Çocuklarda epilepsi

Beyin milyonlarca nörondan oluşmuştur ve bu nöronlar birbiriyle bağlantı halindedir. Beyinde farklı işlevler gören bu nöronlarda ani ve anormal elektriksel aktiviteler sonucu ortaya çıkan yineleyici bozukluklar epilepsi nöbeti (sara hastalığı) olarak adlandırılırlar. Epilepsi aslında nadir görülen bir sorun değildir. Dünyada epilepsi yaygınlığı % 0.5-1 gibidir. Ülkemizde 0-16 yaş altı çocuklarda % 0.8 olarak bildirilmiştir. Kız ve erkeklerde birbirine benzer oranlarda görülebilir.

Çocuklarda epilepsi

Nöbet sırasında hastanın bilinç durumu ve nöbetin klinik özelliklerine göre epilepsinin farklı tipleri vardır. Epilepsi nöbetlerinde aniden yere yığılma ve kasılma, çenede kilitlenme, sabit bakış ve bilinç kaybı şeklinde bulgular olabileceği gibi; sadece anlamsız sesler, görme algısında farklılık, başda dönme, ışık çakmaları, uyuşukluk, karıncalanma, basit halüsinasyonlar, terleme, anlık dalma atakları gibi durumlar da nöbet olabilir.
Epilepsi nöbetlerinin tanısında ailenin veya hastanın mevcut sorunu tarifi, o sırada yapılan video kayıtları ve EEG incelemeleri kullanılabilir. Tanıda klinik bulgular çok önemlidir; bu nedenle tariflenen durumun video kayıtları hekimlerin değerlendirmeleri sırasında çok katkı sağlar. Çocukluk çağında epilepsi ile karışabilen sorunların ayrımını yapmak ve gereksiz ilaç kullanımından çocuğu korumak için çok önemlidir. Epilepsi tanısı alan hastada nöbete neden olan durumları araştırmak gerekir. Beyindeki gelişimsel
bozukluklar, kanama, kitle, doğumsal beyin zedenlenmeleri, beyin enfeksiyonları ve beyin dışı enfeksiyonlar (ateşli havale), bebeklerde kan şekeri düşüklüğü, genetik nedenler, metabolizma hastalıkları gibi sorunlar olabilir. Nedeni araştırmak amacıyla beyin görüntülemeleri ve genetik incelemeler gerekebilir. Hastaların önemli bir kısmında da mevcut tanısal yöntemlerle herhangi bir neden ortaya konamayabilir. Epilepsi tedavi edilebilir bir hastalıktır ancak sabırlı olmak gerekir. Genel olarak epilepsi hastalarının % 80’i tedavi edilebilir. Öncelik ilaç tedavisidir ancak; ilaca dirençli olgularda ketojenik diyet tedavisi, epilepsi pili, cerrahi tedavi gibi yöntemler kullanılabilir. İlaç tedavisi 2-4 yıl gibi bir süreci içerir. İlaç seçimi hastanın yaşı, nöbetin klinik özellikleri, EEG bulguları dikkate alınarak uygulanır. Her hastanın kullanılan ilaca vereceği yanıt bireysel farklılıklar gösterebilir.
Tedavi sürecinde ilaçlar hekimin önerdiği dozlarda düzenli kullanılmalıdır. Sağlıklı beslenme, düzenli uyku, stressin azaltılması çok önemlidir. Tedavi sürecinde grip ve soğuk algınlığı ilaçları, alerji ilaçları, psikiyatrik ilaçlar, kahve, kola, enerji içeceği gibi kafein içeren içecekler, işlenmiş paketli gıdalar, bilgisayar, playstation oyunları, telefon kullanımı gibi nöbeti tetikleyecek durumlardan kaçınmak gerekir.

Epilepsi nöbeti sırasında ilkyardım müdahalesi olarak neler yapmak gerekir?
Epilepsi nöbeti geçiren bir kişiyle herhangi bir yerde karşılaşabiliriz. Doğru müdahale hayat kurtarıcıdır.

Panik yapmayın. Zedelenmeye yol açabilecek şeyleri uzaklaştırın. Hastayı sağ ya da sol tarafına doğru yatay pozisyonda yatırın ve başının altına bir yastık koyun. Nöbetin geçmesini bekleyin, zaman tutun ve neler olduğunu kaydedin. Hastayı sallamayın, üstüne su dökmeyin, ağzına bir şey sokmaya çalışmayın. Nöbetin uzadığı durumda 112’yi arayarak en yakın sağlık kuruluşuna götürün.

Prof Dr. Serdal Güngör
Antalya Medical Park Hastanesi
Çocuk Nörolojisi Kliniği
 

Bu makale 28 Aralık 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serdal Güngör

Prof. Dr. Serdal Güngör, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Çocuk Nörolojisi uzmanı olmuştur. 2008 yılında doçent, 2014 yılında profesör ünvanını almıştır. 

Prof. Dr. Serdal Güngör, Mesleki çalışmalarına ise Medical Park Antalya Hastanesi'nde devam etmektedir

 

 

Etiketler
Çocuklarda epilepsi
Prof. Dr. Serdal Güngör
Prof. Dr. Serdal Güngör
Antalya - Çocuk Nörolojisi
Facebook Twitter Instagram Youtube