorusuna yanıt veren Candan, "Düşmelerde aslında yaşlılar daha sık düşmüyor ama düştüklerinde kırık oranları daha fazla oluyor çünkü kemik erimesi olduğu için kemikleri kırılmaya meyilli oluyor. Özellikle yaşlılarda artan bazı kırıklar vardır bunlar el bileği kırığı, omur kırığı bazen kalça kırığıdır. Kalça kırığı yaşlılarda çok sık görülür ve ciddi bir yaralanmadır. Ölümcül olabildiği durumlarla zaman zaman karşılaşıyoruz. Yaşlılar düştüklerinde gençler gibi düşmez, kırıkların iyileşmesi de gençler gibi olmaz" şeklinde konuştu.

HER KIRIK AMELİYAT EDİLİYOR MU?

Hastaların kafasında 'Her kırık ameliyat edilir' gibi yanlış bir algı olduğunun altını çizen Bangin Bekir Candan, "Kırıkların hepsi ameliyat edilmez hatta çoğunu ameliyat etmeyiz. Mesela çocuk kırıklarında nadiren ameliyat ederiz. Ama erişkinlerde kırıkları daha sık ameliyat ediyoruz çünkü çocukların yenilenme ve iyileşme kapasitesi çok yüksektir ama yetişkinlerde bu durum daha zordur. Erişkinlerde kaynama oranı ve kırığın kendini düzeltme kapasitesi düşüktür ama yine hepsi ameliyat değildir. Burada devreye ortopedi hekimliği giriyor. Hekim gerekli kontrolleri yapar ameliyatlıksa bunu söyler ve hasta karar verir. Örneğin kalça kırığını erken ameliyat etmek gerekir. Hastanın ameliyat olmak istememe gibi bir şansı yoktur çünkü ameliyat olmadığında ciddi hayati tehlikelerle karşı karşıya kalır ve kalça kırığında ameliyat olmadığında ölüm oranı yüksektir. Leğen kemiği kırıklarında geniş bir kısmı kesinlikle ameliyat edilmezken bir kısmı eğer ameliyatlıksa hasta ameliyat olmak zorundadır. Vücutta yüzlerce kemik, yüzlerce kırık, yüzlerce kırığa yaklaşım var, ortopedi hekimliği burada devreye giriyor. Her kırık ameliyat edilmiyor ama ameliyat edilecekse çoğunda başka çare olmuyor" dedi.

KIRIĞA İLK MÜDAHELE NASIL YAPILIR?

Kırık durumlarında ilk müdahale ile ilgili bilgiler veren Candan, "Kırık vakalarında ilk müdahale kırığın sabitlenmesidir çünkü o kırık parçaların yumuşak dokuya zarar vermesini engellemek gerekir. Ayrıca hareketli olan bir kırıkta pıhtı oluşup akciğer damarlarının tıkanmasına yol açabilir. Kanamaya bağlı olarak da hastanın kan tablosu bozulabilir. Kırıkta ilaç tedavisi de ameliyattan önce gelir ağrının dindirilmesi gerekir. Kırık ağrısı ikinci plana bırakılamayacak bir semptomdur. Kırığa bağlı oluşabilecek komplikasyonları da ilaçla önlemek gerekir. Bunlardan sonra hekim hazırlık yapar ve karar verir. Bazı kırıklarda hekimler sabahı beklemek ister acil değilse hazırlığını yapıp, kan, malzeme, diğer hekimlere danışma gibi hazırlıklarını yapar ve ameliyata öyle girer. Burada mesela hastayı acilen ameliyata sokmak değil, uygun koşullar hazırlandıktan sonra en kısa sürede ameliyattır" ifadelerini kullandı.

Bu makale 1 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bangin Bekir Candan

Op. Dr. Bangin Bekir CANDAN, 1984 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2007 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2010- 2015 yılları arasında Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 

Op. Dr. Bangin Bekir CANDAN, mesleki çalışmalarına Özel Esentepe Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Ortopedik rahatsızlıklar
Op. Dr. Bangin Bekir Candan
Op. Dr. Bangin Bekir Candan
Bursa - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube