Boşanma sonrası ebeveyn tutumları

Boşanma sonrası ebeveyn tutumları

      Çoğu insan boşanmanın çocukları nasıl etkileyeceği konusunda endişelenir. Haksız olduklarını söyleyemem. Ebeveynlerin ayrılması, çocukların duygusal gelişimini doğrudan etkiler. Ancak birçok boşanmış çocuk yalnızca aile ayrılıklarına iyi uyum sağlamakla kalmaz, aynı zamanda onların ardından gelişen sağlıklı ilişkiler geliştirirler.

     Pennsylvania Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada boşanmış aileler hakkındaki 20 yıllık bilgileri gözden geçirildi. Veriler, boşanmış çiftlerin torunlarının daha az eğitim, daha çalkantılı evlilikler ve ebeveynleriyle daha uzak ilişkilerle sonuçlandığını gösteriyor. Sonuç olarak çalışma bize şunu gösteriyor; bir neslin sorunları, bir sonraki neslin sorunlarına katkıda bulunur. Bu noktada ebeveynlerin, ayrılık sürecinde ve sonrasında kurdukları destekleyici iletişim çok önemli. Araştırma sonuçlarının bu anlamda yanıltıcı olmasını istemem. Sağlıklı boşanma sürecinde, çocukların gelecekte daha sağlıklı ilişkiler kurabilmesi ve sürdürebilmesi elbette mümkündür. Sağlıklı iletişim romantik tarihin tekerrür etmesini engelleyebilir.

     Boşanmanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri genellikle geçicidir ve benim gözlemlerime göre bu sorunlar, ebeveynlerin genellikle kendi sorunları ile dikkatlerinin dağılmasından kaynaklanıyor. Ayrılan ebeveynler, boşanma anında dikkatlerini çocuklarından başka yöne çekme eğilimindedir ve daha çok yeni hayatlarına nasıl uyum sağlayacakları konusunda endişeye kapılırlar. Sonuç olarak ihtiyaçları karşılanmayan çocuklar sorunlar yaşamaya başlayabilirler. Ancak ayrılığın bu olumsuz etkileri kaçınılmaz değildir. Çocuğunuzu tüm iyi ebeveynlerin yaptığı gibi gözlemlemeye devam ederek olumluya odaklanabilir ve sorunları önleyebilirsiniz. Arkadaşlarına vakit ayırmalarına, okulla ilgili sorumluluklarını yerine getirmelerine ve sizin birbirinizle konuşmak için zamanınız olmasına özen gösterin. Kendiniz veya onun hakkındaki endişelerinizi ona anlatmamalısınız. Çocuklar, yetişkin değiller. Onların bütün ihtiyacı olan şey, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılandığı güvenli bir alan. Düzenli olarak onunla birlikte olmak için zaman ayırarak endişelerini yatıştırabilirsiniz. İşlerin onun için nasıl gittiğini sorarsanız ve dinlemeye istekli olduğunuzu gösterirseniz, erken sıkıntı belirtilerini kökleşmiş sorunlara dönüşmeden önce yakalayabilirsiniz.
   
  Unutulmaması gereken bir diğer konu ise çocukların iki ebeveyni özlüyor ve buna ihtiyaç duyuyor olmasıdır. Sevgi dolu bir ebeveyn olarak, çocuklarınızın babalarını/annelerini görmelerini sağlamak sizin göreviniz. Olabildiğince eski partnerinize karşı pozitif bir tutum içerisinde olun. Ayrıca, çocuğunuzun eski eşinizle ilgili sorularını ve endişelerini mümkün olduğunca doğru ve yaşa uygun şekilde yanıtlamaya çalışın. Büyüdükçe, babalarının kusurlarını siz onları kafalarına sokmanıza gerek kalmadan anlayacaklar. Çocuklarınızın güvenliği konusunda endişeleriniz var ise bu ziyaretlerin daha sağlıklı bir denetim altına alınabilmesi için bir avukata danışabilirsiniz. Bu süreçte psikolojik destek almanız da hem kendiniz için hem de çocuğunuz için oluşabilecek hasarların engellenmesinde önemli bir rol oynar. Sevgiyle kalın.

Bu makale 24 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Nazlıcan Şenyurt

Klinik Uzman Psikolog Nazlıcan Şenyurt seanslarında, EMDR Travma Terapisi, Şema Terapi, BDT ve Pozitif Psikoterapi ekollerini kullanmaktadır. Lise öğreniminin ardından Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji bölümünü yüksek şeref derecesi ve fakülte ikincisi olarak başarı ile tamamlamış olup psikolog ünvanını almıştır. Yüksek lisansını Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yine yüksek şeref derecesi ile tamamlamıştır. Uzm. Kl. Psk. Nazlıcan Şenyurt mesleki çalışmalarına özel bir klinikte ve online olarak hizmet vermektedir. Almış Olduğu Eğitim ve Sertifikalar Havacılık ve Uzay Günleri, Anka Havacılık ve Uzay Topluluğu, 2021 Şema Terapi Eğitimi, Dr. Alp Karaosmanoğlu, 2021 EMDR Eğitimi, Davranış Bilimleri Enstitüsü, 2021 The Science of Well-Being, Yale University, 2020 ALG Psikoteknik Değerlendirme Sertifi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Boşanma süreci
Uzm. Kl. Psk. Nazlıcan Şenyurt
Uzm. Kl. Psk. Nazlıcan Şenyurt
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube