Bel ağrısı neden olur ? bel ağrısını tetikleyici sebepler nelerdir ?

Bel ağrısı neden olur ? bel ağrısını tetikleyici sebepler nelerdir ?

Ailesinde bel fıtığı olanlar ne yapmalı? Bel ağrısını hafifletmenin yolları nelerdir ? Hayatı boyunca “uff belim çok ağrıyor” demeyen, bir sancıyla belini tutmayan var mı? Veriler öyle gösteriyor ki, insanların yüzde 80’i hayatının bir döneminde bel ağrısı yaşıyor. Bunun rastlanan en sık sebebi; iki omur arasındaki eklem kıkırdağının bozulması ve buna bağlı oluşan fıtık. “NEDEN BEL FITIĞI” DERSENİZ...

Belde oluşan fıtıklaşmanın tetikleyici sebepleri arasında pek tabii “sigara” yine üst sıralardaki yerini alırken; yaş, cinsiyet, beli fazla zorlama da etkenler arasında. .. “Genetik” mi derseniz, yüzde 74’lük orandaki ailesel kalıtım hiç yabana atılır bir oran değil.

AİLESİNDE BEL FITIĞI OLANLAR NE YAPMALI?

Malum, ağaç yaşken eğilir. Tedbir küçük yaşta ele alınmalı. “Nasıl mı” derseniz; ilkokul çağındaki çocuğun sırtına kendinden ağır bir çanta takılmaması, kilo kontrolünün o yaşlarda doğru yönetilmesi, hareketi alışkanlık haline getirmesi sağlanarak.

BASİT ÖNLEMLERLE BELİNİZİN YÜKÜNÜ HAFİFLETİN

Uzun süre ayakta durmaktan ve/veya oturmaktan kaçının Oturma esnasında sıkça pozisyon değiştirin İş yerinde otururken, kalçalarınızı ileri doğru eğin ve belinizdeki eğriyi düzleştirmek için ayaklarınızı bir tabureye veya kutuya uzatın. Her yarım saatte bir kalkıp şöyle bir dolaşın Sırtınızı düz tutun ve ağır bir şeyi kaldırmaya yardımcı olması için sırt kaslarınızın yerine bacak kaslarınızı kullanın Fazla kilo almayın.

BEL AĞRIMI HAFİFLETMEK İÇİN NE YAPABİLİRİM?

Ağrıyan bölgeye sıcak veya soğuk uygulaması yapın Sıcak bir banyoda oturmak yardımcı olabilir, ancak küvete girip çıkarken dikkatli olun Hafif sırt masajı yaptırın.

Belinizdeki baskıyı bir miktar hafifleteceğinden, karnınızı hafifçe kaldırmak için karın bağlayıcı kullanın Özellikle ayakta uzun süre kalıyorsanız mutlaka tabanınızı destekleyen ayakkabılar giyin.

Ağrıyan taraf üstte kalacak şekilde yan uyuyun Kollarınızda, dizleriniz arasında ve / veya sırtınızın arkasında bir yastıkla destekleyin Egzersiz, sırt kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur ve eklemleri doğru konumda tutar. Hafif bir egzersiz yapın ve 20 dakika yürüyüşün ardından belinizi gerin.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Tufan Cansever

Doç. Dr. Tufan CANSEVER, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2000 - 2006 yılları arasında aynı üniversitede yaparak Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur.  2008 Yılında Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi'nde görev almış olan Doç. Dr. Tufan CANSEVER, bu hastanede 2012 yılında ''Doçent Doktor'' unvanını almıştır. Tamamlayıcı tıp tedavisi eğitimine 2013 yılında Bioenerji ile başlamış, 3 yıldır uyguladığı bu yöntemin yanı sıra, 2015 yılında tamamladığı ileri düzey algı değişimi eğitimi sonrası algı değişimi ve duygusal özgürleştirme tekniklerini de tedavi yöntemi olarak kullanmakta olan Doç. Dr. Tufan CANSEVER, mesleki çalışmalarına İstanbul Şişli'de bulunan özel muayehanesi'nde devam ...

Etiketler
Bel fıtığı nedir
Doç. Dr. Tufan Cansever
Doç. Dr. Tufan Cansever
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube