Burun kırığı düzeltilmesi

Burun kırığı düzeltilmesi

Burun çıkıntılı ve hassas bir organ olması nedeniyle sık sık travmaya maruz kalmaktadır. Özellikle spor yaralanmaları, yüz bölgesine alınan travmalar burunda ciddi kırıklara yol açabilir. 

Burun kırıkları  basit bir çarpmadan yüksek enerjili bir travmaya kadar değişik şekillerde ortaya çıkabilir. Yüksek enerjili travmalarda eşilik eden beyin, göğüs kafesi veya karın yaralanması olup olmadığı tespit edilmeli, hayati tehlike ortadan kalktıktan sonra burun kırıklarına müdahale edilmelidir. 

Görüntüleme yöntemleri ile kemikte kırık görülmüşse redüksiyon dediğimiz burun kemiğinin yerine oturtulması işlemini takiben atel ile sabitleme uygulanabilir. Travma sonrası birkaç gün içinde bu işlem yapılmalıdır, sonrasında kemiklerin hareket ettirilmesi mümkün olmayabilir ve redüksiyon yapılamayabilir. 

Erken müdahale edilsin ya da edilmesi burun kırıklarının burun şeklinde nasıl bir deformasyona neden olacağını ön görmek mümkün değildir. Genel olarak deviasyon, çökme, burun ucu düşüklüğü, burun ucu asimetrisi, burun tıkanıklığı, hava yolu problemleri oluşabilir.

Burun kırıkları sonrası oluşan deformiteler için travma sonrası 1. yıldan itibaren rinoplasti ameliyatı uygulanabilir. Kemik veya kıkırdak yapılardaki etkilenmeye bağlı olarak ameliyatın başarısı değişir, aşırı hasarlanmış kemik, eğilmiş dirençli kıkırdak varlığında tüm sorunları çözüp ideal burun şekli elde etmek mümkün olmayabilir. 

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nurgül Altuntaş

Op. Dr. Nurgül ALTUNTAŞ, 1982 yılında Trabzon’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1998 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2011 yılında “Yanak defektlerinin onarımı” başlıklı tezi ile Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2012 yılında İzmit Seka Devlet Hastanesi'ne atanmış, 2014 yılına kadar burada görev yapmış olan Op. Dr. Nurgül ALTUNTAŞ, 2015 yılından beri mesleki çalışmalarına kendisine ait Op. Dr. Nurgül ALTUNTAŞ Muayenehanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi evli ve 2 çocuk annesidir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Rinoplasti yaşı
Op. Dr. Nurgül Altuntaş
Op. Dr. Nurgül Altuntaş
Kocaeli - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube