Çene yaralanmaları

Kazalar sonucunda meydana çene ve yüz yaralanmalarında sıklıkla ihmal edilen çene kırıklarının tedavisinde erken müdahalenin önemi büyüktür.

Çene yaralanmaları

Çene Yaralanmaları

Çene ve yüz bölgesinde oluşan yaralanmalar kemik bütünlüğünün bozulmasıyla sonuçlanabilir. Baş ve boyun bölgesini de içeren kazalarda öncelikle kafa travması olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu nedenle hasta ilk olarak bu konuda donanımı olan sağlık kuruluşuna sevk edilmelidir.  

Çene kırığı şüphesi durumunda sırasıyla; 

  • En yakın çene cerrahına başvurmalısınız.  

  • Çene kırığı şüphesi var ise mutlaka radyolojik tetkik yapılmalıdır.  

  • Yaralanma sonrası ve tedavi süresince yumuşak diyet ile beslenilmeli, çiğneme yapılmamalıdır.  

  • Tedaviye başlandığında çene cerrahının tedavi planı doğrultusunda hareket edilmeli ve tavsiyelerine harfiyen uyulmalıdır.  

Çene kırıklarının tedavisinde erken müdahale, tedavi başarısı için en önemli faktördür bu yüzden hiç zaman kaybetmeden tedaviye başlanılmalıdır. Çene kemiklerinin karmaşık bir eklem sistemine sahip olmaları ve pek çok kasın farklı yönlerdeki kuvvetlerinin etkisine maruz kalmaları nedeniyle kendi kendine iyileşmeye bırakılması sakıncalı ve riskli olabilmektedir. Müdahaleler genelde çenelerin birbirine bağlanması ve sonrasında kırık hattının osteosentez plaklarıyla sabitlenmesi şeklinde gerçekleştirilmektedir. 

Bu makale 26 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Erdem Kaya

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı olan Uzm. Dr. Erdem Kaya Ankara doğumludur. Orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2004 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2004 yılında Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda doktora eğitimine başlamıştır. “Dental İmplantların Konvansiyonel ve İmmediat Yüklemelerinde, İki Farklı Yüzey Özelliğinin Klinik ve Radyolojik Olarak İncelenmesi” tez konulu doktora eğitimini 2010 yılında başarıyla tamamlamıştır. 2011 yılından bu yana Kuşadası’nda kendi kliniğinde dental implant uygulamaları, çene kırıkları, gömük diş operasyonları, çene eklemi hastalıkları gibi oral ve maksillofasiyal cerrahi kapsamına giren pek çok tedaviyle hastalarına hizmet vermektedir. 2021 yılı itibariyle DentGroup Aydın Kliniği’nde de kurucu o ...

Uzm. Dr. Erdem Kaya
Uzm. Dr. Erdem Kaya
Aydın - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube