Botoks ile güzel yaşlanın

Botoks ile güzel yaşlanın

Yaşla birlikte belirginleşen mimik çizgilerini hafifletmekte en etkili tedavi botokstur.

Botoks uygulamaları, yaşla birlikte oluşan mimik çizgilerini hafifletmek ya da ortadan kaldırmak aynı zamanda oluşmasını önlemek amacıyla kullanılan, kolay ve güvenilir bir yöntemdir. Botoks enjeksiyonları, özellikle alın bölgesindeki ve kaş arasındaki çizgiler, göz kenarlarında meydana gelen kazayağı denilen ince çizgiler ve boyunda yaşla beraber belirginleşen dikey çizgileri hafifletmekte altın standarttır. Mimiklere bağlı oluşan tüm çizgilerde etkili olan botoks, formülün ince iğnelerle kaslara enjekte edilmesi ile yapılan, basit bir işlemdir.

Botoks nedir?

 

Kas hareketlerini geçici bir süre engelleyen botoks (A tipi botulinum toksin enjeksiyonu) özellikle alın kırışıkları, göz çevresindeki çizgiler, kaşların ortasındaki çizgiler ve boyundaki dikey kasların görünümünü hafifletmekte etkilidir. Botoks uygulaması formülün ince iğnelerle direkt kasların içine edilmesidir. İşlemden 4-7 gün içinde etkisini göstermeye başlar ve 10-15 içinde nihai halini alarak çizgilerin hafiflemesini sağlarken yeni kırışıklıkların oluşmasını engeller. Botoks kaslara gelen iletiyi bozar, kaslar kasılamaz ve mimik çizgileri de geçici süre hafifler. Etkisi 3-4 ay sürer, etki geçtiğinde ise yüz eski haline geri döner.

Botoks işlemi nasıl uygulanıyor?

 

Botoks, bir enjeksiyon işlemidir. İşlemden 20 dakika önce uygulama yapılacak bölge lokal anestezi kremiyle uyuşturulur. Uygulamanın yapılacağı bölgeler temizlendikten sonra, formül ince uçlu iğnelerle kas içine küçük dozlarda enjekte edilir. Tüm işlem yaklaşık 10-15 dakika sürer. Botoks sonrası oluşabilen küçük kızarıklık ve şişlikler işlemi takiben eden 1 saat içinde geçecektir. Botoks kas zayıflığı hastalığı olanlarda, gebelerde ve emziren annelerde kullanılmamalı, kan sulandırıcı kullanan hastalarda ise temkinli kullanılmalıdır. Botoks için yaş sınırı yoktur, 18 yaş sonrası isteyen, kırışıklarından rahatsız olan her kişide kullanılabilir.

İşlem sonrası soğuk uygulanmalı, yoğun fiziksel aktiviteden kaçınılmalı ve 1 hafta süresinde yoğun buharlı ortamlarda bulunulmamalıdır. Mimik hareketi yapmakta, makyaj ve duşta kısıtlama yoktur.

Estetik dışında botoks hangi amaçlarla kullanılıyor?

 

Spastik felç, yüz felci, migren, şaşılık, baş ağrısı ve aşırı terleme probleminde de başarıyla uygulanan bir tedavidir.

Aşırı terlemede nereye uygulanıyor?

 

Botoks, ter bezlerine uygulandığında terlemeyi önemli ölçüde azaltıyor. Koltukaltı, avuç içi ve ayak tabanlarına terlemeyi hafifletmek amacıyla uygulandığında daha yüksek dozlarda kullanılması gerekiyor.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Müge Sevindik

Op. Dr. Müge SEVİNDİK, 1985 yılında Isparta'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2003 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2009 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2009 - 2016 yılları arasında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde tamamlamış ve Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık tezini "Sıçanlarda Mikroakım Stimülasyonu ve Sinir Büyüme Faktörü ile doku rejenerasyonunun Gösterilmesi" üzerine yaptı. Aynı konulu çalışma 2017 yılında EURAPS (Europian Association of Plastic Surgeons) İtalya-Pisa kentinde sunuldu. Uzmanlık eğitimi sonrası devlet hizmeti görevlendirmesi ile Yalova Devlet Hastanesi'nde Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi kliniğinde 2016-2018 yılları arasında çalıştı. Op. Dr. Müge SEVİNDİK, yurtiçi ve ...

Etiketler
Botoks uygulaması
Op. Dr. Müge Sevindik
Op. Dr. Müge Sevindik
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube