Uyku apnesi tedavisi ve horlama tedavisi

Uyku apnesi tedavisi ve horlama tedavisi

Horlama bir hastalık. Üst hava yollarının gevşiyor ve kassal mekanizma bozuluyor. Uyku kalitesi bozuluyor. Mutlaka diş sıkma (bruksizm) da eşlik eder. Dişler aşınır ve rehberlikleri kaybolur. Dişlerin boyun kısımlarında aşınmalar vardır. Alt çene geriye gider, yüz yüksekliği düşer. Çiğneme kası büyür, sertleşir. Dilde dişlerin izi görülür. Önlemi alınmazsa sürekli artar,apne (solunum durması) başlar.

Horlayan Kişinin Hayatında Ne Gibi Değişiklikler Oluyor?

Gün içi uyku hali, iş kazaları, performans kaybı, depresyon, aile içi sorunlar ve yaşam kalitesinde düşüş görülüyor. Ayrıca oluşan hipoksi; yani oksijen azalması sonucu vücutta oksijenlenme sorunu olur. Bu da serbest radikallerin artışı ile kansere  ve başka hastalıklara zemin hazırlar.

Peki Horlamaya Yol Açan Durumlar Neler?

Şişmanlık, alkol, sigara, ağız açık uyuma, kirli-tozlu hava, diş sıkma, bazı ilaçların kullanımı…

Horlama Tedavisi Nasıldır?

Burun içi tıkanıklık varsa kulak burun boğaz doktorları tarafından tedavi gerekir. Yumuşak damak ve küçük dil operasyonları olumlu sonuç verir. Ama sorun tekrar geri dönebilir. Burun üzerine yapıştırılan nasal valf kullanımı yüzde 30 tedaviye katkıda bulunur. Risk faktörlerinden kaçınmak ve yaşamı düzenlenmek gerekir; bunun için kilo kontrolü, spor yapmak, alkol ve sigaradan uzaklaşmak önerilir. Davranışsal modifikasyonlar gerekir. Bunlar, yatış pozisyonu ve uyku hijyeni eğitimidir.

Diş Hekimliğinde Uygulanan Tedaviler Nelerdir?

Bir aygıt var; pozitif hava yolu basıncı tedavisi yapıyor. Hasta uyum sağlayabilirse çözüm sunuyor. Ancak uyum sağlayamayan kişilere ağız içi aparey öneriyoruz. Ağız Apareyi diş hekimi tarafından alt çeneye özel pozisyon aldırılarak alınan ölçü ile hazırlanıyor.

Horlamayı Durduruyor Mu?

Evet. Hemen ertesi gün faydasını görüyorlar.

Ağız Apareyi Horlamayı Nasıl Durduruyor?

Gevşeyen kasların aktivitesini artırıyor.. Hava yolunu açıyor. Gece boyunca arka faringeal duvara çökmeleri engeller. Ayrıca alt çenenin doğru yerinde konumlanmasını sağlıyor.

Ağız İçine Yerleştirilen Bu Aparey İle Rahat Uyunuyor Mu?

Daha önce CPAP cihazını kullanmaya çalışmış ve alışamamışsa buna hemen adapte oluyor. Çünkü o cihaz zor bir kullanıma sahip. Hiç deneyimi yok ise, horlamıyor olmanın avantajları kolay alışmalarına yardımcı oluyor. Yumuşak damağa uzanmadığı için öğürtü hissi uyandırmıyor. Bence kolay bir kullanım.

Aparey Takıldıktan Sonra Horlayan Kişiler Gözlenmeli Mi?

Ağır apne durumu varsa kişinin uyku laboratuarlarında takibi ve tedavisi gerekir. Hafif vakalarda sorun zaten hemen çözülecektir.

Horlama Sonucu Oluşan Diş Aşınmasının Geri Dönüşü Var Mı?

Diş hekimi müdahalesi ile mümkün. Düşen yüz yüksekliği horlamayı daha da şiddetlendirir. Bu nedenle o yüksekliği iade edebilmek için dijital ortamda cad-cam sistemi le hazırladığımız porselen dolguları kullanıyoruz. Hem estetik hem de sağlık için konforlu bir kapanış sağlanmış oluyor.

Pekiştirme Tedavisi Nedir?

Ortodontik tedavinin hemen sonrasında, yani apereyler çıkarıldıktan sonra dişler eski yerlerine dönmeye çalışırlar.  Ortodontik tedavi sonunda dişleri oldukları yerde sabit tutmak için uygulanan tedaviye pekiştirme tedavisi denir. Pekiştirme tedavisi  üst ve alt kesici dişlerin arkasına, dışarıdan görülmeyecek şekilde ince bir tel takılarak uygulanır. Ya da şeffaf pekiştirme plakları hazırlanır.En az 5 sene bu tellerin ve/veya plakların ağızda kalması önerilmektedir..Bu  teller, önden bakıldığında görünmezler ve birkaç gün içinde bu tellere alışılır. Pekiştirme tedavisi döneminde, 6 aylık randevularla ortodontist kontrolünde olunması önerilmektedir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ülkü Koloğlu

Dt. Ülkü KOLOĞLU, 1967 yılında İstanbul'da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Dt. Ülkü KOLOĞLU, mesleki çalışmalarına 1998 yılından bugüne İstanbul Anadolu Yakası'nda bulunan İmpladent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde Klinik Yöneticisi olarak devam etmektedir.

Etiketler
Uyku apnesi tedavisi
Dt. Ülkü Koloğlu
Dt. Ülkü Koloğlu
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube