Diş fırçalama tekniği

Diş fırçalama tekniği

Fırça diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilir. Bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanır. Daha sonra fırça, bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalama sürdürülür. 

1.   Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır.

2.   Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir.

3.   Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.

Fırçalama işleminin en az iki-üç dakika sürmesi gerekir. Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz.

Yapılması gereken başka bir işlem de diş etlerini fırçalamaktır. “Ama doktor, diş etlerim kanıyor...” şikayeti olsa bile fırçalamaya devam edilmelidir, çünkü diş etlerini besleyen damarlar dolaşım bozukluğu sonucunda dolgunlaşmıştır. Buna tıp dilinde “konjestiyon” denir. Tedavi etmek için kılcal damarları açmak yani fırça yapmak gerekecektir. Böylece diş etinin damarları iyileşir ve kanama da kendiliğinden durur. Diş etinin fırçalanması, diş eti hastalıklarından korunmanın en etkin çarelerindendir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı

Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, Antakya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Antakya’da bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde lisans öğrenimini tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Üniversite eğitimi sonrasında Ankara ve Antalya’da 16 yıl boyunca kendi özel kliniğinde hizmet vermiş olan Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, 2013 yılında Özel Markasya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'ni kurmuş olup mesleki çalışmalarına halen burada devam etmektedir.  Dt. Binnur TOYSAL YİĞİTBAŞI, Antalya Diş Hekimleri Odasında uzun yıllar Bilimsel ve Eğitim Komisyonlarında çalışmalar yapmış olup, yurtiçi ve yurtdışı eğitim ve seminer programlarına katılarak Diş Hekimliği ve İleri Implant Cerrahisi, Botoks, Dermal Filler - PRP alanlarında İngiiltere, Almanya ve İsviçre’de pe ...

Etiketler
Diş fırçalama tekniği
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı
Dt. Binnur Toysal Yiğitbaşı
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube