Diş beyazlatma

Diş beyazlatma
BEYAZLATMA (BLEACHİNG):
Dişlerde zaman içinde istenmeyen lekeler oluşur. Bu lekelerin bir çok sebebi olabilir; yaşlılık, boyar madde içeren gıdaların ( çay, kahve, kola, sigara vs) sık tüketimi, travmalar ve gelişim çağında alınan antibiyotikler en belirgin sebeplerdendir. Diş beyazlatma işlemi dişlerde olusan bu renkleşmeleri giderme işlemidir ve cok yaygın olarak uygulanan güvenilir bir işlemdir. Diş beyazlatma işlemi diş hekimi tarafından muayenehanede uygulanabileceği gibi ( office bleaching), hastanın kendisi tarafından evde de uygulanabilir ( home bleaching).
Evde diş beyazlatma(Home bleaching ) öncelikle hastanın ağzından alınacak bir ölçü ile kişiye özel şeffaf ve tüm dişleri kapsayacak bir kalıp hazırlanır. Hasta bu kalıp icine diş hekiminin verdigi beyazlatma jelini sürerek belirli periyotlarla dişlerine uygular. Jelin hergün mutlaka düzenli olarak uygulanması ve hastanın ağzında günde 5-8 saat süre ile kalması gerekmektedir. Bu uygulamanın 10 ile 14 gün arası devam etmesi gerekmektedir. Beyazlatma jelinin diş etlerine zarar vermemesi icin jelin diş etlerine taşırılmaması, eğer jel taşıyorsa ıslak bir pamuk ile taşan jelin alınması gerekmektedir. Home bleaching işleminin hekimin tavsiye ettiği sürede ve düzenli olarak uygulanması çok önemlidir aksi taktirde istenen sonuç alınamayabilir.
Klinikte diş beyazlatma(Office blesching): Diş hekimi tarafından klinikte uygulanan ve genellikle 45-50 dk süren bir işlemdir. İşlem sırasında öncelikle diş etleriniz özel bir koruyucu madde ile korunur, ardından dişlerinize beyazlatma jeli sürülür. Uygulanan özel bir ışın ile sürülen jelin aktive olmasi ve beyazlatma işlemini hızlandırması sağlanır. Tek seanslık bir uygulama sonrasında dişler ortalama 4-5 ton açılır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Ziya Nihat Tanfer

Etiketler
Diş beyazlatma nasıl yapılır
Dr. Dt. Ziya Nihat Tanfer
Dr. Dt. Ziya Nihat Tanfer
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube