Bademcik mi farenjit mi ?

Bademcik mi farenjit mi ?

Maalesef ülkemizde bu iki problem hususunda doktorlar KBB uzmanları ve hastalar birbirleriyle iletişimi gerçekten çok kötü. Bu nedenle gereksiz antibiyotik kulllanımı ve gereksiz ameliyatlar yapılmakta. Eğer problem farenjitse ve antibiyotik kullanılmışsa plesebo (yalancı ilaç etkisi) ile, ameliyat olmuşsa palyatif (yardımcı ancak gerçek tedavi olmayan etki) ile hastalarda kısmen de olsa iyileşme olmaz da değil ancak bunlar sonuç olarak   gereksiz, yanlış, pahalı, yorucudur.
Hatalar zinciri hastanın boğaz ağrısı için sağlık ocağına gitmesiyle başlar herşey...Hasta ister istemez boğaz ağrısı sürekli tekrar ettiği için öylesine abartılı anlatır ki şikayetlerini sönük ışığı ve yetersiz aletleri ile baskı altındaki sağlık ocağı hekimi boğazdaki aslında farenjite bağlı olan kızarıklığı bademcik iltihabı olarak değerlendirebilir ve hastanın da buradaki abartılı anlatımı onu antibiyotik yazmaya zorlar. Ancak hiç dikkat eder misiniz ki her hekim antibitotiğin hemen altına reçetede bir ağrı kesici ekler. Hasta şaşırtıcı şekilde reçetedeki ilaçlarlan düzelir ve bunda ağrı kesiciden daha pahalı olan antibiyotikten bilir. Artık zincirin ilk iki halkası oluşmuş kader ağlarını örmüştür bu hasta için. Gerçek şudur ki hasta farenjittir ve sadece ağrı kesici de kullansaydı şikayetleri geçecektir.
Yurdum insanı artık doktor destekli reçete belgeli teşhisini koymuştur kendi kendine. Artık bu zinciri kıracak bir KBB hekimi aranmaktadır. Ne yazık ki yurdum insanı gittiği ilk KBB doktorunu da abartılı anlatımını reçete ve sağlık ocağı destekli teşhisini bir şekilde kabul ettirir. Ama zincir burada kırılabilir de ne kadar destekli gelirse gelsin hasta KBB doktoru ısrarla boğaz ağrısı ve ateşi olduğunda hastanın kendisine muayene olmasını isterse işte o zaman anlaşılır ki zavallı bademcikler boğaz ağrıdığı zaman normaldir. KBB doktoru hastanın probleminin farenjit olduğunu anlatır. Gerekli tavsiyelerde bulunur: bunun öğretmen hastalığı olduğunu ve onlar gibi iş icabı çok hızlı nefes almadan konuşan mesleklerde ya da tez canlılarda olduğunu anlatır. Bol ılık su içilmesini çok yudumla önerir. Yavaş arada nefes alarak konuşmayı zaman zaman boğazda ağrı olduğunda da sadece ağrı kesici kullanılmasını tembihler...

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Gültekin

Etiketler
Farenjit
Op. Dr. Erol Gültekin
Op. Dr. Erol Gültekin
Sakarya - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube