Davranış Bozuklukları

Uzm. Kl. Psk. Zübeyde Ezgi Horzum
Uzm. Kl. Psk. Zübeyde Ezgi Horzum
26 Mayıs 2021133 görüntülenme
Randevu Al
Davranış Bozuklukları

Davranış bozuklukları çocuğun psikolojik veya bedensel sebeplerden kaynaklı oluşan iç çatışmalarının davranışa yansımasının bir sonucu olarak tanımlanabilir. Çocukların içsel çatışmalarının davranışlarına yansımalarının bir sonucudur. Çocukların gelişim süreçleri içerisinde birçok beceriyi kazanmaları beklenir ancak bazı durumlarda bu süreçte sorunlar ortaya çıkabilmektedir.  Hırçınlık, sinirlilik, saldırganlık, inatçılık, yalan, çalma, küfür, parmak emme, tırnak yeme gibi davranışlar davranış bozukluklarına girerÇocuk ve ergenlerde sıkça görülen bu davranış bozukluklarının temeline bakıldığında toplumsal kurallara uymayı reddetme, agresif ve düşmancıl davranış örüntülerinin tekrarlandığı görülmektedir. Erkek çocuklarda, kız çocuklarına göre görülme sıklığı daha fazladır. 

Bir davranışın ‘’davranış bozukluğu’’ kategorisinde tanımlanması için bazı ölçütler vardır. Öncelikle çocuğun bulunduğu gelişim döneminin özelliklerine bakılması gereklidir. Her gelişim döneminin belirli özellikleri vardır. Örneğin belirli bir yaşa kadar çocuğun geceleri altına ıslatması normal sayılırken 6 yaşında bir çocuğun hala bunu devamlı olarak yapıyor olması bir davranış bozukluğudur. İkinci kriter davranışın yoğunluğu ve şiddetidir. . Örneğin 4-5 yaşında bir çocuk huysuzlanarak ara sıra öfkeli davranışlarda bulunuyor olabilir. Ancak bu öfkeyi ne şiddette gösterdiği ve ne sıklıkla böyle davrandığı kritik noktadır. Üçüncü kriter ise cinsel rol beklentileridir. Erkeklerin kızlara göre daha saldırgan olması beklenir. Ancak çocuklar her zaman cinsiyet rollerine göre davranmayabilir. Kız çocuklarda saldırgan davranışlar görülmesi normalden sapan davranışlar olarak nitelendirilebilir.

Davranış bozukluklarının birçok farklı sebebi olabilir. Ebeveynin yetersiz ilgi ve denetimi bu sebeplerden ilkidir. Ebeveyninden yetersiz ilgi gören bir çocuk ilgiyi üzerine çekmek için davranış bozukluklarına yönelebilir. Olumsuz ebeveyn tutumu da davranış bozukluklarına yol açabilmektedir. Ebeveyni tarafından şiddet gören veya sevgisiz bir şekilde yetiştirilen çocuk öfke ve nefret duygularını pekiştirip agresif davranışlar sergilemeye başlayabilir. Genetik aktarım da psikopatolojiye yatkınlık açısından bir diğer önemli faktördür. Bunların dışında ailede bir istismar öyküsü olması, annenin depresyon tanısı olması, ailenin sosyo-ekonomik durumunun düşük olması özellikle 0-6 yaş dönemi çocuklarda davranış bozukluğuna yol açabilecek diğer faktörlerdir.

Etiketler

Davranış bozukluklarıdavranış bozuklukları hakkındadavranış bozuklukları terapisi

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Zübeyde Ezgi Horzum

Uzm. Kl. Psk. Zübeyde Ezgi Horzum

• Uzm. Kl. Psk. Zübeyde Ezgi Horzum İzmir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden 2016 yılında şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Ardından Dokuz Eylül Üniversitesinde Pedagojik Formasyon eğitimini tamamladı. Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans eğitimini tamamladı.
• Lisans eğitimi süresince birçok yerde staj yaparak deneyim kazandı. Staj yaptığı yerler: Denizli Devlet hastanesi (1 ay), Bornova Rehberlik ve Araştırma Merkezi (2 yıl belirli aralıklarla), Denizli Yamaç Anaokulu (1 ay) ve Dünya Psikolojik Danışma ve Eğitim Merkezi (2 ay). Bunların yanında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde Geriatri Bölümünde ve Balçova’da özel bir Huzurevinde de bir dönem stajyer psikolog olarak görev aldı.
• Yüksek lisans eğitimi sürecinde yaptığı stajlarda Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın ve NP İstanbul Beyin Hastanesinde bulunan diğer psikiyatristlerin seanslarını izleme fırsatı bulup, birçok deneyim kazanmıştır.
• Hem lisans eğitimi süresince hem de sonrasında birçok eğitim almıştır. İstanbul Üniversitesinden CAS (Cognitive Assessment System) eğitimi, Prof. Dr. M. Hakan Türkçapar’dan Bilişsel-Davranışçı Terapi eğitimi, Prof. Dr. Ümran Korkmazlar’dan Çocuk EMDR Eğitimi, Uzm. Kl. Psk. Emre Konuk ve Uzm. Kl. Psk. Asena Yurtsever’den EMDR I. ve II. Düzey eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır. Bunların yanında 450 saatlik aile danışmanlığı eğitimi, MMPI Uygulayıcı eğitimi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi eğitimi, Psikolojik Değerlendirme Sürecinde Ön Görüşme ve Kısa Süreli Danışmanlık eğitimi, Travma, Krize Müdahale ve Psikososyal Destek eğitimi, Aile Arabuluculuğu eğitimi gibi birçok eğitimi başarıyla tamamlamıştır. Hürriyet yazarıdır.
• 35 Psikoloji ve Danışma Merkezi’nde Kurucu Psikologdur. Danışanlarına hem yüz yüze hem de online olarak hizmet vermektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.