Doktorsitesi.com

Bunalımda olan birine nasıl yardımcı olabiliriz

Klinik Psikolog Emine Özdemir
Klinik Psikolog Emine Özdemir
17 Temmuz 2019471 görüntülenme
Randevu Al
Bunalımda olan birine nasıl yardımcı olabiliriz
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

Duygusal Zorluk Yaşayan Yakınlarımıza Nasıl Destek Olabiliriz?

Sosyal varlıklar olarak hayatımızı diğer insanlarla etkileşim içinde sürdürüyoruz. Birlikte olduğumuz kişilerin hissettiği olumsuz duygulara ve bedensel tepkilere karşı doğal bir duyarlılık geliştiririz. Bu duyarlılık, çevremizdeki kişilerin içinde bulunduğu durumu fark etmemize ve gerektiğinde müdahale etmemize olanak tanır. Ancak bazen bir yakınımızın yaşadığı duygusal zorluklar karşısında nasıl davranacağımızı veya nasıl destek olacağımızı kestiremeyebiliriz.

Böyle durumlarda, kişinin bu süreci daha sağlıklı atlatabilmesi için uygulanabilecek profesyonel yaklaşımlar bulunmaktadır. İşte bunalımda olan birine destek olmanın temel yolları:

Yanında Olduğunuzu Hissettirin

Bunalım yaşayan bir yakınınızın yanında olmak, elini tutmak veya omzuna dokunmak oldukça güçlü bir destek biçimidir. Ona, yaşadığı acıyı dindiremeseniz bile yalnız olmadığını hissettirmeniz kritik bir öneme sahiptir. "Belki yaşadığın acıyı dindiremem ama yanında olabilirim; bu süreci aşman için sana destek olmaya hazırım" mesajını iletmek, kişinin yalnızlık ve güçsüzlük hissinden kurtulmasına yardımcı olur.

Dinlemenin İyileştirici Gücünden Faydalanın

Kişinin zihnini meşgul eden düşünceleri ve hissettiği yoğun duyguları anlatmasına yardımcı olmak, duygusal yoğunluğun azalmasına katkı sağlar. Dinleme sürecinde şu kurallara dikkat edilmelidir:

  • Sözünü kesmeden, sabırla dinleyin.
  • Yargılamadan, eleştirmeden ve suçlamadan yaklaşın.
  • Kişi talep etmediği sürece öneride bulunmaktan veya nasihat etmekten kaçının.

Anlatan kişinin o anki temel ihtiyacı, içindeki negatif enerjiyi dışarı atarak anlaşılmak ve desteklenmektir.

Kaçınılması Gereken Yaklaşımlar

Acıları Kıyaslamaktan Kaçının

Toplumumuzda yaygın olan başkasının daha büyük acılarını örnek göstermek, sanılanın aksine teselli edici değildir. Acıların kıyaslanması, kişinin kendi yaşadığı duyguların küçümsendiğini ve önemsenmediğini düşünmesine yol açar. Ayrıca, başkalarının daha büyük dertleri varken kendi dertlerine üzüldüğü için kişide suçluluk hissi uyandırabilir. Her bireyin acısı kendine özeldir ve kıyaslanmamalıdır.

Akıl Vermek ve Nasihat Etmekten Uzak Durun

Bunalım anında beynin amigdala bölümü aktiftir ve bu durum mantıklı analiz yapma yetisini zayıflatır. Amigdala, kişiyi "savaş ya da kaç" tepkisine yönlendirir; bu da bazen hayatı sonlandırma düşüncesi gibi uç noktalara varabilir. Duygusal yoğunluk azalmadan verilen tavsiyeler, beyindeki düşünme merkezi devre dışı olduğu için sağlıklı bir karşılık bulamaz.

Somut Adımlarla Yükünü Hafifletin

Kişinin günlük hayattaki sorumluluklarını yerine getirememesi, bunalım hissini artırabilir. Bu noktada yapılabilecekler şunlardır:

  1. Yürüyüşe Çıkarmak: Bilimsel araştırmalar, doğada yürüyüş yapmanın depresyon ve kaygıyı azalttığını kanıtlamıştır. Kişi isteksiz olsa dahi onu dışarı çıkmaya teşvik etmek yararlıdır.
  2. Sorumlulukları Paylaşmak: Kişinin yapması gereken işleri üstlenerek yükünü hafifletmek, kendini toparlayana kadar ona alan açar.
  3. Olumlu Odak Noktaları Sunmak: İnsan beyni olumsuzu düşünmeye eğilimlidir; ancak hayatta olumlu durumlarla karşılaşma olasılığı olumsuzlardan 3 kat daha fazladır. Bu gerçekliği fark etmesine yardımcı olmak, bakış açısını değiştirebilir.

Profesyonel Destek Almaya Yönlendirin

Yakın bir dost olarak sunduğunuz destek çok kıymetli olsa da bazı durumlarda yeterli gelmeyebilir. Kişinin profesyonel bir yardım alması için onu bir uzmana yönlendirmek ve tedavi sürecinde yanında olmak hayati önem taşır. Unutulmamalıdır ki psikolojik sağlık, en az bedensel sağlık kadar kritiktir ve asla ihmal edilmemelidir.

Destek TürüTemel Yaklaşım
Duygusal DestekYanında olmak, fiziksel temas ve güven vermek
İletişimsel DestekYargılamadan dinlemek, nasihatten kaçınmak
Fiziksel DestekYürüyüş yapmak, günlük işlerine yardım etmek
Profesyonel DestekPsikolog veya psikiyatriste yönlendirmek

Etiketler

Psikolojik destekPsikologFarkındalıkBunalımBunaltı ile başa çıkmakBunalımdan kurtulmak için neler yapabiliriz ?Psikolojiruhsal bunalım

Yazar Hakkında

Klinik Psikolog Emine Özdemir

Klinik Psikolog Emine Özdemir

2001 yılında Çukurova Üniversitesi  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden mezun oldu.
2017 yılında Mersin Toros Üniversitesi Psikoloji Yüksek Lisans Programını bitirdi.
2022 yılında İstanbul Rumeli Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programını tamamladı.
2012 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Aile Danışmanlığı Sertifika programını tamamladı. Yine
aynı sene Prof.Dr.Şahin KESİCİ'den oyun terapisi eğitimi aldı.
2014 yılında Çözüm Var Sorun Yok; isimli ilk kitabı yayınlandı.
2015 yılında ise ;Suçlamayın Yol Gösterin; isimli ikinci kitabı okurlarıyla buluştu.
2015 yılında Bilişsel Davranışçı Terapi Derneğİ; nin kurucusu ve yöneticisi Prof.Dr.Hakan
TÜRKÇAPAR;dan BDT Psikoterapi Kuramsal Eğitimi aldı.
2015 yılında Girne Amerikan Üniversitesi'den Doç.Dr. Linda FRAIM'den Çözüm Odaklı  Psikolojik Danışmanlık Eğitimi aldı.
2015 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr.Fatih BAYRAKTAR;dan; Zorbalık konusunda eğitim aldı.
2016 yılında Çukurova Üniversitesi rektör yardımcılığı ve PDR Anabilim Dalı Başkanlığı yapmış olan Prof.Dr.Banu İNANÇ danışmanlığında 'Duygu Yönetimi' Grup terapisi ve yarı deneysel araştırma projesini tamamladı.
2021 yılında Rasyonel Terapi Enstitüsü tarafından American Psychological Association (APA) ve YÖK
Onaylı “Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi Eğitimi”ni aldı.
2021'de Türk PDR Derneği'nin düzenlediği “Resim Yorumlama ve Projektif Çizim Testleri Eğitimi”ni tamamladı.
2022'de Davranış Bilimleri Enstitüsü'nün düzenlediği “EMDR 1. Düzey Eğitimi”ni tamamladı.
Prof. Dr. Doğan ŞAHİN tarafından verilen “Dinamik Psikoterapi Temel Eğitimi”ni bitirdi.
Klinik Psikolojide, “Başa Çıkma Stratejilerinin Cinsiyet Açısından İncelenmesi” konusunda bitirme projesi hazırladı.
Prof. Dr. Taşkın YILDIRIM tarafından verilen “Dinamik Yönelimli Kısa Yoğun Acil Psikoterapi Eğitimi”ne katıldı.
İstanbul Psikanaliz Derneği'nin düzenlediği ve Psikanalist Maurice CORCOS ve Talat Parman'ın konuşmacı olduğu "Ergen ve Bedeni" konulu eğitim programına katıldı. Doç.Dr. İlim FIRAT tarafından verilen "Freudçu Düş Yorumu" eğitimine katıldı.
İstanbul Psikanaliz Derneği tarafından düzenlenen "Psikanalitik Kuramda Bilinçdışı Süreçler ve İşleyişi" konulu eğitime katıldı.
Moxo Dikkat Testi Uygulayıcı eğitimini tamamladı.

2022’d

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.