Kaygı ve Depresyona Dair

Psk. Şengül Kıyak
Psk. Şengül Kıyak
2 Kasım 2017125 görüntülenme
Randevu Al
Kaygı ve Depresyona Dair

Kaygı ya da depresyon; hiç yaşanmaması gereken durumlar değildir. Yaşam içinde bizi tehlikelerden koruyan bir tür ikaz lambası olan kaygı; abartıldıkça kaygı bozukluğuna, kendimizden uzaklaştığımızı, kendilik değerimizin düştüğü ya da fazla yabancılaştığımız süreçlerde, aslında yaşantımızda yeni başetme yöntemlerine ihtiyaç duyduğumuzu gösteren bunalım halinin büyümesi de depresyona neden olabilir.

Kaygı ve / ve ya depresyon ilgi biçimi haline getirilirse, onlara yapışıp kalmak, tutunmak ya da onlardan beslenmek gibi tutumlara yol açabilir.

Bu bir tür "kaygı sevicilik"/ "depresyon sevicilik" hali kişiye kısa vadede iyi geliyor gibi olsa da, uzun vadede ciddi ruhsal ve fiziksel hasarlara yol açacaktır. Her iki durumda da terapi almak, kişiyi kullanabileceği yeni baş etme yöntemlerinin yol haritasının çizilmesinde iyi bir araç olacak ve fayda sağlayacaktır.

Etiketler

Kaygı nedirKaygı neden olurDepresyonKaygıKaygı depresyon ilişkisi

Yazar Hakkında

Psk. Şengül Kıyak

Psk. Şengül Kıyak

Psk. Şengül Kıyak, 1995' de Hacettepe Üniversitesi’ nden mezun olan Şengül KIYAK, Sosyoloji ve Psikoloji lisans derslerinin yanı sıra, ülkemizin alanında duayen öğretim üyeleri Prof. Dr. Bilge Karasu, Prof. Dr. Veysel Sönmez, Prof. Dr. Mürüvvet Bilen, Doç. Dr. Özcan Demirel ve Doç. Dr. Nilüfer Açıkalın' dan; Felsefe, Eğitim Felsefesi, Eğitim Programları ve Öğretim, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Eğitim Psikolojisi, Eğitimde Psikolojik Hizmetler, Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans dersleri, ayrıca özel öğrenci olarak, Antropoloji (İnsan Bilimi) öğretim üyesi Prof. Dr. Bozkurt Güvenç' den "İnsan ve Kültür", "Sosyal Değişme”, “Türk kimliği" "Japon Kültürü"  ve Felsefe öğretim üyesi Prof. Dr. Ionna Kuçuradi' den de "Etik ve Değerler" ve "İnsan Hakları" yüksek lisans dersleri almıştır. Lisans eğitimi sırasında, marjinal (dezavantajlı) kesimlerin yaşam biçimi ve toplumla etkileşimi, epileptik bireylerin psiko- sosyal tutumları, korunmaya muhtaç çocukların eğitimi ve rehabilitasyonu ile ilgili alan ve vaka çalışmalarına katılmıştır. 1997' den itibaren MEB' lığına bağlı kurumlarda, uzun süre (15 yıl) çeşitli okullarda ve Rehberlik Araştırma Merkezi' nde (RAM),  Psikolojik Danışmanlık/ Rehberlik ve bölüm başkanlığı yapmış, Özel Eğitim Bölümünde Eğitsel Tanılama, İzleme ve Değerlendirme çalışmalarına katılmıştır. Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi İl Koordinatörlüğü, Aile Eğitim Programı kurum temsilciliği, Aktif Öğrenme Formatörlüğü, Van Depremi sonrası Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) ve Psiko-sosyal Müdahale İl Koordinatörlüğü görevlerinde bulunmuştur. Aile Danışmanlığı, Aile Danışmanlığında Uygulamalar, Aile Eğitimi, Cinsel Terapi, Vajinismus, Temel Hipnoz ve Regresyon, Çocuk ve Bağımlılık- Kilo Verme Hipnozu, Öfke Yönetimi, Travma ile Baş etme, Öğrenci Koçluğu Eğitici Eğitmenliği, Oyun Terapisi Eğitici Eğitmenliği ve MMPI uygulayıcı eğitimleri almıştır. 23 yıllık mesleki yolculuğunda, birey ve grup danışmanlığı (çocuk-ergen, yetişkin), aile- eğitimci ve öğrencilere yönelik eğitsel, grup ve bireysel rehberlik, ihmal-istismar-şiddet- ebeveyn tutumları- aile içi iletişim eğitimleri/ seminerleri vermiş, bu vb. vakalara yönelik danışmanlık yapmıştır.  Psiko-felsefik bir bakış açısıyla, Aile-Çift Danışmanlığı- Cinsel Terapi /Cinsel Danışmanlık ve bireysel psikolojik danışma (yetişkin, çocuk-ergen) hizmetleri veren Şengül KIYAK,  ayrıca bir eğitim kurumunda Psikoloji dersleri vermeye, Psikiyatri ve Psikoloji dergisi PsikeArt’ a yazılar yazmaya devam etmektedir.

&

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.