Ağız Kokusu belirtileri nelerdir ?

Dr. Dt. Ziya Nihat Tanfer
Dr. Dt. Ziya Nihat Tanfer
5 Nisan 2018153 görüntülenme
Randevu Al
Ağız Kokusu belirtileri nelerdir ?

Ağız kokusu çoğu kez farkına varmakta zorlandığımız ve ne yazık ki çevremizdekilerin de bizi uyarmakta zorlandığı, insanı güç duruma sokan bir sorundur. İşi başkalarına bırakmadan, elinizi ağzınıza götürüp avucunuzun içine nefes verip koklayarak, ağzınızın kokup kokmadığını test edebilirsiniz.

Ağız kokusu neden olur diye şöyle bir baktığımızda aslında bu soruna çözüm bulmak hiç de zor değildir. Doğru şekilde diş ve dil fırçalamak, yediklerimize dikkat etmek ve sigaradan uzak durmak gibi, ağız kokusu nedenine bağlı olarak değişen çeşitli yollarla, bu kötü koku giderilebilir.

 Tıp dilinde ağız kokusu problemine ‘halitosis‘ adı verilir. Adı üstünde, nefesin hoş olmayan, kötü bir şekilde kokmasıdır.

Nedenine bağlı olarak ağız kokusu ara ara ortaya çıkan ya da sürekli devam eden bir şikayet şeklinde görülebilir. Çoğu vak’ada ağızda bulunan (özellikle dilin arka tarafında) milyonlarca bakteri ağız kokusunun ana nedenidir. Ağız içindeki sıcak, nemli koşullar bu bakterilerin büyümesi için ideal bir ortam sunar. Ağız kokusu genellikle ağızla ilgili bir sorundan kaynaklanır.

Fizyolojik Ağız Kokusu

Her sağlıklı birey sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakterilerin sebep olduğu ağız kokusu ortaya çıkabilir. Dil sırtını fırçalamak ve sürekli olmamak şartıyla çinko içeren ağız gargaraları kullanmak ve sakız çiğnemek bir çözümdür.

Beslenme sonrasında görülen, nefesteki (ağızdaki değil) çirkin koku da fizyolojiktir. Örneğin sarımsak yiyen bir insanın kanına geçen uçucu aromatik bileşikler, dışarı atılır. Kan gazlarının akciğerden atılımının sebep olduğu bu koku bir hastalık değildir. Tedavi gerektirmez.

2. Patolojik Ağız Koksu (Gerçek halitosis): 

Patolojik halitosis vakaları 3 kategoriye ayrılır:

Tip-2: Koku, hastanın kendisinin değil, yakınlarının tespitidir.

Tip-3: Ağız kokusu, hastanın kendisi veya yakınlarının tespiti değil, şüphesi veya tahminidir. Veya hastanın aralıklı dönemlerde silik yakınmaları olmaktadır. Böyle hastaların daha büyük bir kısmı dişhekimine müracaat eder.

Ağız Kokusunun Sebepleri:

Özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda, 

Şeker hastalığı (aseton kokusu gibidir), 

Böbrek yetmezliği (balık kokusu gibidir), 

Karaciğer yetmezliği, 

Metabolizma bozuklukları (teşhisi zor olabilir, zaman zaman ortaya çıkan kötü bir balık kokusu), 

 Açlık, diyet, ağız kuruması, oruçlu olmak (Sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır). 

Ağız Boşluğu Kaynaklı Halitosis: Ağız kokusunun sebeblerinin %87 si ağız boşluğu kaynaklıdır. Bunlardan %51i dilden, %17si gingivitisten, %15i periodontitisten, %17Ùsi bunların karışımından kaynağını alır. Bu tip ağız kokuları kompleks vakalar değildir. Sebep ilk muayenede belli olur. Sorunlu dişeti dokuları göz ile kolayca tespit edilebilir ve kolay tedavi edilir. Hatta bazen kokunun kaynağını hasta kendisi gösterir.

Ağız Boşluğu Kaynaklı Ağız Kokusunun Tedavisi için;

1-Dişlerinizi ve dişetlerinizi koruyun

Diş çürükleridiş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur. Diş ve diş eti hastalıkları önemli ölçüde kötü koku yapar.. 

2-Ağızda var olanprotez veköprüleri kontrol ettirin

Ağız içindeki eskimiş köprü ve diş protezleri zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara sebep olabilir.

3-Ağız içerisinde var olan kırık ya da kötü yapılmış olan dolgular plak birikimine neden olduğundan ağız kokusuna neden olabilirler.

4-Yarı gömük ya da sürmüş 20 yaş dişleri de iyi temizlenemediğinden ağız kokusuna neden olabilir.

5-Yoğun diştaşı birikimi ve dişeti hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir.

Ağız kokusunun giderilmesi için diş hekimine düzenli olarak gidilmeli ve diş ve dişeti kontrolleri yapılmalıdır. Ağız içerisinde var olan uyumsuz dolgular ya da protezler varsa kötü durumda olanlar yenilenmesi gerekenleri değiştirmeli, eksik olan dişlerin yerleri için gerekli tedavileri yaptırmalısınız. Ağız kokusu ile mücadelededişler ve diş sağlığı ilk aşamadır. Bu sebeplediş hekiminizin önerilerini dinleyip mutlaka diş sağlığı ve bakımına önem vermelisiniz.

Diş ipi sayesinde fırçanın çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını sökebilirsiniz. Özellikle diş gövdeleri arasındaki dar bölgelerde biriken yemek artıkları hızlı bakteri çoğalmasına neden olabilir. 

Etiketler

Ağız kokusu nedenleriAğız kokusu tedavisiAğız kokusu ile savaşmakAğız kokusu sebepleriAğız kokusunun nedenleriAğız kokusu olmamasıAğız kokusu olmaması için gerekenlerAğız kokusu sorunuAğız kokusuna çözümAğız kokusuna çözümlerAğız kokusu ve besinler ile çözüm yollarıAğız kokusunun çözümüAğız kokusunun medikal tedavisiAğız kokusu medikal tedavisiAğız kokusu ve mideAğız kokusu kaybolurmuAğız kokusu diş çürüğünün başlangıcımıdırAğız kokusunun medikal gerekçeleriAğız kokusu nedenleri tedavisiAğız kokusu medikal tedavi

Yazar Hakkında

Dr. Dt. Ziya Nihat Tanfer

Dr. Dt. Ziya Nihat Tanfer

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır