Ağız kokusu neden olur, ağız kokusu tedavisi nasıl yapılır?

Ağız kokusu neden olur, ağız kokusu tedavisi nasıl yapılır?

Tüketilen yiyeceklerin ardından dişler fırçalanmazsa yemek artıkları dişlerin arasında birikir ve bakteri oluşumu artış gösterir. Biriken bu bakteriler sülfür salgılayarak ağız içerisinde kötü bir koku yayılmasına neden olur.

Genelde nefeste oluşan kötü kokuların kaynağı ağız içerisinde meydana gelen olaylardır. Çürük dişler, diş eti iltihabı, dişlerin fırçalanmaması sonucu biriken bakteriler gibi nedenler yaygın olarar görülen ağız kokusu nedenleri arasında yer almaktadır.

Yine böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıkların yanı sıra üst solunum yolu enfeksiyonları, akciğer iltihabı ve sinüzit gibi sistematik hastalıklar da ağız kokusuna neden olmaktadır.

Ağız İçi Nedenli Kokularda Neler Yapılmalı?

Diş çürüğü kaynaklı ise çürük diş çekimi yapılmalıdır.

Diş eti hastalıkları varsa bunlar tedavi edilmeli, diş taşı temizliği gerçekleştirilmelidir.

Gömük dişler varsa bunlar çekilmeli, yarı gömük olan 20’lik dişler bulunuyorsa yirmilik diş çekimi yapılmalıdır.

Ana öğünlerden sonra mutlaka dişler fırçalanmalı, günde en az 1 kere diş ipi kullanılmalıdır.

Diş fırçaları kuru bir yerde hijyen kurallarına dikkat edilerek saklanmalıdır. Diş fırçası kullanıldıktan sonra iyi bir şekilde temizlenmelidir.

Dişler fırçalanırken aynı zamanda pütürlü yapısı ile yoğun miktarda bakteri barındıran dilde fırçalanmalıdır. Dil kökü temel alınarak dilin ucuna kadar temizleme işlemi yapılmalıdır.

Ağız kokusunu gidermek için mentollü ürünleri kullanmak ağız kokusunu gidermek yerine sadece ağız kokusunu kısa süreliğine bastırma görevini üstlenir. Bu nedenle alkol, sarımsak, soğan gibi gıdaları tükettikten sonra bu tip ürünleri kullanmak yerine aradan bir süre geçtikten sonra aç karnına soğuk sütten 1 bardak içilmesi yeterli olacaktır.

Bu makale 18 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Emin Savaş

Dt. Emin Savaş, 1980 yılının Aralık ayında doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 6 yıllık hekimlik deneyimini Marmara Üniversitesi Diş hekimliği fakültesinde ingilizce olarak tamamlamıştır.  2007 yılında Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene hastalıkları ve cerrahisi bölümüne kabul edilen Emin SAVAŞ akademik çalışmalarına fakülte içerisinde devam etti. Estetik diş hekimliği ve lazer uygulamaları alanında birçok eğitim ve kongre katılımı gerçekleştirdi.

Mesleki hayatına Dentagra Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Ağız kokusu nedenleri
Dt. Emin Savaş
Dt. Emin Savaş
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube