Botulinum toksini nedir?

Botulinum toksini nedir?

“Clostridium botulinum” isimli bakteriden elde edilen tıbbi bir proteindir. Botulinum Toksini, orta ve derin kırışıklıkları gidermede cerrahi olmayan, kozmetik bir ürün olarak kabul edilmektedir.

NASIL ETKİ EDER ?

Deride cilt kırışıklıklarına sebep olan neden, cilt altındaki ince kasların kasılmalarıdır. Botulinum Toksini, enjeksiyon yapılan bölgedeki sinirlerde geçişi bloke edip “kas kasılmasını engelleyerek” buradaki derinin kırışıklığını azaltır.

Botulinum Toksini KİMLERE UYGULANABİLİR ?

18-65 yaş arası herkese uygulanabilir. Özellikle yüz ve boyunlardaki kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Gebe ve emzirenlerde ise uygulanması önerilmez.

Botulinum Toksini EN SIK HANGİ BÖLGELERE UYGULANIR ?

Boyundaki yatay çizgilerin ve dikey bantların tedavisi, alt dudak ile çene arasındaki yatay çizgi, iki kaş arasında yer alan ve çatık kaş görünümüne yol açan çizgiler, alın bölgesindeki yatay çizgiler, her iki kaş yan taraflarının yukarı kaldırılması gibi kırışıklıkların oluştuğu bütün noktalarda uygulanabilir. Ayrıca avuç içi ve koltukaltı terlemelerinde (hiperhydrosis) başarıyla kullanılmaktadır.

UYGULAMA ÖNCESİ VE SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ?

– Aspirin ve aspirin içeren ilaçlar alınmamalı.

– NSAID (ağrı kesici) ilaçlar uygulamadan 2 gün önce kesilmelidir. Bu ilaçlar kanama olasılığını ve/veya morlukları arttırabilir.

– Uygulama sonrasında 1-2 saat süre ile dik pozisyonda kalınmalı, ağır bir egzersiz yapılmamalı ve enjeksiyon bölgesindeki kaslar çalıştırılmalıdır.

– Uygulama sonrasında 1-2 saat süreyle yüz yıkanmamalı , pudra, kapatıcı, krem vb. şeyler sürülmemelidir.

Botulinum Toksini SONRASI HASTA NE ZAMAN NORMAL AKTİVİTESİNE DÖNER ?

Hasta enjeksiyon sonrası normal aktivitesine hemen dönebilir. Botulinum Toksini etkisi 3 gün sonra başlar, 15 günde etkisi tam olarak ortaya çıkar.

Botulinum Toksini ETKİ SÜRESİ NE KADAR DEVAM EDER ?

Botulinum Toksini uygulaması ortalama olarak 4-6 aylık bir düzelme sağlar. Uygulama sayısı arttıkça bu süre 12 aya kadar uzayabilir. Uygulamanın etkisi geçtikten sonra ise kırışıklıklar tekrar eski haline döner veya cilt eskiye göre daha iyi bir görünüm kazanır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Birgül Altuntürk

Dr. Birgül ALTUNTÜRK, 1974 yılında Malatya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Tıp eğitimi sonrasında İstanbul ve İstanbul dışında Sağlık Ocağı Hekimi ve Acil Hekim olarak bir süre görev almış ve 2005 yılında Sağlık Bakanlığı Medikal Estetik Hekimliği Sertifikasını alarak sonrasında medikal estetik ve anti aging ile ilgili kongree, seminer ve kurslara katılmıştır. 2005 yılından beri sadece medikal estetik ve anti-aging konusunda hizmet veren Dr. Birgül ALTUNTÜRK, kullandığı güncel cihazlar ve bu cihazlar konusunda eğitmenlik yapmış ayrıca Özel bir Estetik ve Güzellik Merkezinin Zayıflama Departmanının Genel Koordinatörlüğü görevinden ayrıldıktan sonra 2010 yılında Bağda ...

Etiketler
Botulinum
Dr. Birgül Altuntürk
Dr. Birgül Altuntürk
İstanbul - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube