Ağız kokunuzdan kurtulun…

Ağız kokunuzdan  kurtulun…

Kötü ağız kokusu, çoğu zaman mahcubiyete, sosyo-psikolojik problemlere sebep olur; hatta evliliğin sonlanmasına bile neden olabilir. Toplumdaki halitosis sıklığı net olarak bilinmese de bu durumun insanlar arasında yaygın bir problem olduğu bilinmektedir.

Kötü ağız kokusundaki en kötü durum ise, bu kokunun farkına varmayan tek insanın ağzı kokan kişinin kendisi olmasıdır. Genellikle kişinin ağzının koktuğunu bir yakını söyler, ama insanlar nezaket gereği bu tür konular hakkında konuşmamayı tercih ederler. Eğer herhangi bir şekilde ağız kokusundan şüpheleniliyorsa bu durum için öncelikle bir diş hekimi ziyaret edilebilir.

Yapılan araştırmalar kötü ağız kokusunun, büyük oranda (%85) ağız içindeki bir problemden kaynaklandığını göstermiştir. Bunun da büyük bir kısmını diş ve diş eti problemleri oluşturur. Plaklar ve diş taşları kötü ağız kokusuna neden olabilen durumlar arasında sayılır. Bunun yanında, bazı insanlarda nedeni bilinmeyen bir şekilde dilin üzeri bir tabakayla kaplanmaktadır. Bu tabakada bulunan ve özellikle sülfür bileşikleri oluşturan bakterilerin de ağız kokusu yaptığı düşünülür. Bu sorunun giderilmesi için dilin mekanik olarak temizlenmesi gerekir.

Birçok insan sabah uyandığında ağzında kötü bir koku olur. Bu normal bir olaydır. Ağzın gece boyunca kuruması ve bakteri faaliyetleri sonucu kötü koku meydana gelir ve kahvaltıdan sonra ağızda artan tükürükle beraber bu kötü koku kaybolur.

Birçok insanın inandığının aksine mide, ağız kokusunun nadir kaynaklarındandır. Mide ile yemek borusu arasındaki geçiş normalde kapalıdır ve buradan hava ve sıvı kaçışını önler. Bu yüzden geğirme gibi buranın açıldığı durumlar hariç koku gelmez. Bazı nadir hastalıklar haricinde mide koku yapmaz. Yemek borusunda oluşan darlıklar, mide kanseri ve bazı gastrit türleri bunlar arasında sayılabilir. Ancak bu hastalıklarda kişinin ağız kokusundan çok daha önemli olabilecek başka şikayetleri de olacaktır. Diğer bir deyişle, ağız içi faktörler ortadan kaldırılmasına rağmen hala kötü koku problemi olan bireylerin ciddi mide rahatsızlıklarından şüphelenmeleri gerekir.

Ağız hijyenin sağlanması birçok ağız kokusu vakasında genellikle iyi sonuç alınmasını sağlar. Yeterli bir ağız hijyeni için dişlerin yemeklerden sonra günde 3 kez fırçalanması ve diş ipi kullanılması gerekir. Bunun yanında dilin günde 1 kez diş fırçası kullanarak temizlenmesi de yararlı olabilir. Anti bakteriyel gargara kullanımı da önerilebilir fakat içerdikleri alkol nedeniyle bu gargaraların uzun süreli kullanımı ağız mukozası ve dilin tahriş olmasına neden olabilir. Diş çürüklerini, diş taşı ve plaklarını ve diş eti hastalıklarını bir diş hekimine başvurmak suretiyle tedavi ettirmek de ağız kokusundan kurtulmak için gereklidir.

Sağlıklı günler dilerim.

Dt. Sevgen ERALP

 
   

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Sevgen Eralp

Uzm. Dr. Dt. Sevgen ERALP, lisans öğrenimini 2002-2008 yılları arasında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde (İngilizce) tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2008-2011 yılları arasında ise Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'nda doktorasını yapmış ve Diş Protez Uzmanı olmuştur. Mesleki çalışmalarına Kadıköy'de hizmet veren Clinic Plus bünyesinde devam etmekte olan Uzm. Dr. Dt. Sevgen ERALP, üniversite hayatı boyunca ve sonrasında mesleki pek çok kongre, seminer ve konferansa katılarak kendisini sürekli geliştirmiştir. Bu konferans, kongre ve seminerlerden bazıları şöyledir;  12.Uluslararası Estetik Diş Hekimliği Kongresi - 10 Ekim 2008 14th Congress of Balkan Stomatological Society, 9th Scientific Congress of Bulgarian Dental Association - 6 Mayıs 2009 TDB 16.Ulusla ...

Etiketler
Diş fırçalama
Uzm. Dr. Dt. Sevgen Eralp
Uzm. Dr. Dt. Sevgen Eralp
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube