Diş beyazlatma hakkında merak edilenler

Diş beyazlatma hakkında merak edilenler

Diş beyazlatma nedir?

Diş beyazlatma (dental bleaching) işlemi dişlerin doğal renklerinde açılma sağlamak amacıyla özel jellerle uygulanan güvenli ve etkili bir prosedürdür. Eskiden sadece ekranlarda gördüğümüz ünlülerin bembeyaz dişleri ve zengin gülüşleri varken günümüzde uygulamanın yaygınlaşmasıyla bir çok insan artık olduğundan daha beyaz dişlere ve parlak gülüşlere sahiptir. Her ne kadar başarılı bir işlem olsa da malesef bazı diş tiplerinde etkin kullanımı mümkün değildir.

Dişleriniz beyazlatma işlemine uygun mu?

Doğal olarak her tip tedavi öncesi yapılması gereken ilk şey kapsamlı bir muayenedir.  Uygulamanın diş yapınıza getireceği avantajları ve dezavantajları değerlendirmektir. Sigara, çay, kahve ve yaşa bağlı diş renklerinde koyulaşma olan bireyler beyazlatma için ideal adaylardır.  Doğal,sağlıklı,üzerinde herhangi bir restorasyon bulunmayan dişlerde oldukça göz alıcı sonuçlar elde edilebilmektedir.

Bu tarz dış faktörlere bağlı olarak koyulaşmış dişler beyazlatma uygulamasına olumlu cevap verirken,aşırı flor alımına bağlı oluşanflorozis ve uzun süre antibiyotik kullanımına bağlı oluşan tetrasiklin renklenmesi tipindeki içsel renklenmelerde beyazlatmayla istenilen oranda olumlu sonuçlar elde edilememektedir.

Diş beyazlatma işlemi dolgu,porselen gibi dişe bağlanmış restoratif yapılarda etkisizdir.

Eski yıllarda beyazlatma işleminin aşırı hassas veya üzerinde büyük dolguları olan dişlerde uygulanması önerilmese de günümüzde üretilen gelişmiş materyallerle hassasiyeti  sıfıra indirip uygulamalarımızı hemen hemen her tip dişte gerçekleştirebilmekteyiz.

Hangi tip beyazlatma işlemi size uygun?

Eğer hekiminiz dişlerinizin beyazlatma için uygun olduğuna karar verirse izlenecek iki yol vardır. Birincisi home bleaching dediğimiz evde sizin tek başınıza yapacağınız uygulamadır. Diş hekiminizin size özel hazırlayacağı kaşık ve vereceği jellerle 10-14 gün boyunca akşamları evde  birer saatlik uygulamalarla başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Düzenli ve düzgün bir şekilde yapabileceğinize inanıyorsanız fiyatının da makul olması itibariyle  bu yolu tercih edebilirsiniz.

Eğer o kadar sabredecek vaktim yok diyorsanız ve daha hızlı,etkili bir sonuç istiyorsanız office bleaching dediğimiz klinikte hekiminizin uygulayacağı sistemi tercih edebilirsiniz. Hekiminiz evde uygulanan jellerden daha yoğun tipte bir malzemeyi dişlerinize sürer ve 30-40 dakika süreyle aktive edici bir ışın uygular. Bu malzeme yoğun bir konsantrasyonda olması nedeniyle çevre dokulara zarar vermemesi açısından sadece diş hekimi tarafından,diş hekimi gözetiminde uygulanmalıdır. Office bleaching ve home bleaching'in kısa süreli kombine kullanılması durumunda ise daha kalıcı ve göz kamaştırıcı sonuçlar elde edilebilmektedir. 

Piyasada satın alabileceğiniz üzerinde ''diş beyazlatıcı'' yazan malzemelerin etkinliğini ve güvenilirliğini bilmiyoruz ve biz hekimler olarak önermiyoruz. Diş beyazlatma sadece diş hekimi kontrolünde yapılması gereken bir işlemdir!

Beyazlatmanın uzun dönemde etkisi nasıldır?

Sigara,kahve,çay gibi kişisel alışkanlıklarınızın dozuna bağlı olarak elde edilen beyazlık uzun yıllar geri dönmeden korunmaktadır. Ancak tabii yine hekiminizin kontrolünde belli aralıklarda uygulayacağınız home bleaching prosedürü ile bu süreci daha da uzatabilirsiniz.

Beyazlatma jelleri dişlere nasıl etki eder?

Bir çok beyazlatma ajanındaki aktif içerik belirli yüzdelerde karbamid peroksit veya hidrojen peroksittir. Dişin dentin yüzeyinde ağartma sağlayarak beyazlatma yaparlar. Diş dokularına zarar veren maddeler değildir,piyasada hekimler tarafından kullanılan hemen hemen bütün markalar Amerikan Diş Hekimleri Birliği tarafından onaylıdır.

Yan etkisi var mı?

Nadiren bazı bireyler uygulamayı takiben hafif bir dişeti ve diş hassasiyeti yaşayabilmektedir ancak işlem sona erdiğinde bu hassasiyet de ortadan kalkmaktadır. Uzun yıllar süren araştırmalar ve uygulamalarla hekim kontrolünde yapılan diş beyazlatmanın kesinlikle güvenli ve uzun süreli etkili bir prosedür olduğunu kanıtlanmıştır.

Beyazlatmadan beklentim ne olmalı?

Her bireyin diş yapısının farklı olması itibariyle bu uygulama sonucunda diş renginizin  ne derecede açılacağı tam olarak tahmin edilemez. Ancak yaptığımız çoğu vakada elde ettiğimiz sonuçlar oldukça farkedilebilir düzeydedir ve hatta bazı vakalardaysa şaşırtıcı derecede yüksektir.  Bu başarı derecesi dişteki renklenmenin içeriğine ve diş yapınızın beyazlatmaya cevabına göre şekillenmektedir.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Esra Kaya Peltek

Etiketler
Bleaching
Dt. Esra Kaya Peltek
Dt. Esra Kaya Peltek
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube