Çene Cerrahisi; Gelişimsel veya travmatik nedenlerle alt dişleri taşıyan alt çene (mandibula) ve üst dişleri taşıyan üst çene (maksilla) kemiklerinin kafa kaidesi ve birbirleri ile olan ilişkileri bozulduğunda yüzde birçok estetik ve fonksiyonel sorunla karşılaşılır.
Alt ve üst çenedeki dişlerin birbirleri ile doğru temas etmediği kapanış bozuklukları çiğneme ve konuşma sorunlarına neden olur. Dişler birbiri ile tam temas etmeyebilir, ısırma hareketi yapıldığında ön veya yan taraflarda dişler arasında açıklık kalabilir.
Alt çene normalden daha ilerde veya geride olabilir, üst çene normalden ilerde veya geride olabilir.
Yüzde asimetri olabilir. Yüz normalden kısa veya uzun olabilir.
Gülerken üst dişetleri gereğinden fazla görünebilir (gummy smile).
Dişlerde kapanış sorunu olmadan çene ucunda gelişimsel sorunlar olabilir.
Değerlendirme, tedavi planlaması ve takip evrelerinde diş hekimliği ortodonti bölümü önemli rol oynar. Öncelikle yüz kemiklerinin özel grafileri çekilir, alçı modeller ve bilgisayar programları yardımı ile öncelikle sorun ortaya konur. Dişlerin kapanış modelleri, yüzün kemik ve yumuşak doku profilleri oluşturulur. Ortodontist ve plastik cerrah birlikte mevcut sorunun nasıl çözüleceğine karar verir. Kemiklerin hangi yöne kaç milimetre hareket edeceği gibi detaylar belirlenir.
Ameliyat öncesi ortalama 6 aylık bir ortodontik tedavi süreci gerekebilir.
Ameliyatta kemiklerde planlanan kesiler ve hareketler yapılır. Kemikler titanyum plak-vida sistemleri ile yeni konumlarında tespit edilirler. Kesiler ağız içerisinden yapıldığı için dışarıdan görülebilecek bir iz olmaz.
Ameliyattan bir gün sonra ağızdan sulu gıdalar alınmaya başlanır. Ameliyat sonrası yüzde gelişen ödem 2-3 hafta içerisinde geriler.
Dişlerin birbirleri ile olan ilişkisine bağlı olarak ameliyat sonrası tekrar ortodontik tedavi gerekebilir.