Çocuklarda koruyucu dolgu

Çocuklarda koruyucu dolgu

S: Fissur koruyucu (koruyucu dolgu) nedir?
C: Fissur koruyucu dişlerin yuzeyindeki derin olukları curukten korumak icin uygulanır. Ozellikle arka dişlerin ciğneme yuzeylerinde cok fazla curuk oluşur. Şeffaf veya renkli plastikten yapılmış sealantlar, dişleri curuksuz tutabilmek icin dişlerin yuzeylerine uygulanır.

S: Koruyucular nasıl iş gorurler?
C: Cocuğunuz cok dikkatli fırcalıyor ve diş ipi kullanıyor olsa bile, bazı dişlerin ince oluklarını ve cukurlarını temizlemesi cok zordur. Bu girintilerde birikimler curuk yapar. Koruyucular, plağı 'muhurler', boylece curuk riskini azaltır.

S: Koruyucular ne kadar sure ağızda kalırlar?
C: Fissur koruyucuların kitaplarda yazan omru 2 yıldır. Boylece cocuğunuz en cok curuk riski olan yıllarda korunacaktır. Eğer cocuğunuzun iyi ağız bakımı varsa ve sert objeler ısırmaktan kacınıyorsa, koruyucular daha uzun sure dayanır. Pedodontistiniz koruyucuları, rutin muayeneler sırasında kontrol edecek ve gerekli olduğunda tekrar uygulama ya da onarım onerecektir.

S: Uygulaması nasıl oluyor?
C: Koruyucunun uygulaması hızlı ve rahattır. Tek bir randevuda yapılır. Once ağız temizlenir. Sonra yuzey hazırlanır ve kurutulur. Sonra koruyucu dişin cukurlarına akıtılır ve ozel bir ışıkla sertleşmesi sağlanır. Cocuğunuz randevu sonrasında hemen yemek yiyebilecektir.

S: Ucreti ne kadar tutar?
C: Ucreti curuk bir dişe yapılacak dolgudan daha duşuktur. Tam olarak kac dişe yapılacağı ve ne kadar tutacağı hakkında dişhekiminiz ile konuşun.

S: Hangi dişlere koruyucu dolgu yapılmalıdır?
C: Tukuruğun doğal akışı dişlerin duz yuzeylerini temiz tutar fakat olukları ve cukurları temizleyemez. Cok fazla curuk riski taşıyan ve bu nedenle koruyucuya en cok ihtiyacı olan dişler, 6 ve 12 yaş buyuk azı dişleridir. Coğu zaman kalıcı kucuk azı ve sut buyuk azı dişlerine de koruyucu tedavi yapılması uygundur. Derin oluklu ve cukurlu butun dişlerde koruyucu uygulaması yararlı olur.

S: Eğer cocuğumun koruyucuları varsa, fırcalama ve dişipi kullanımı hala onemli midir?
C: Kesinlikle! Koruyucular cocuğunuzu omur boyu curuksuz tutmanın ilk adımıdır. Fırcalama, diş ipi kullanımı, dengeli beslenme, kısıtlı atıştırma oğunleri ve duzenli diş hekimi kontrolu parlak ve sağlıklı guluş icin temeldir.

COCUKLARDA YER TUTUCU
S: Neden cocuklar sut dişlerini kaybederler?
C: Bir sut dişi, altındaki surekli diş onu itip yerini alana kadar yerinde durmalıdır. Ne yazık ki bazı cocuklar sut dişlerini cok erken kaybederler. Bir diş kaza ile yerinden cıkmış veya bir hastalık nedeniyle cekilmiş olabilir.

S: Neden bu kadar telaşlanılıyor? Eninde sonunda sut dişleri de kendi kendilerine duşmuyorlar mı?
C: Sut dişleri cocuğunuzun şimdiki ve gelecekteki diş sağlığı icin onemlidir. Bu sut dişleri cenelerin, kemiklerin ve kasların normal gelişimini sağlarlar. Surekli dişler icin yer tutarlar ve doğru yerlerine oturmaları icin yonlendirirler. Unutmayın ki bazı sut dişleri cocuk 12 veya 14 yaşına gelene kadar duşmezler.

S: Kaybedilmiş bir sut dişi nasıl surekli dişte probleme neden olur?
C: Eğer bir sut dişi cok erken kaybedilirse, yandaki diş eğilir veya boş olan bolgeye sapar. Karşıt cenedeki dişler boşluğu doldurmak icin aşağı yada yukarı hareket edebilir. Bitişik diş boş olan yere kayınca , cenede surekli dişler icin bir yer kaybı oluşur. Dolayısıyla surekli dişler carpık ve sıkışık surerler. Eğer tedavi edilmez ise bu durum daha geniş bir ortodontik tedaviyi gerektirir.

S: Yer tutucu nedir?
C: Yer tutucular, cocuğunuzun ağzına uygun ozel olarak hazırlanmış metal veya plastikten yapılan apareylerdir.
Kucuk ve zorlayıcı olmayan bir goruntudedirler. Bircok cocuk bu apareylere ilk birkac gunun ardından kolayca
adapte olurlar.
S: Yer tutucu nasıl iş gorur?
C: Yer tutucular cekilmiş diş boşluğunun korunmasını sağlarlar. Surekli diş yerini alana kadar kalan sut dişinin yerinde kalmasını ve kaymamasını sağlarlar. Dişleri bir yer tutucu ile normal pozisyonda tutmak, ortodontik tedavi ile bozulmuş dişleri yerine geri cekmekten daha kolay bir girişimdir.

S: Yer tutucuların bakımları nasıl olmalıdır?
C:
a.Yapışkan tatlılar veya sakızdan uzak durulmalıdır.
b. Parmak veya dil ile yer tutucuya itme ya da cekme uygulanmamalıdır.
c. Dikkatli fırcalama veya diş ipi kullanımı ile yer tutucu temiz tutulmalıdır.
d.Duzenli olarak dişhekimi ziyaret edilmelidir.
 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ülkü Koloğlu

Dt. Ülkü KOLOĞLU, 1967 yılında İstanbul'da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Dt. Ülkü KOLOĞLU, mesleki çalışmalarına 1998 yılından bugüne İstanbul Anadolu Yakası'nda bulunan İmpladent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde Klinik Yöneticisi olarak devam etmektedir.

Etiketler
Diş fırçalama
Dt. Ülkü Koloğlu
Dt. Ülkü Koloğlu
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube