Çocuklarımız ve diş sağlıkları

Çocuklarımız ve diş sağlıkları

Diş hekimliğinde Pedodonti, doğumdan ergenlik çağına kadar ağız diş sağlığı ile ilgili sorunları inceleyen bilim dalıdır. Bazı insanlar için diş koltukları elektrikli sandalyeden farksızdır.  Diş hekimi fobisinin arkasında çocukluk dönemlerinde, diş hekiminin kliniğinde yaşanmış korkunç ve acı dolu olaylar yatar.

Diş hekiminin koltuğa oturan bir çocuğa yaklaşımı ve o çocukla kurduğu iletişim çok önemlidir. Bu iletişimin doğru düzgün kurulmadığı durumlarda o çocukta diş hekimi ve diş sağlığı konusunda bir ömür boyu taşıyacağı psikolojik yaralara sebep olabiliriz.

Çocuğu olan her anne baba bilir ki çocuklar sabır ve yoğun özveri ister. Hem bir anne hem de bir diş hekimi olarak çocuklarımızın en hassas ve en kırılgan hastalarımız olduğunu söyleyebilirim. Çocuklarımızın diş sağlığı ile ilgilenecek diş hekimini doğru seçmek ise ebeveynler olarak bizim önemli görevlerimizden biridir.

Gelelim küçüklerimizin diş sağlığına:

Süt dişlerinin sürülmesinden başlayarak kalıcı dişlerinin çıkmasına geçen süreçte diş sistemi bir çok evreden geçer. Küçüklerimizin sağlıklı bir ağza sahip olması için bu evrelerin her birinin kontrolünün uzman bir diş hekimi tarafından yapılması gerekir. Böylelikle potansiyel sorunların önüne geçilerek oluşması muhtemel daha büyük sorunlar bertaraf edilir.

Dişlerin dizim bozuklukları, süt dişlerinin ve kalıcı dişlerin çürüklerinin önlenmesi için bir takım gerekli tedavilerin uygulanması ve bu tedavilerin küçüklerimizle doğru iletişim kurularak, korku ve telaşlara yer vermeden gerçekleştirilmesi gereklidir. Yetişkin bir bireyin sağlıklı ağız ve diş yapısının temelleri bu süreçte atılır. Bu süreç içinde yapılacak düzenli kontroller ve doğru tedaviler sayesinde kişinin ilerleyen senelerde yaşayabileceği potansiyel sıkıntıların önüne geçilir.

Herkesin bildiği ama uygulamadığı o hep bahsi geçen “altı ayda bir diş hekiminize muayene olun” olgusu uygulanmadığında ağız sağlığı ile ilgili sorunlarımız, umursamadığımız ve atladığımız muayeneler yüzünden büyük sorunlar haline gelebiliyor. Bu büyük sorunların tedavi süreçleri ise beraberinde büyük acılara sebep oluyor. Bu acıları küçüklerimize yaşatmak ister miyiz? Tabii ki hayır.

Küçüklerimiz için düzenli diş muayenesi sizin ebeveyn olarak göremediğiniz sorunların uzman doktorunuz tarafından görülmesi demektir. Bu sorunların başında önlem almak ise küçüğümüzün hem psikolojik hem de fiziksel olarak gelişimine katkı sağlar.

Her hangi bir şikayeti olmasa dahi küçüklerinizi mutlaka düzenli olarak bir diş hekimine muayene ettirin. Bu sayede inanın hem siz hem de küçüğünüz daha mutlu olacak.

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Beril Horasan

Dt. Beril HORASAN, 1979 yılında İstanbul’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Üsküdar Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra 1997 yılında Yeditepe Diş Hekimliği Fakültesi’nde lisans eğitimine başlamıştır. 2003 yılında eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Mezuniyetinin ardından Horasan Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde çalışmalarına başlamış olan Dt. Beril HORASAN, Diş Hekimliğinin yanı sıra Botoks ve Dermal Dolgu uygulamalarında uzmanlaşmıştır. Kendisi de bir çocuk annesi olan Dt. HORASAN, çocuklarla olan kuvvetli iletişimi sayesinde çocuk hastaların favorisidir.

Etiketler
Süt dişleri
Dt. Beril Horasan
Dt. Beril Horasan
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube