Başarılı bariatrik cerrahi için cerrahi sonrası hastanın beslenme planı:

Başarılı bariatrik cerrahi için cerrahi sonrası hastanın beslenme planı:

Zayıflama ameliyatları klasik ameliyatlar gibi kısa vadede kesin sonuç veren işlemler değildir. İstenen kiloya ulaşılması uzun bir süreçtir. Bu süreç hekim ile hastası arasında yakın bir diyalog ile sonuca ulaşabilir.

Ameliyat sonrası dönemde uyulması gereken plana sadık kalınması sürecin başarılı olarak ilerlemesinde kilit rol oynar. Bilimsel araştırmalar göstermiştir ki , ameliyat sonrası beslenme planına uyulması kilo verme ve uzun dönemde bu kilonun korunmasında belirgin etkiye sahiptir.

Hastanın kilo verdikçe hareketliliğinin artması kilo verme sürecine katkıda bulunur. Ancak en önemli nokta , cerrahiyi seçen kişilerin cerrahiden en fazla faydayı görebilmeleri için doktorları tarafından verilen plana harfiyen uymalarıdır.

Ameliyat sonrası beslenme planı bariatrik cerrahlar tarafından seneler içinde düzenlenerek bugün ki halini almıştır. Ufak bölgesel farklılıklar göstermekle beraber hemen hemen dünyanın her yerinde ortak bir kabul görmüştür.

Bu plan kısıtlayıcı ameliyatlar sonrası yiyebildiği kadar her şeyi yemesi değil , planlı ve güvenli bir beslenme oluşturmak için düzenlenmiştir.

Biz de kliniğimizde dünyanın en önde gelen bariatrik cerrahi kliniklerinin kullandığı programı uygulamaktayız. Detaylara girmeden kısaca özetlemek gerekirse ilk iki hafta sadece sıvı gıdalar alınması , 3. ve 4. haftada püre kıvamın da beslenmeye başlaması ancak birinci aydan sonra katı gıdalara geçilmesini öngörülmektedir. Katı besinlerin proteinden zengin kaloriden fakir olması istenmektedir.

Bu beslenme planına uyulmasının hem ameliyat sonrası hasta güvenliği hemde uzun vadede istenen hızda ve ölçüde kilo verilmesini kalıcı bir şekilde sağladığı bilimsel olarak ispatlanmıştır.

Çoğu yerde görebildiğimiz bilimsellikten uzak ilk günlerden püre veya katı beslenmeye başlamayı öngören beslenme planlarından itina ile uzak durulmalıdır. Bu tür yanlış besin alan hastalarda kısa vadede ciddi rahatsızlıklar , uzun vadede ise istenen kiloyu verememek gibi durumların oluşması kaçınılmazdır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İlker Sönmez

Op. Dr. İlker SÖNMEZ, 1976 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Yine Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Genel Cerrahi ihtisas eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Op. Dr. İlker SÖNMEZ, laparoskopik cerrahi, onkolojik cerrahi ve bariatrik (obezite) cerrahi operasyonları yapmaktadır. Türkiye'de ilk kez yapılan laparoskopik kanser cerrahisi ve laparoskopik bariatrik cerrahi dallarında pek çok operasyonu gerçekleştiren ekiplerde görev almıştır.  

Op. Dr. İlker SÖNMEZ, mesleki çalışmalarına ise şu an İlker Sönmez Cerrahi Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
facebook
Etiketler
Kilo verme tedavisi
Op. Dr. İlker Sönmez
Op. Dr. İlker Sönmez
Adana - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube