Diş gıcırdatmaya botoks tedavisi

Diş gıcırdatmaya botoks tedavisi

Türkiye’de her iki kişiden birinin sorunu olan diş sıkma – diş gıcırdatma (bruksizm), botoks ile 6-9 ayda tedavi edilebiliyor. Gece plağı ile sonuç alınamayan durumlarda, yanak alt kısmında bulunan çiğneme kasına botoks yapılarak kastaki stres ve istenmeyen kasılmalar kaldırılabilmektedir. 6-9 ay etkisi süren bu uygulamanın sonunda kişi diş sıkma alışkanlığından kurtulabilir.

Gün içinde güçlü çene hareketleri, çeneyi sıkma ve diş gıcırdatma olayı yaşanır. Stresli gün geçiren kişilerde uyku sırasında bilinçsizce ortaya çıkan diş sıkma hareketi, dişlere ve vücudun baş boyun gibi bölgelerine de zarar vermektedir. Stres en çok çene kaslarını etkiler ve bu durum gün içerisinde de diş sıkmaya neden olmakla birlikte, daha çok geceleri ortaya çıkmaktadır.

Stres bruksizme neden olan en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Aşırı sinirli, hassas, titiz bir yapıya sahip olmak, dişlerin sıralanışındaki bozukluklar ve yanlış yapılmış dolgu ve kaplamalar bruksizm sebepleri arasında yer alabilmektedir.

Tedavisi mümkün

Ağız ölçüsü alınarak oluşturulan ve dişlerin birbirine değmesini engelleyen silikon gece plağı, en yaygın tedavi yöntemidir. Gece plağının tek başına yeterli olmadığı durumlarda, stres terapisi, kas gevşetici ilaç uygulaması, hatalı yapılmış dolgu ve kaplamaların yenilenmesi gibi ek tedavilere de gidilebilir.

Botoks imdada yetişiyor

Gece plağı ile sonuç alınamayan durumlarda, yanak alt kısmında bulunan çiğneme kasına botoks yapılarak kastaki stres kaldırılabilir ve istenmeyen kasılmalar yok edilebilir. 6-9 ay etkisi süren bu uygulamanın sonunda kişinin diş sıkma alışkanlığından kurtulabileceğini görmekteyiz.

İmplanttan önce bruksizm tedavisi yaptırın

Bruksizmde de erken teşhis çok önemlidir. Süre geçtikçe dişlerde ve çevre dokularda geri dönüşümsüz harabiyetler oluşabilmektedir. İleri vakalarda dişlerin ağız içinde görünen kısımları tamamen aşınıp alt yüz yüksekliği azalır. Hastalarda yüz asimetrileri ve estetik sorunlar ortaya çıkar. Kişilerin önemsemediği bu rahatsızlık, tüm dişlerin tamamen kaybına kadar ilerleyebilmektedir. İmplant tedavisi planlanan hastaların bu tedaviden önce diş sıkma sorununu mutlaka çözümlemesi gerekmektedir. Buruksizm hastalarında, implantlara gelecek aşırı ve dengesiz kuvvetler nedeniyle implantlar çok kısa bir sürede kaybedilebilmektedir.

Dişleri bile kırıyor

. Dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma
. Dişlerde kırılma
. Dişlerde aşırı hassasiyet
. Diş etinin çekilmesi ve diş etinde aşınma.
. Dişlerde sallanma
. Yanaklarda tahriş
. Baş, çene ve boyun ağrıları
. Çene eklemlerinden gelen sesler
. Ağzı tam olarak açamama
. Yanaklarda oluşan tahrişler

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ahmet Umut Güler

Etiketler
Diş gıcırdatmanın sebepleri
Prof. Dr. Ahmet Umut Güler
Prof. Dr. Ahmet Umut Güler
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube