Botoks ve uygulanacak yer!

Botoks ve uygulanacak yer!

Clostridium Botilinum adlı bakteriden elde edilen bu toksin doğal, saflaştırılmış bir proteindir. Bu sebeple halk arasında genellikle yılan zehiri olduğuna dair bilgilenme kesinlikle yanlıştır. Botoks sinir-kas iletim siteminde proteinleri bağlayarak asetilkolin maddesinin salınımı engeller. Böylece botoks, çizgili kaslarda geçici olarak zayıflama yapmaktadır. Bu etki ortalama 4-6 ay sürer . Botoks uygulaması 10-15 dakika sürer ve uygulama sonrası hemen günlük aktivitelere devam edilebilir.

Botoks uygulama yerleri nelerdir?

Göz çevresi kırışıklıkları (kaz ayakları)

Alın ve kaş arası mimik kırışıklıkları

Dudak çevresi kırışıklıkları

Boyun bölgesi kırışıklıkları

Burundan ağıza doğru inen nazolabial çizgi

Dudak kenarından çeneye doğru inen çizgiler

Koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı terlemeleri

Botoks yüzü şişiren bir yöntem midir?

Botoks yüzü kesinlikle şişirmez, sadece kasları zayıflatan bir yöntemdir.

Botoks uygulaması acılı mıdır?

Tedavi enjeksiyon ile uygulanmasına rağmen acı hissi yok denecek kadar azdır.

Botoks uygulandıktan sonra etkiyi ne zaman fark edebilirim, ne sıklıkta yaptırmam gerekir?

Botoks’un etkisi 3. Günden itibaren başlar ve 10-14. günün sonunda tam olarak ortaya çıkar. Botoks uygulamasının tekrarı için etkinin tam olarak kaybolmasını beklemekte fayda vardır ki bu süre 6 aydır. Sık ve gereksiz uygulamalar botoks antikor gelişimini tetikleyebileceğinden buda ilerideki uygulamaların etkinliğini azaltacaktır.

Botoks sonrası yüzümde donuk, şaşkın bir ifade olur mu?

Botoks uygulaması hastanın kırışıklık yapısı ve mimik kaslarının tonisitesi dikkate alınarak, uygun dozlarda yapılırsa herhangi bir ifade bozukluğuna yol açmaz. Bu yüzden mutlaka konunun uzmanı tercihen dermatoloji veya plastik cerrahi uzmanı bir hekim tarafından yapılmasında fayda vardır.

Botoks uygulama öncesi nelere dikkat edilmelidir?

Aspirin ve ağrı kesicileri, gingko, sarımsak veya ginseng, C vitamini kullananlarda morarma riski yüksektir. Eğer mümkünse tedaviden birkaç gün önce bu ilaçların alınmamasında fayda vardır.

Botoks uygulama sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Uygulama sonrası 24 saat uygulama bölgesine ovuşturma veya masaj yapılmamalıdır. Makyaj gün içinde önerilmemekle beraber, 4 saat boyunca yüzüstü yatılmamalı veya ağır egzersizden kaçınılmalıdır. Duş alabilir ve birçok günlük aktivitenizi yapabilirsiniz. Uygulama sonrası küçük bombe ve noktalar birkaç saat içinde kaybolacaktır.

Botoks kimlere uygulanmaz?

İşlem nörolojik hastalığı olanlarda, myastenia gravis gibi kas hastalığı olanlarda, bazı kanama-pıhtılaşma bozukluğuna yol açan kan hastalığı olanlarda ve hamilelerde uygulanmamalıdır.

Botoksun yan etkisi var mıdır?

Botoks çok fazla yan etkisi olan bir yöntem değildir. Genel olarak yapıldıktan sonra çok kısa süreli kızarıklık ve ödem (yarım saat içinde geçen) olabilir. Bazen yapılan bölgede birkaç gün sürebilen geçici morluklar olabilir. Çok nadiren yapılış tekniğine bağlı veya botoksun komşu kasları etkilemesine bağlı geçici asimetri veya göz kapağı düşüklükleri olabilir. Bu tür yan etkiler 1ay içersinde gerilemektedir.

Botoksun kozmetik harici dermatolojik kullanımı var mı?

Kozmetik kullanım haricinde botoks özellikle koltuk altı, el-ayak terlemesi , bruksizm(diş gıcırdatma) ve migren tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu makale 15 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Emre Tambay

Uzm. Dr. Emre TAMBAY, 1979 yılında Kahramanmaraş'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1997 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda tamamlayarak Dermatoloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi süresince Psoriyazis ve Fototerapi, Dermatolojik Allerji. Dermato-Kozmetoloji, Büllü Hastalıklar, Behçet Hastalığı ve Dermoskopi bölümlerinde çalışmalarda bulunmuştur. 2011 - 2016 Yılları arasında İstanbul Anadolu yakasında çeşitli kliniklerde klinik dermatoloji, estetik ve kozmetik dermatolohi üzerine faaliyetlerde bulunmuştur. Uzm. Dr. Emre TAMBAY, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. ...

Etiketler
Botoks uygulaması
Uzm. Dr. Emre Tambay
Uzm. Dr. Emre Tambay
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube