Diş çekimi

Diş çekimi

Dişler neden çekilir?
Günümüzde, bilimsel ve teknolojik ilerlemenin dişhekimliği bilimine katkıları sayesinde, öncelikle dişi tedavi etmek ve ağızda tutmak hedeflenmekle birlikte, bazı durumlarda, hasta sağlığını koruma veya tedavi planlaması nedeniyle diş çekimine başvurulmaktadır. Bu durumları şöyle özetleyebiliriz:
• İleri derecede çürük ve madde kaybı yüzünden tedaviyle kurtarılamayan dişler.
• Çarpma sonucu, tedavisi mümkün olmayacak şekilde kırılan dişler.
• Kanal tedavisine rağmen kurtarılamayan apseli dişler.
• İleri derecede diş eti iltihabı nedeniyle sallanan dişler.
• Zamanında düşmeyen süt dişleri.
• Aşırı konum değişikliği (dönme, devrilme vb.) nedeniyle sorun yaratan dişler
• Kist ya da tümör içindeki dişler.
• Tam sürememiş (gömük) ve sorun yaratan dişler.
• Yer darlığı nedeniyle ortodontik tedaviye yardımcı olmak amacıyla, sorunsuz olduğu halde bazı dişler çekilebilir.
Diş çekiminden sonra dikkat edilmesi gerekenler:
Ağzınızı sürekli çalkalamayınız ve sürekli tükürmeyiniz.( Aksi halde çekim yarasının iyileşmesinin gecikmesine neden olursunuz ).
Çekim yerine konan steril gazlı bezi en az 15-20 dakika sıkıca bastırarak ısırınız. Bu tamponu attıktan sonra kesinlikle ikinci bir tampon yerleştirmeyiniz. Çünkü hiçbir zaman bu tampon steril olmayacaktır. Her seferinde yaranın üzerindeki pıhtı bu tampona yapışacak ve kanamanızın durmasına mani olacaktır.
Sızıntı şeklinde kanamanız olabilir. Bu kanama 6 ile 24 saat arasında bir süre devam edebilir. Eğer çok kanamanız olursa hekiminize başvurunuz.
Ağrınız olabilir. Bu durumda ağrı kesici alabilirsiniz. (Aspirin hariç, özellikle uyuşukluğunuz geçerken ağrı en yüksek düzeye ulaşır. Bu normal bir durum olup uyuşukluk geçmeden önce ağrı kesici almak yararlı olacaktır.
24 saat süreyle sigara içmeyiniz ve alkollü içkilerden kaçınınız.
Diş çekimi yerine dilinizi ya da her hangi bir aleti sokup kurcalamayınız.
Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkar ve siz çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. O yüzden o bölge ile hiç ilgilenmeyin. Bir kaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri dişetiniz ile örtülecektir.
Diş çekimden sonra uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyiniz. Farkında olmadan uyuşuk olan bölgeleri ısırıp yaralıyabilirsiniz.
Çok sıcak ve soğuk gıdalar yemeyiniz ve içmeyiniz. İlk 24 saat içinde sıvı ve çiğnemeye gerek olmayan yumuşak ve ılık gıdalar alınız. Sonra tedbirli olarak günlük gıdalara geçebilirsiniz.
Diş çekimini takiben 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına devam edin. Seyreltik ılık tuzlu su veya ağır gargaralarından yararlanabilirsiniz. Bu işlemler yara ortamını temizler, iyileşmesini hızlandırır, çekim sonrası ağız kokusunu azaltır, mikrop birikimini engeller ve ikincil efenksiyon olma riskini elimine eder.
Cerrahi müdahale ile diş çekimi yapıldıysa şişlik olabilir ve bu normaldir. Dikiş atıldıysa, 7 ile 10 gün içerisinde alınmalıdır. Dikişler ağızda iken dilinizi o bölgeye götürmemeye ve dikişlerle oynamamaya özen gösteriniz. 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Ziya Nihat Tanfer

Etiketler
Diş çekimi nasıl yapılır
Dr. Dt. Ziya Nihat Tanfer
Dr. Dt. Ziya Nihat Tanfer
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube