Beyin tümörlerinde cerrahi yaklaşım

Günümüzde beynin kendisinden kaynaklanan veya başka yerdeki bir kanserin beyine sıçramasından oluşan kafa içi yer işgal eden lezyonlar görüntüleme yöntemlerinin artmasıyla daha kolay tanı konmaktadır.

Beyin tümörlerinde cerrahi yaklaşım

Günümüzde beynin kendisinden kaynaklanan veya başka yerdeki bir kanserin beyine sıçramasından oluşan kafa içi yer işgal eden lezyonlar görüntüleme yöntemlerinin artmasıyla daha kolay tanı konmaktadır. Tümörün kafa içinde yerleştiği yer (örneğin; hastanın solunum merkezi gibi önemli yapılara yakın ise), tümörün büyüklüğü-sayısı ve kötü huylu olup olmadığı hastanın yaşam süresi açısından önemli faktörlerdir.

Cerrahi ile hem tümörün patolojik tanısının konulması hedeflenir hem de kafa içinde beyine yaptığı baskı yok edilmeye çalışılır. Hastanın ameliyat sonrası alacağı kemoterapi/radyoterapi tedavileri ile uzun süre hayatta kalım sağlanabilir. Ameliyata girerken hastanın yaşı, ameliyata giriş anındaki genel durumunun ağırlığı, ek hastalığı olup olmadığı, tümör dokusunun yapısı (örneğin fazla kanlanması olan ve çok kanayan tümörler), nüks durumunun olup olmadığı, kullandığı ilaçlar ameliyat başarısını etkileyen önemli kısımlardır.

Zamanında yapılabilecek müdahalerle bir çok hastada hayatta kalım süresi günümüz koşullarında artsa da kafa içi tümörler halen ölüme ve sakatlığa neden olmaktadır.

Bu makale 6 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Özbey Şafak

Op.Dr Özbey ŞAFAK, 29 Mayıs 1986 tarihinde İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini tamamladıktan sonra İstanbul Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2011 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji) uzmanlık eğitimini 2012-2017 yılları arasında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tamamlamıştır. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisinde 2017 yılında çalışmaya başladı. Bu çalışma süreci içinde omurga kırıkları, omurga dejeneratif hastalıkları,  enfeksiyonları, tümörleri ile beyin damar hastalıkları, beyin tümörleri konularında toplantı ve kurslara katıldı. Akabinde 2019-2021 yılları arasında Iğdır Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı olarak çalıştı. Mesleki çalışmalarına Ekim 2021 d ...

Etiketler
Beyin tümörleri belirtileri
Op. Dr. Özbey Şafak
Op. Dr. Özbey Şafak
İzmir - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube