🌟CHİA TOHUMU✨

Uzm. Dyt. Eda Yakın
Uzm. Dyt. Eda Yakın
24 Haziran 20258 görüntülenme
Randevu Al
🌟CHİA TOHUMU✨
🌟CHİA TOHUMU✨

🔹Batı diyetlerinde chia tohumlarının (Salvia hispanica) popülaritesi son birkaç yılda artmış durumda.

🔹Minik ve besleyici bu “süper tohumlar” artık sağlık bilincine sahip birçok evde temel gıda maddesi olarak bulunuyor. Küçük boyutları, hafif tadı ve çok yönlülüğü sayesinde chia tohumlarını kolaylıkla diyetinize ekleyebilirsiniz.

🔹Amerikan Beslenme Derneği'ne göre, chia tohumları, daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olan ve kabızlığı önleyen çözünmeyen lif sağlar. Chia tohumları aynı zamanda iyi bir mineral kaynağıdır, örneğin:
•Kalsiyum
•Demir
•Çinko
•Bakır
•Manganez
•Magnezyum

🔹İki yemek kaşığı chia tohumu ~10 gram lif içerir. Bu, önerilen günlük alımın yaklaşık %40'ını karşılar. Lif içeriği yüksek diyetlerin kilo kaybıyla ilişkilendirildiği göz önüne alındığında chia tohumınu diyetinize dahil etmek kilo kaybına yardımcı olabilir.

🔹Chia, çoğu bitkisel gıdadan çok daha yüksek kaliteli protein içerir. Ayrıca iyi bir esansiyel amino asit dengesine sahiptirler. Protein, kilo vermeye en uygun makro besindir ve iştahı ve aşermeyi büyük ölçüde azaltabilir.

🔹Araştırmalar, chia tohumlarının yüksek karbonhidratlı bir yemekten sonra kan şekerindeki artışı azaltabileceğini ve muhtemelen tip 2 diyabetli insanlara fayda sağlayabileceğini göstermektedir.

🔹Chia tohumlarının hazırlanması oldukça kolay ve genellikle yulaf lapasına veya smoothielere eklenir.
Şunlara da chia tohumları eklemeyi deneyebilirsiniz:
✅Salatalar
✅Yoğurt
✅Çorbalar
✅Ev yapımı ekmek
✅Chia pudingi (1 su bardağı süte 2 yemek kaşığı chia ekleyin, gece buzdolabında bekletin, üzerini dilediğiniz meyveyle süsleyin)

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Eda Yakın

Uzm. Dyt. Eda Yakın

Uzman Diyetisyen Eda Yakın lise eğitimini İzmir’de tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden 2019 yılında şeref öğrencisi olarak mezun olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.