Doktorsitesi.com

Bunalımda olan birine nasıl yardımcı olabiliriz

Uzm. Kl. Psk. Emine Özdemir
Uzm. Kl. Psk. Emine Özdemir
17 Temmuz 2019406 görüntülenme
Randevu Al
Bunalımda olan birine nasıl yardımcı olabiliriz

Sosyal varlıklar olarak hayatımızda başka insanlarla iç içeyiz. Etkileşim içinde olduğumuz kişilerin hissettikleri olumsuz duygulara ve bedensel tepkilerine karşı genellikle duyarlılık gösteriyoruz. Bu duyarlılık, onların içinde bulunduğu durumu fark etmemize ve bu duruma müdahale etmemize katkı sağlıyor. Günlük hayatta iletişim halinde olduğumuz bir arkadaşımız veya bir yakınımız bazen duygusal olarak zorluk yaşayabiliyor. Böyle bir durum karşısında nasıl davranacağımızı, neler söyleyeceğimizi ya da o kişiye nasıl destek olacağımızı kestiremediğimiz anlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Böyle durumlarda yapılabilecek birkaç öneri;

Yanında olmak: Bunalım yaşayan yakınımızın yanında olmak, elini tutmak, omzuna dokunmak ve onun yanında olduğumuz mesajını iletmek oldukça faydalıdır. “Belki yaşadığın acıyı dindiremem, sorununu ortadan kaldıramam ama yanında olabilirim. Yaşadığın sıkıntıları aşman için sana destek olmaya hazırım. Elimden geldiğince yanında olacağım” diyerek yanında olacağımızı ifade etmek, onun yalnızlık ve güçsüzlük hissetmekten kurtulması ve yalnız olmadığını düşünmesi adına oldukça önemlidir.

Dinlemek: Yaşadığı sıkıntıyı, hissettiği duyguları ve zihnini meşgul eden düşünceleri anlatmasına yardımcı olmak, kişinin duygularının yoğunluğunun azalmasına katkı sağlar. O anlatmaya başladığında sözünü kesmeden, yargılamadan, eleştirmeden, suçlamadan sadece dinlemek gerekir. O sormadan veya talepte bulunmadan öneride bulunmamak ve nasihat etmemek de önemlidir. Çünkü anlatan kişinin o an ihtiyaç duyduğu en önemli şey; anlatarak içinde biriken negatif enerjiyi dışarı atmak, rahatlamak, anlaşılmak ve desteklenmektir.

Başkasının Acısıyla Kıyaslamaktan Kaçınmak: Acı çeken birine, başkasının yaşadığı daha büyük acıyı örnek olarak göstermek toplumumuzda yaygın görülen bir davranış ve teselli biçimidir. Ancak, yaşadığı acının başka acılarla kıyaslanması kişinin yaşadığı acının küçümsendiğini, önemsenmediğini ve anlaşılmadığını düşünmesine yol açabilir. Başkasının daha büyük acılar yaşaması, kişinin o an yaşadığı acıyı hafifletmez. Ayrıca daha büyük acıların varlığı karşısında başkalarınca küçük görülen acı karşısında üzüldüğü için suçluluk hissine de kapılabilir. “Başkaları bu kadar acı çekerken, ben küçücük dertleri büyütüyorum” şeklinde düşünerek kendini suçlayabilir. Bu nedenle acıları, başka acılarla kıyaslanmaktan, ne düşünmesi veya ne düşünmemesi gerektiğini söylemekten kaçınmak gerekir.

Akıl Vermek ve Nasihat Etmekten Kaçınmak:Bunalımda olan veya acı çeken bir insanın mantık ve analiz yapma yetisi zayıflamıştır. Çünkü bunalım esnasında beynin amigdala bölümü aktiftir. Bu bölümün iki görevi vardır; savaş veya kaç. Kişi sorun veya tehlike karşısında kendini güçlü görüyorsa savaşır, güçsüz görüyorsa kaçar. Bazen kaçma, ne yazık ki hayatı sonlandırma şeklinde de ortaya çıkabilir. Amigdala aktifken, düşünme ve analiz yapma bölümü devre dışıdır. Duygusal yoğunluğun azalması sağlanmadan bunalımdaki kişiye önerilerde bulunmak, ne yapması veya ne yapmaması gerektiğini söylemek sağlıklı değildir.

Yürüyüşe Çıkarmak: Yapılan birçok bilimsel araştırma, yürüyüş yapmanın ve doğada olmanın üzüntü, depresyon ve kaygıyı azalttığını göstermektedir. Bu nedenle kişi istemese de koluna girerek dışarı çıkarmaya çalışmak yararlı olur.

Yükünü Hafifletmek: Kişiyi bunalıma sokan şeylerden biri de yapması gerekip de yapamadığı işleri ve sorumluluklarıdır. Bu nedenle kişinin işlerini yapmaya çalışmak, yükünü hafifletmek onun iyi hissetmesi için çok önemlidir. Böylece kendini toparlayana kadar sorumlulukların yükünden kurtulmuş olur. Olumlu Şeyleri Görmelerine Yardımcı Olmak. Bilimsel araştırmalar, normal zamanlarda bile olumsuzu düşünme eğilimimizin daha fazla olduğunu göstermektedir. Sıkıntı ve bunalım halinde bu durum zirve noktaya ulaşır. Beynimizin olumsuz şeyler düşünmeye eğilimli olmasına karşın, gerçek hayatta olumlu şeylerle karşılaşma durumumuz, olumsuz bir durumla karşılaşma durumumuza göre 3 kat daha fazladır. 3 kat daha fazla karşılaşılan olumlu şeyleri fark etmesine yardımcı olmak kişinin, içinde bulunduğu olumsuz duygu durumundan kurtulmasına ve bakış açısını değiştirmesine katkı sağlayabilir.

Bir Uzmandan Destek Almaya Yönlendirmek: Bir dost veya bir yakın olarak zor durumda olan birine yardımcı olmak elbette önemlidir. Ancak bazen bu destek yeterli olmayabilir. Kişinin daha profesyonel bir yardım alabilmesi için onu bir uzmana götürmek ve tedavi olmasına yardımcı olmak gerekir. Psikolojik sağlık, en az bedensel sağlık kadar önemlidir ve ihmale gelmez.

Etiketler

Psikolojik destekPsikologFarkındalıkBunalımBunaltı ile başa çıkmakBunalımdan kurtulmak için neler yapabiliriz ?Psikolojiruhsal bunalım

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Emine Özdemir

Uzm. Kl. Psk. Emine Özdemir

2001 yılında Çukurova Üniversitesi  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden mezun oldu.
2017 yılında Mersin Toros Üniversitesi Psikoloji Yüksek Lisans Programını bitirdi.
2022 yılında İstanbul Rumeli Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programını tamamladı.
2012 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Aile Danışmanlığı Sertifika programını tamamladı. Yine
aynı sene Prof.Dr.Şahin KESİCİ'den oyun terapisi eğitimi aldı.
2014 yılında 'Çözüm Var Sorun Yok' isimli ilk kitabı yayınlandı.
2015 yılında ise 'Suçlamayın Yol Gösterin' isimli ikinci kitabı okurlarıyla buluştu.
2015 yılında Bilişsel Davranışçı Terapi Derneğİ'nin kurucusu ve yöneticisi Prof.Dr.Hakan
TÜRKÇAPAR'dan BDT Psikoterapi Kuramsal Eğitimi aldı.
2015 yılında Girne Amerikan Üniversitesi'den Doç.Dr. Linda FRAIM'den Çözüm Odaklı  Psikolojik
Danışmanlık Eğitimi aldı.
2015 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr.Fatih BAYRAKTAR'dan 'Zorbalık'
konusunda eğitim aldı.
2016 yılında Çukurova Üniversitesi rektör yardımcılığı ve PDR Anabilim Dalı Başkanlığı yapmış olan
Prof.Dr.Banu İNANÇ danışmanlığında 'Duygu Yönetimi' Grup terapisi ve yarı deneysel araştırma
projesini tamamladı.
2021 yılında Rasyonel Terapi Enstitüsü tarafından American Psychological Association (APA) ve YÖK
Onaylı “Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi Eğitimi”ni aldı.
2021'de Türk PDR Derneği'nin düzenlediği “Resim Yorumlama ve Projektif Çizim Testleri Eğitimi”ni
tamamladı.
2022'de Davranış Bilimleri Enstitüsü'nün düzenlediği “EMDR 1. Düzey Eğitimi”ni tamamladı.
 Prof. Dr. Doğan ŞAHİN tarafından verilen “Dinamik Psikoterapi Temel Eğitimi”ni bitirdi.
 Klinik Psikolojide, “Başa Çıkma Stratejilerinin Cinsiyet Açısından İncelenmesi” konusunda bitirme
projesi hazırladı.
Prof. Dr. Taşkın YILDIRIM tarafından verilen “Dinamik Yönelimli Kısa Yoğun Acil Psikoterapi Eğitimi”ne
katıldı.
İstanbul Psikanaliz Derneği'nin düzenlediği ve Psikanalist Maurice CORCOS ve Talat Parman'ın
konuşmacı olduğu "Ergen ve Bedeni" konulu eğitim programına katıldı.
Doç.Dr. İlim FIRAT' tarafından verilen "Freudçu Düş Yorumu" eğitimine katıldı.
İstanbul Psikanaliz Derneği tarafından düzenlenen "Psikanalitik Kuramda Bilinçdışı Süreçler ve İşleyişi"
konulu eğitime katıldı.
Moxo Dikkat Testi Uygulayıcı eğitimini tamamladı.

2022&r

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.