Burun estetiği ve izler

Burun estetiği ve izler

Orta doğu ve Türkiye, dünyada en çok burun ameliyatı yapılan bölgelerin en üst sırasında yer alır. Yüzün ortasında görüntü olarak ifademizi en çok etkileyen yapılardan biri de burundur. Bir de nefes alma görevi. Bu operasyonun fonksiyonel tarafını unutmamak gerek. Rinoplasti ülkemizde farklı branştan doktorlar tarafından çok fazla yapılmaktadır. Burun estetiği aslında en zor estetik operasyonlarda biridir. Burunda kalacak herhangi bir iz, neredeyse kabul edilebilir bir sorun değil!  Bu makalede burun estetiğini ve izleri konuşacağız...

Rinoplasti (burun estetiği) için iki yaklaşım mevcut: açık teknik ve kapalı teknik. Bu kesi seçeneklerine ek olarak burnunuzun şeklini değiştirmek için çeşitli yöntemler vardır.

Açık rinoplasti için kesiler burun dışında burnun alt kısmında (step veya V) burun içine gizlenmiş diğer kesiler ile birleştirilerek yapılır. Açık yaklaşımda burun içi yapılar daha net bir şekilde ortaya konmaktadır. Burun alt kısmındaki iz ise neredeyse görünmeyecek şekilde iyileşir.

Kapalı rinoplasti için kesiler tamamen burun içinden yapılır. Bu kesiler gizli olduğundan, ameliyat sonrası burun dışında herhangi bir iz yoktur. Kapalı teknikte ise burun içi yapılar daha çok korunarak ameliyat sırasında yapılan her adımın burun üzerindeki etkisi net bir şekilde görülebilmektedir. Ayrıca kapalı teknikte burnun iyileşme süreci daha hızlı, şişliklerin geçme süresi daha kısadır.

Cerrahi iz olarak açık teknikte burnun alt kısmında dışardan görünen bir kesi hattı oluşur. Çoğu kişide yara iyileşmesi tamamlandığında bu iz neredeyse hiç görülmeyecek derecede kaybolur. Ancak, kişinin kötü yara iyileşme bünyesi varsa, bu izin bile kötü iyileşebileceğini unutmamak lazım.

Burunda iz konusunu değmişken birde kemiğe yapılan müdahalelerden bahsetmem gerek. Estetik burun ameliyatlarında yapılan kemik müdahaleleri ne yazık ki bu işin ehli olmayan kişiler tarafından yapıldığında aylar sonra burundaki şişlikler tamamen inince bir çok deformite ve kırık hatların belirginleşmesi gibi sorunlarla karşımıza çıkabilmektedir. Bu nedenden dolayı, burun estetiği sonrası bence en çok kalıcı iz, kötü yapılmış bir rinoplasti’den kaynaklanmaktadır.

Unutmayalım, en güzel estetik, doğal görünüme en yakın estetiktir...

Op. Dr. Ali Rıza Öreroğlu
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

 

 

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Rıza Öreroğlu

Etiketler
Estetik burun ameliyatı
Op. Dr. Ali Rıza Öreroğlu
Op. Dr. Ali Rıza Öreroğlu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube