Boyunda kanal darlığı - servikal dar kanal

Boyunda kanal darlığı - servikal dar kanal

Boyunda kanal darlığı , genelde kendini sinir kökü ve omurilik basısına bağlı şikayetlerle gösterir.

Birçok hastada boyun veya kol ağrısı, kol ve bacakta güçsüzlük, ince beceri gerektiren hareketleri (gömlek düğmelemek gibi ) yapamama gibi yakınmalar meydana gelir. İlerlemiş durumlarda ise bacaklarda güçsüzlük, yürüyememe, idrar tutamama gibi sorunlar çıkabilir.

Servikal kanal darlığı olgularında basıya bağlı gelişen omurilik hasarına myelopati denir. Myelopati gelişmesi geridönmeyen, hastaları yürüyemez duruma getiren dar kanal ağırlaşmasıdır.

Boyun kanal darlığı teşhisi nasıl konulur?

Servikal dar kanal ve myelopati tanısında öncelikle doktor muayenesi yapılır. Muayenede bazı erken bulguların saptanması  zamanında gerekli tedavinin yapılması ve hastalığın ilerlemeden durdurulması açısından çok önemlidir. Tanı  MR görüntüleme ile doğrulanır. Bazı gerekli durumlarda Bilgisayar Tomografi ve EMG tetkikleri de istenilebilir.

 Tedavi seçenekleri nelerdir?

Hafif derece servikal dar kanal olgularında ameliyat dışı yöntemler uygulanabilir. Fakat kol va bacaklarda güçsüzlük, ağrı, yürüyememe riskine karşın ameliyat tavsiye edilmektedir. Cerrahi  tedavide amaç  omurilik ve köklerin basıdan kurtarılmasıdır. Bunun için boynun önünden yapılan ve arkasından yapılan teknikler kullanılmaktadır. MR ve tomografi görüntülerine bakılarak uygun olan yöntem doktor tarafından belirlenir.

Dar kanal hastalığında ağrı tedavisi nasıl yapılır?

Eğer hastanın ağrısı varsa ağrıkesici ( NSAID) ve kasgevşetici ilaçlar verilir. Şiddetli ağrı durumlarından narkotik ilaçlar reçete edilebilir ve, veya tetiklenen bölgeye,  faset eklemlere lokal anestezik injeksiyon yapılabilir.

Prognoz

Cerrahi yapılan hastaların yarısından çoğunda ameliyat öncesi duruma göre düzelme görülür. Cerrahi yapılmasının amacı kötüye gidişi önlemektir. İeri yaş, ciddi güç kaybı, MRda myelopati görüntüsü, uzun seviyede daralma prognozu kötü etkilemektedir.

Bu makale 18 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Abdulmammad Guliyev

Op. Dr. Abdulmammad Guliyev lise öğreniminin ardından Azerbaycan Tıp Üniversitesi'ni 2013 yılında başarı ile tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 2020 yılında tamamlamıştır. 

Op. Dr. Abdulmammad Guliyev mesleki çalışmalarına Kartal Kızılay Hastanesi'nde devam etmektedir.

Instagram: @drabdulmguliyev

Etiketler
Spinal stenoz
Op. Dr. Abdulmammad Guliyev
Op. Dr. Abdulmammad Guliyev
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube