Burun estetiği operasyonları – rinoplasti nedir?

Burun estetiği operasyonları – rinoplasti nedir?

Burun estetiği olarak da bilinen Rinoplasti; burun şeklinin düzeltilmesi ve aynı zamanda burun fonksiyonlarının iyileştirilmesi amacıyla; açık ya da kapalı yöntemlerle gerçekleştirilebilen ve her hasta için özel olarak planlanması gereken cerrahi operasyonlardır.

Rinoplasti operasyonlarının temel amacı kişinin yaşına, beklentisine, yüz hatlarına ve cinsiyetine uygun doğal görünümlü bir burun yapılandırmaktır. Rinoplasti sonrası; burun kişinin yüzünün genel orantısına uygun olur, operasyon geçirildiği belli olmaz, kişi rahat bir şekilde nefes almaya devam eder ve burunda ikincil bir operasyon (revizyon ameliyatları) gerekmezse burun estetiği operasyonunun başarılı geçtiği sonucuna varılabilir.

Kimler Burun Estetiği Yaptırabilir?

Burun estetiği operasyonları;

Burnunda nefes almayı etkileyen doğumsal şekil bozuklukları bulunan,

Burnuna travma alan,

Burun şekli ile yüzünün genel orantısı uyumsuz olan,

Burun tıkanıklığı sorunundan kurtularak daha doğal görünen bir buruna sahip olmak isteyen,

Burun içi kemik gelişimi tamamlanan ve

Burun estetiği operasyonu olmaya psikolojik olarak hazır olan kişilere yapılabilir.

Burun estetiği operasyonlarında;

Burun kemeri düzeltilebilir.

Burun delikleri küçültülebilir, daraltılabilir ya da genişletilebilir.

Burun ucu kaldırılabilir, daraltılabilir ya da genişletilebilir.

Burun küçültülebilir ya da büyültülebilir.

Burundaki eğiklikler giderilebilir.

Doğal Burun Estetiği Nedir?

Burun estetiği operasyonları komplike ve cerrahın sürekli kendini geliştirmesi gereken operasyonlardır. Her bir rinoplasti operasyonu hastaya özel olarak planlanmalıdır. Bu nedenle operasyon öncesi hasta – doktor görüşmeleri ve yüz analizi sonuçları sonunda elde edilen veriler operasyonun başarısı için çok önemlidir.

Burun estetiği yaptırmak isteyen kişilerin hayallerinde bir burun imgesi oluşturmamaları gerekir. Herkesin yüzünün şekli, çene yapısı, göz yapısı, elmacık kemiklerinin çıkıklığı, yanakları, alın genişliği ve burun – dudak arasındaki mesafesi aynı değildir. Yüzü küçük olan bir kişide doğal görünecek burunla; geniş bir yüze sahip olan kişiye yakışacak burun arasında ciddi bir fark olduğu gerçeği yadsınmamalıdır.

Burun estetiği ameliyatı öncesi gelişen teknolojinin de sayesinde hastanın yüzünün fotoğrafları çizilir. Hasta- doktor görüşmeleri sırasında öğrenilen hasta beklentileri ve yüz analiz sonuçları doğrultusunda burun tasarımı yapılır ve hastaya operasyon öncesinde tasarlanan yeni burnunun nasıl olacağı gösterilebilir. Bilgisayar simülasyonları herkesin dokusu ve iyileşme özellikleri farklı olduğu için kesin sonuç vermezler ancak doktorun hastanın ne istediğini, hastanın da yüzüne ne tarz bir burnun uyacağını anlaması açısından faydalıdır.

Bu makale 3 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Yiğit Özer Tiftikcioğlu

Prof. Dr. Yiğit Özer Tiftikcioğlu, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayıp Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olmuştur. 

Prof. Dr. Yiğit Özer Tiftikcioğlu, Mesleki çalışmalarına Özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Rinoplasti ameliyatı
Prof. Dr. Yiğit Özer Tiftikcioğlu
Prof. Dr. Yiğit Özer Tiftikcioğlu
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube