İmplant üstü protezlerin inanılmaz dünyası

İmplant üstü protezlerin inanılmaz dünyası

Bundan çok değil 15-20 yıl önce dişsizlik bir kaderdi. Diş yoksa kullanılabilecek protezleri herkes bilirdi. Hani şu geceleri bardağa konulan, 3. sınıf komedi filmlerinden alıntı gibi ya banyolarda ya da yatak başında beklerdi dişsiz hastaların kaderi kedilerini.

Hayatın her alanında olduğu gibi sağlık sektörü de korkunç bir hızla gelişiyor ve biz doktorların hastaları için sürekli takip etmesi gerekiyor.

Her geçen gün duymaya alıştığımız implantlarsa diş hekimliğinin lokomotif konu başlıklarından. Yalnız her kesin bir yandan da endişeleri var çünkü bu konuda da bilgi kirliliği kol geziyor. Peki implant nedir, ne zaman yapılır? Sorusunun cevabıyla başlayalım…

Kısaca yapay diş kökü demek yanlış olmaz. Elbette ki doğalı kadar başarılı olmasını bekleyemeyiz ama insan imalatı olan bir protez olarak vücudumuzdaki herhangi bir protezden çok çok daha başarılı çözümlerdir.

Peki implantlar nasıl uygulanır? İşte bu soru çoğu hastanın korkulu rüyası gibidir. Halbuki günümüz cerrahi yöntemleriyle implant yerleştirmek dediğimiz işlem 20-25 dakikada tamamlanmaktadır. İşlem sonrası doğru ilaç kullanımı ve hasta bakımıyla şişlik ve ağrı nerdeyse hiç denecek kadar az olmaktadır.

İmplant kimlere uygulanabilir? Sağlık problemlerinin değerlendirilmesi çok önemlidir, bunun yanında ağız içinin durumu, hastanın dişleri ne zaman kaybettiği, implant yapılacak bölgeye komşu anatomik yapılar diye liste uzar gider. Kısaca bu değerlendirmeyi hekiminize bırakmanız gerekli. Hatta artık günümüzde kemik sıkıntısı olan hastalara bile gerek vücudun başka bir kemiğinden nakil yapılarak(kemik agumentsyon yöntemleri), gerek farklı açılandırmalar kullanarak(all on 4, all on 6), gerekse elmacık kemiğine implant yerleştirmek(zigomatik ark implantları) gibi yöntemlerle implantasyon yapılabilmektedir.

Peki implantlarla ağzı içinde neler yapılabilir? Eksikliği olan her diş, doğala çok yakın bir şekilde restore edilebilir. Yeterki hasta yetkin bir hekim rehberliğinde uygun yöntem ve materyallerle buluşsun.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Esra Alparslan

Dt. Esra ALPARSLAN, 1982 yılında Ankara'da doğmuştur. İlkokulu Büyük Kolej'de, hazırlık, ortaokul ve lise öğrenimlerini TED Ankara Koleji'nde tamamlamıştır. 2000 yılında ailesinin rehberliği üzerine okumaya başladığı endüstri mühendisliği bölümünü 2. senesinde bırakmış ve tekrar üniversite sınavına girmiştir. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni kazanmış ve lisans eğitimine başlamıştır. 2007 yılında lisans eğitimini tamamlayarak diş hekimi unvanı almıştır. Mezuniyetinden sonra bir süre Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (çocuk) Bölümü'nde çalışmıştır. 2008 - 2009 yılları arasında Ankara Kızılay'da bulunan özel bir ortodonti polikliniğinde, 2009 - 2014 yılları arasında ise Sokullu'da bulunan özel bir poliklinikte mesul müdür ve diş hekimi olarak görev yapmıştır.  Mesleğime tutkuyla bağlı oldu ...

Etiketler
İmplant
Dt. Esra Alparslan
Dt. Esra Alparslan
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube