Çocuk bağımlısı-bağımlılık yaratıcı ebeveynlik

Çocuk bağımlısı-bağımlılık yaratıcı ebeveynlik

Hayatının merkezine çocuklarını koyan ne çok ebeveyn var, kendilerinden kaçmanın iyi bir yolu elbette.

Düşmesine, kalkmasına ve hatta yaralanmasına izin verilmeyen çocuklar; yaşam gerçekliği karşısında sudan çıkmış kaygılı, depresif ya da bağımlı bir balığa bürünüveriyorlar böyle olunca.

Kötünün, hatanın, eksiğin ve getirisinin bedellerinin ödenmesinin deneyimlenmesine fırsat verilmeyince, başetme yöntemlerini de geliştiremiyor çocuklar maalesef. Çünkü iyinin varlığı kötü sayesindedir. Doğrunun yanlışa dayandığı gibi. Ve ne yazıktır ki bu tutumlar nurtopu gibi "hazırcı/ezberci ve kopyala- yapıştırcı bir kuşak"a doğru götürüyor bizleri.

Aslında aşırı kontrolcü, çocuk bağımlısı, çocuğunun yaşamını kendi yaşamıymış gibi gören bu ebeveyn profili 2 kişilik bir tutsaklık da yaratıyor.

Hem kendisi hem de çocuğu açısından. Toplumun ebeveyne özellikle anneye, kadına yüklediği değer skoruna erişmek uğruna, fedakar- kutsal - emektar gibi sıfatlar da yapıştırılınca yanına, bırakın ebeveyni insan bile kalamayacak kadar yorgun ve bitkin düşen fizikler ve ruhlar ne kadar neyi üretebilir?.. ne kadar model olabilir ki çocuklarına ?..

Günde 3-5 kez kontrol edilen, ne yedin- ne içtin- ne s....tın' a, kimle nasıl nerede ne konuştuna kadar giden bu abartılı çocuk bağımlısı ebeveyn histerisine bir dur demek lazım!..Sınavdan aldığı puan sizin değil onun puanıdır. Okul başarısı ya da başarısızlığı onundur sizin değil. Ebeveyn olarak size düşen görevleri yapmakla nasıl ki kimse size hediye vermiyorsa, onun da doğalında kendi yaşamı için göstereceği çabanın/ emeğin ödülünü ya da bedelini kendisi ödemelidir.

Unutmayınız ki nasihat ya da öneriye değil, onu dinleme- anlama, kendi sorunlarını çözme becerisine, kendi alanını yaratabilen,birey olarak üretebilen, yaşamla başetme becerisini/ yeni yöntemleri kullanma potansiyeline sahip ebeveyn modellerine ihtiyacı var çocuklarınızın. Siz varken de yok iken hayatta kalabilen..sizin de o varken de yokken de kendinizi varedebildiğiniz. Ona bağımlı yaşadıkça, bağımlı bir kişilik rol modeliyle, onu da  bağımlı bir kişilik haline getirmiş olursunuz.  Çünkü; tutsaklık tutsak kılar

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Şengül Kıyak

Psk. Şengül Kıyak, 1995' de Hacettepe Üniversitesi’ nden mezun olan Şengül KIYAK, Sosyoloji ve Psikoloji lisans derslerinin yanı sıra, ülkemizin alanında duayen öğretim üyeleri Prof. Dr. Bilge Karasu, Prof. Dr. Veysel Sönmez, Prof. Dr. Mürüvvet Bilen, Doç. Dr. Özcan Demirel ve Doç. Dr. Nilüfer Açıkalın' dan; Felsefe, Eğitim Felsefesi, Eğitim Programları ve Öğretim, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Eğitim Psikolojisi, Eğitimde Psikolojik Hizmetler, Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans dersleri, ayrıca özel öğrenci olarak, Antropoloji (İnsan Bilimi) öğretim üyesi Prof. Dr. Bozkurt Güvenç' den "İnsan ve Kültür", "Sosyal Değişme”, “Türk kimliği" "Japon Kültürü"  ve Felsefe öğretim üyesi Prof. Dr. Ionna Kuçuradi' den de "Etik ve Değerler" ve "İnsan Hakları" yüksek lisans dersleri almıştır. Lisans eğitimi sırasında, marjinal (dezavantajlı) ke ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Yaratıcı ebeveynlik
Psk. Şengül Kıyak
Psk. Şengül Kıyak
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube