Çocuklarda kaygı

Çocuklar kaygıyı 3 şekilde yaşarlar: -Düşüncelerinde -Bedeninde -Davranışlarında

Çocuklarda kaygı

Çocuklar kaygıyı 3 şekilde yaşarlar:
-Düşüncelerinde
-Bedeninde
-Davranışlarında 

1)Çocuk kaygıyı düşüncelerin de yaşayabilir. Kaygılı çocuk, bazı tehlike ya da tehdit türlerine odaklanan düşüncelere sahip olabilir.  Örneğin, kendinin ya da yakınlarının yaralanmasından ya da gülünç duruma düşmesinden endişe duyar.
2)Çocuk kaygıyı fiziksel olarak bedeninde yaşar. Ataştırmacılar buna genellikle, savaş ya da kaç tepkisi derler. bunun amacı çocuğu olası tehlikelerle savaşmaya ya da ondan kaçmaya hazırlayarak korunmasına yardımcı olmaktır. Bu süreçte kalbin hızlı atması, solunum yükselmesi, terleme ve mide bulantıları görülebilir.
3)Sonuncusu ve aslında en önemlisi kaygının çocuğun davranışlarına etkilemesidir.  Kaygılı çocuk,  yerinde duramaz, dolaşıp durur, ağlar bir şey sarılır veya titrer. Kaygılı çocuklarda kaçınmalar görülebilir. Örneğin; çevresindekilerle konuşmamak için sürekli müzik dinlemek gibi..

Bu makale 11 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Nilüfer Köseoğlu Koca

1989 yılında Kayseri’de doğdum. Eğitim-öğretim hayatıma İstanbul’da başladım. 2005 yılında Çamlıca Bilfen Kolejinden mezun oldum. Sonrasında Amerika’nın Boston eyaletinde dil eğitimi aldım. 2005-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi İngilizce Psikoloji Bölümü’nü tamamladım. 2018 yılında ise Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı’ndan mezun olarak uzmanlığımı aldım. Yüksek lisans eğitimim sırasında, çeşitli danışmanlık merkezlerinde staj yaptım. Okul öncesi ve ilköğretim alanında sorumlu müdür, okul psikoloğu ve danışman olarak kolejlerde ve anaokullarında görev yaptım. Beraberinde farklı kurumlarda çocuk gelişimi alanlarında çok çeşitli seminerler vermeye devam etmekteyim. Bu sürecin beraberinde çocuk psikoloğu olarak mesleğimi sürdürmeye devam ediyorum. 2017-2019 yılları arasında; ‘Bilişsel Davranışçı Terapi’ ve ‘Çözüm Odaklı Kısa ...

Etiketler
Kaygı bozukluğu
Uzm. Psk. Nilüfer Köseoğlu Koca
Uzm. Psk. Nilüfer Köseoğlu Koca
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube